Main Content

Futbal: FIFA žiada vyšetrenie rasistických výrokov Tavecchia

pondelok, 28. júl 2014 14:05 | Autor: TASR

Rím 28. júla (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) žiada od Talianskej futbalovej federácie (FIGC) dôkladné vyšetrenie rasistických výrokov, ktorých sa mal dopustiť jeden z kandidátov na post prezidenta zväzu. Informovala o tom agentúra DPA.

Carlo Tavecchio bol jedným z horúcich favoritov na uvoľnenú funkciu šéfa FIGC, no jeho šance sa prudko znížili po kontroverzných komentároch na adresu zahraničných hráčov. O afrických futbalistoch hovoril ako o "pojedačoch banánov".

Sedemdesiatjedenročný Tavecchio navrhol, aby jeho krajina nasledovala príklad Anglicka, kde sú v platnosti prísne podmienky pre prestupy hráčov mimo Európskej únie. "V Anglicku identifikujú hráčov, ktorí prichádzajú a ak sú profesionáli, môžu tam hrať. Tu naopak príde akýsi 'Opti Poba', ktorý doteraz jedol banány a zrazu je členom základnej zostavy Lazia. Takto to u nás funguje. V Anglicku musíte preukázať svoj pôvod a to, čo máte v životopise," uviedol v piatok pred delegátmi Tavecchio. Keď sa ho novinári neskôr pýtali na jeho kontroverzné vyjadrenia, šéf talianskeho amatérskeho futbalu tvrdil, že si presne nepamätá, čo v prejave hovoril. FIFA talianskemu zväzu pripomenula, že boj proti rasizmu je jej najvyššou prioritou.

Doterajší prezident FIGC Giancarlo Abete rezignoval po nevydarenom vystúpení Talianska na MS.