Main Content

Šetriť hráčov či nešetriť? To je trénerská otázka

pondelok, 4. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Šetriť hráčov či nešetriť? To je trénerská otázka
Šetriť hráčov či nešetriť? To je trénerská otázka | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

V týchto týždňoch je najzaujímavejšie počínanie našich pohárových zástupcov v európskych súťažiach, ale na samotné zápasy v Lige majstrov a Európskej lige sa treba aj zodpovedne pripraviť. Naše kluby nemôžu myslieť len na prestížne kontinentálne súťaže, ale musia popritom hrať aj domácu súťaž. Samozrejme, vyskytli sa už aj odložené zápasy, keďže sa nedal nájsť vhodný termín pre pravidlo o dvoch dňoch pauzy medzi zápasmi, ale teraz sa nič také nestalo, preto bolo zaujímavé sledovať, ako reagovali tréneri dotknutých klubov.

Všetci traja mali na prípravu dva plné dni, hoci tento čas ovplyvňovali aj iné okolnosti. Iba tréner Slovana František Straka pristúpil k masívnej obmene základnej zostavy, keď proti Ružomberku hralo šesť iných hráčov oproti zápasu so Šerifom. Tréneri Trenčína a Trnavy svoje zostavy pred vzájomným zápasom prakticky nezmenili, keďže pristúpili iba k jednej kozmetickej zmene. Mohlo to síce byť aj z toho dôvodu, že zverenci Martina Ševelu a Juraja Jarábka predstavovali pre toho druhého navzájom ťažšieho súpera, navyše obaja patria k ašpirantom na popredné umiestenia a body zo vzájomných zápasov môžu na konci sezóny ešte veľmi zavážiť, no aj tak sa čakali trochu väčšie zmeny, čiže šetrenie na pohárové zápasy.

Pre Slovan je postup do skupinovej fázy európskeho pohára absolútna priorita. A teraz belasí stoja naozaj už akoby pred prahom úspechu, preto bola jeho piatková zostava vlastne očakávaná. K tomu treba pridať, že súčasný Ružomberok musela poraziť aj druhá garnitúra belasých, čo sa nakoniec aj stalo. Slovan má najkvalitnejší a najširší káder v súťaži, a tak si zmeny mohol dovoliť. Výhodou je aj to, že niekoľko hráčov získalo zápasovú prax, keďže predtým kvôli odloženým stretnutiam a zdravotným problémom hrať nemohli, pričom sa proti Ružomberku mohli skúšať aj varianty, ktoré sa skôr či neskôr budú musieť použiť aj v pohárovej Európe. Na druhej strane je tu otázka, či sa nedostanú šetrení kľúčoví hráči zo zápasového rytmu, aj keď za osem dní by sa to stať nemalo. Pre zaujímavosť, hráčov šetril aj Šerif.

Trenčín a Trnava hráčov nešetrili, ale to neznamená, že urobili zlé rozhodnutie. Trenčianski hráči sa možno víťazstvom posmelili, čo bude hrať kľúčovú úlohu a trnavskí zas presvedčili, že môžu dostať dva góly, čiže v odvete pozor. Dobre trénovaní hráči by mali vydržať dva zápasy za týždeň, hoci časom všetkého veľa škodí, no v tejto fáze sezóny ešte by to vplyv mať nemalo. Mínusom je to, že nemajú odskúšané ďalšie alternatívy a sú ľahšie čitateľní.

Aj keď sa naši pohároví zástupcovia rozhodli pri zaťažení hráčov inak, tak nemožno povedať, kto sa rozhodol správne a kto urobil chybu. Neexistuje totiž osvedčení recept na to, ako postupovať v týchto prípadoch. Správne môžu byť obe varianty, ale to iba za predpokladu, že bude dosiahnutý úspešný výsledok. Hádam cez víkend namiešali tréneri našich pohárových zástupcov správny elixír pred dôležitými odvetami, budeme to potrebovať.