Main Content

Do štvrťfinále v Austrálii postúpili Wozniacka aj Na Li

nedeľa, 23. január 2011 13:00 | Autor: TASR

Svetová tenisová jednotka Dánka Caroline Wozniacka postúpila do štvrťfinále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

Wozniacka si v úvodnom osemfinále poradila s nenasadenou Lotyškou Anastasijou Sevastovovou 6:3, 6:4. Pre 20-ročnú finalistku US Open spred dvoch rokov Wozniacku je to prvé štvrťfinále v Melbourne v kariére. "Mám pocit, že keď mi ide hra, môžem zdolať kohokoľvek. Verím si a teším sa na ďalšie zápasy," podotkla po zápase Wozniacka, premožiteľka Dominiky Cibulkovej z 3. kola. Jej súperka zatiaľ nie je známa, vzíde z duelu Rusky Svetlany Kuznecovovej (23.) a Talianky Francescy Schiavoneovej (6.), kde je momentálne stav 1:1 na sety. Medzi najlepších osem postúpila aj Číňanka Na Li. Deviatka žrebu vyradila osmičku Bielorusku Viktoriu Azarenkovú 6:3, 6:3.

Dvadsaťosemročná Na Li je už veľmi blízko toho, aby zopakovala svoj melbournský výsledok spred roka, keď skončila svoju púť až v semifinále na rakete neskoršej šampiónky Sereny Williamsovej. Na Li sa môže stať prvou čínskou hráčkou s individuálnym triumfom na grandslamovom turnaji v histórii. "Je pre mňa ako sen. Ešte dva víťazné zápasy a zlepším svoj výsledok spred roka," cituje Na Li oficiálny server Australian Open.

Petkovicová cez Šarapovovú
Nemka Andrea Petkovicová sa stala poslednou štvrťfinalistkou v rámci nedeľňajšieho programu prvej polovice osemfinálového 4. kola ženskej dvojhry na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji roka Australian Open v Melbourne. Dvadsaťtriročná bosnianska rodáčka Petkovicovú vyradila šampiónku z Melbourne spred troch rokov Rusku Mariu Šarapovovú nečakane hladko za 78 minút 6:2, 6:3. Nemka Andrea Petkovicová dostáva gratulácie od Rusky Marie Šarapovovej po súboji 4. kola ženskej dvojhry na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji roka Australian Open v Melbourne. Foto: SITA/AP

Nemecká hráčka mohla ukončiť zápas už za stavu 6:2 a 5:1, ale vtedy jej pri svojom podaní chýbala k naplneniu prekvapenia jedna loptička. Oveľa skúsenejšia Šarapovová sa nakrátko vrátila do zápasu, znížila na 3:5, ale viac jej už disponovaná súperka nedovolila. Druhý mečbal síce rodáčka zo sibírskeho Ňaganu s domovom na Floride odvrátila víťazným returnom, ale pri treťom jej tvrdý úder nepustila na druhú stranu kurtu sieť. Šarapovová zahrala až 30 nevynútených chýb, zatiaľ čo jej súperka iba 9 takýchto úderov.

Petkovicová štartuje len desiatykrát v hlavnej súťaži na niektorom z grandslamových podujatí a premiérovo si zahrá o postup do semifinále. Je zároveň prvou nemeckou štvrťfinalistkou na Australian Open po 12 rokoch, keď v tomto smere nadviazala na legendu Steffi Grafovú. Jej štvrťfinálovou súperkou bude zatiaľ suverénna Číňanka Na Li, ktorá vyradila Bielorusku Viktoriu Azarenkovú 6:3, 6:3.

Do štvrťfinále po rekordnej 4:44 h dráme Schiavoneová
Talianka Francesca Schiavoneová sa stala treťou štvrťfinalistkou dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne. Šestka nasadzovacieho “pavúka” Schiavoneová zdolala v osemfinále Rusku Svetlanu Kuznecovovú (23.) po obrovskej dráme za 4:44 h 6:4, 1:6, 16:14 a ako 30-ročná sa prvýkrát v kariére predstaví v Melbourne medzi osmičkou najlepších. Tam bude jej súperkou svetová jednotka Dánka Caroline Wozniacka.

Stretnutie dvoch grandslamových víťaziek ponúklo divákom najmä v treťom sete strhujúcu drámu, ktorá akoby nemala konca. Rozhodujúci tretí set trval rovné tri hodiny a šampiónka Roland Garros z vlaňajška Schiavoneová v ňom premenila za stavu 15:14 pri svojom podaní tretí mečbal. Predtým aj so šťastím odvrátila šesť mečbalov súperky. Napokon bol z toho v melbournskej Hisense Arene najdlhší zápas ženskej dvojhry nielen na Australian Open, ale aj na grandslamových turnajoch všeobecne v tzv. tenisovej open ére. Doteraz ním bol vlaňajší súboj melbournského 1. kola medzi Češkou Barborou Záhlavovou-Strýcovou a Ruskou Reginou Kulikovovou. Česká hráčka vtedy zvíťazila po 4:19 h 7:6 (5), 5:7 (10), 6:3. Schiavonenová a Kuznecovová tento rekord prekonali o 25 minút

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále) - nedeľa:
Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Anastasija Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:4
Francesca Schiavoneová (Tal.-6) - Svetlana Kuznecovová (Rus.-23) 6:4, 1:6, 16:14
Andrea Petkovicová (Nem.-30) - Maria Šarapovová (Rus.-14) 6:2, 6:3
Na Li (Čína-9) - Viktoria Azarenková (Biel.-8) 6:3, 6:3

Známe dvojice vo štvrťfinále /zhora podľa “pavúka”/:
Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Francesca Schiavoneová (Tal.-6)
Andrea Petkovicová (Nem.-30) - Na Li (Čína-9)

© WEBNOVINY