Main Content

Jan Hernych v 3. kole proti Robinovi Soderlingovi

sobota, 22. január 2011 01:06 | Autor: Sport7 sk

Do hlavného pavúka mužskej časti Australian Open sa dostali štyria českí tenisti. Nenasadený Jan Hájek skončil v prvom kole, podobne aj Radek Štěpánek v druhom. Šiesty hráč turnaja Tomáš Berdych postúpil do 4. kola (osemfinále) a podobná úloha čaká aj kvalifikanta Jana Hernycha.

Hernych, v súčasnosti 241. hráč sveta, dosahuje svoj najväčší životný úspech. Ešte nikdy nehral v treťom kole žiadneho grandslamového turnaja. A na tomto type turnaja ešte nikdy nezdolal nasadeného hráča. Až teraz, 20. januára si pripísal cenný sklapc Thomasa Belluciho. Dnes v noci má šancu na ďalší. Vyzýva totiž ďalšieho hráča svetového formátu. Od jednej hodiny po polnoci SEČ nastúpi na dvorci Hisense Areny proti Robinovi Soderlingovi. Favorit je jasný, svetová päťka si pôjde za “povinným“ postupom.

Rodák z Prahy sa nachádzal v počítačovom rebríčku najvyššie v apríli 2009 a to na 59. mieste. V systéme turnajov ATP World Tour dosiahol na finále len na 250 bodovom turnaji v 's-Hertogenbosch. Bolo to 19. júna 2006 proti Mariovi Ančičovi (0-6, 7-5, 5-7).

Púť českého tenistu k dnešnému zápasu sa začala v prvom kole kvalifikácie, kde si poradil s nasadeným Édouardom Rogerom-Vasselinom 2:1 na sety. Posledný získal 10:8. V druhom kvalifikačnom kole ho čakal Japonec Juiči Sugita. Zdolal ho hladko 6:3, 6:2. Do rozhodujúceho súboja o postup do hlavnej časti turnaja nastupoval proti Francúzovi Josselinovi Ouannovi. Ten mu nestačil a po dvoch setoch postúpil do hlavnej fázy turnaja.

Cez prvé kolo prešiel jednoznačne - s Uzbekom Denisom Istominom si poradil pomerne presvedčivo – 3:1 na sety. Bolo to menšie prekvapenie. V druhom kole ho čakal víťaz duelu Ricardo Mello – Thomas Belluci. Po päťsetovej bitke nakoniec slávil úspech známejší brazílsky hráč i napriek tomu, že Mello dotiahol z 0:2 na 2:2.

Po prvej senzácii v podaní Hernycha už málokto očakával aj ďalšiu. A tá prišla. Thomas Belluci v druhom kole prehral. Po setoch 6-2, 6-7, 6-4, 6-7, 8-6 sa zvíťazstva radoval 31-ročný Hernych.

V prípade postupu cez Robina Soderlinga by sa stal po šiestich rokoch prvým tenistom, ktorý sa z kvalifikácie prebojoval do 4. kola. Naposledy sa to na melbournských tenisových dvorcoch podarilo Cyperčanovi Marcosovi Bagdhatisovi v roku 2005. Ten vtedy skončil na rakete Rogera Federera. Čo sa týka všetkých štyroch Grand Slamov, tak tam hral kvalifikant vo štvrtom kole naposledy na French Open 2010 Tejmuraz Gabašvili. Z nedávnej minulosti je známy aj prípad Luxembručana Gillesa Mullera, ktorý sa na US Open 2008 dostal až do štvrťfinále.

Autor článku: MM