Main Content

Budúcnosť Petra Sagana - Tinkoff alebo Astana?

nedeľa, 3. august 2014 12:08 | Autor: František Bednár

Budúcnosť Petra Sagana - Tinkoff alebo Astana?
Budúcnosť Petra Sagana - Tinkoff alebo Astana? | zdroj: © TASR

Už v najbližších dňoch sa možno dozvieme, ktorý tím bude novým pôsobiskom Petra Sagana, poprípade aj jeho brata Juraja. Cyklistické prestupové okno sa otvorilo v piatok ráno a fámy okolo najznámejších cyklistických mien naberajú na obrátkach.

Najvážnejšími kandidátmi, ktorí sa zaujímajú o nášho ,,Tourminátora", sú kazašský celok Astana a dánsky tím, podporovaný ruským mecenášom a veľkým fanúšikom cyklistiky, Olegom Tinkoffom, v ktorom pôsobí v tejto sezóne aj náš cyklista Michael Kolář. Spomínal sa aj tým Sky, či novovytvorený tím Fernanda Alonsa, ale týmto možnostiam zatiaľ nič ani zďaleka nenasvedčuje.

Práve Dáni zo Saxo-Tinkoff majú momentálne asi najväčšiu šancu uspieť v boji o Sagana. V ich prospech hrá viacero faktorov. Tým základným, ako to už býva v každom športe, sú peniaze a ruský miliardár ich núdzou určite netrpí. Ďalším aspektom môže byť aj to, že Astana už oznámila angažovanie štyroch nových cyklistov - Larsa Booma, víťaza piatej kockovej etapy tohtoročnej Tour de France, Luisa Leona Sancheza a dvoch talianských jazdcov Diega Rosu a Davide Malacarna. Taktiež by sa do prvého tímu mali posunúť traja kazašský jazdci z kontinentálneho tímu Astany. A aj keď veľmi dobrý kamarát Petra Sagana, Vincenzo Nibali, a tímový riaditeľ Alexander Vinokourov, sa snažia nášho ,,zeleného" borca zlanáriť do ich tímu, veľký vplyv na jeho rozhodnutie môže mať aj fakt, že Saxo-Tinkoff je podľa všetkého ochotné ponúknuť kontrakt aj bratovi Jurajovi a to môže v konečnom dôsledku tiež rázne zasiahnuť do rokovaní.

Koniec koncov, či už sa Peter rozhodne pre Tinkoff alebo Astanu, tak aspoň čo sa týka jarných klasík podporu bude mať určite väčšiu ako u jeho terajšieho zamestnávateľa. Problémom by sa mohlo zdať Grand Tour, kde oba tímy každoročne útočia na celkové poradie, či už na Vuelte, Gire alebo samotnej Tour. No ak zoberieme o úvahy ako Peter Sagan získal svoj prvý zelený dres na Tour de France, netreba sa obávať, že by si nenašiel svoj priestor v boji o zelený dres aj v týchto tímoch.

Tím Saxo-Tinkoff plánuje predstaviť jednu z posíl dnes 3. augusta, ďalšie dve 7. a 9. augusta počas preteku v Dánsku. Uvidíme, či sa medzi nimi objaví aj Peťo s jeho bratom Jurajom.