Main Content

Rozdiel medzi hráčmi slovenskej a anglickej ligy? Žiadny!

piatok, 1. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Rozdiel medzi hráčmi slovenskej a anglickej ligy? Žiadny!
Rozdiel medzi hráčmi slovenskej a anglickej ligy? Žiadny! | zdroj: © TASR

V prvom zápase 3. predkola Európskej ligy remizovali futbalisti AS Trenčín s anglickým Hull City 0:0. Výsledok odráža reálne dianie na žilinskom trávniku. Mužstvo anglickej ligy nebolo v ničom lepšie oproti zástupcovi slovenskej ligy.

Komentár Filipa Chudého

Tento zápas vyvolal vášne už pred úvodným výkopom. Slovenskému futbalovému ľudu sa nepáčilo, že si ho nemôže pozrieť v televízii. Chcel totiž vidieť konfrontáciu medzi dvomi u nás najsledovanejšími ligovými súťažami. Popri slovenskej je totiž v našich končinách dosť obľúbená aj anglická. Kto skutočne chcel, tak tento zápas videl. Určitá časť chcela vidieť hrať Trenčín, ďalšiu zaujímali zas iba hráči Hullu a najväčšiu časť zas prilákalo čaro prestížneho zápasu. Nikto nemohol návštevu zápasu ľutovať, hoci gól nepadol.

Hlavne v prvom polčase sa síce nehral bohvieaký futbal, ale do druhého polčasu nastúpil iný Trenčín. Hráči AS asi až v polčase pochopili, že tigre z Hullu nehryzú, tobôž trhajú súpera na kusy. Trenčín zahodil zbytočný rešpekt, zlepšil pohyb a zrazu hosťujúci hráči nevedeli, kam skôr skočiť. Tréner Bruce vtedy iba nechápavo krútil hlavou. Trenčania zavreli súpera na ich polovicu, hoci treba uznať, že do pokutového územia sa poriadne nedostali. A ak už áno, Mišák neukázal dostatočne rýchlu prácu s loptou na nohe, preto jeho nádejné pokusy boli zablokované. Zlom v zápase nastal po hodine hry, keď po dvoch dňoch opäť čelil v tom istom čase slovenský klub pokutovému kopu a opäť vyhral mikrosúboj slovenský brankár. Volešák vychytal Huddlestona a anglický futbalista pobavil pri dorážke, keď nepochopiteľne prestrelil. Od tohto momentu sa hra opäť vyrovnala, ale už to nebola futbalová nuda z prvého polčasu. Obe mužstvá chceli streliť gól, ale v tomto zápase na to nemali dostatočnú kvalitu, v zakončení stále niečo chýbalo.

Aj preto sa zrodila zaslúžená remíza, ktorá necháva pred odvetou šance otvorené. Trenčín má na to, aby postúpil, len nesmie hrať s rešpektom. Dovolím si povedať, že kvalitou za Hullom výrazne nezaostáva, ako si možno niekto myslel. No to som predpokladal aj pred zápasom, ktorý to celé potvrdil. Pri všetkej úcte, Hull je iba priemerné mužstvo anglickej ligy, s ktorým môžu (musia) naše mužstvá hrať vyrovnanú partiu. Na elitných 6-7 klubov tejto súťaže nemáme, lebo tí vedia zaplatiť najlepších hráčov sveta, no aj ich poraziť v jednom zápase sa dá, no na zvyšok si môžeme trúfať pravidelne, teda naše najlepšie kluby, aby to bolo presné.

Je to spôsobené tým, že medzi hráčmi druhého sledu (rozumej tými za úplnou špičkou), nie je veľký rozdiel nikde na svete. Hráči Hullu síce majú väčšie meno, lebo Premier League, ale kvalitu už nie. Najlepší hráči slovenskej ligy, by sa v žiadnom prípade nestratili ani v anglickej lige a Trenčín niekoľko takých hráčov má. Na tých 6-7 top klubov by to nebolo, ale v každom inom mužstve tejto súťaže by si bez problémov do lopty kopli. Preto netreba robiť z hráčov Hullu strašiaky. Už pred zápasom som napísal, toto je Hull City, nie Manchester City!