Main Content

Ako rýchlo napraví van Gaal Moyesove patálie?

pondelok, 4. august 2014 08:55 | Autor: Jakub Mihálik

Ako rýchlo napraví van Gaal Moyesove patálie?
Ako rýchlo napraví van Gaal Moyesove patálie? | zdroj: © TASR

Manchester United sa po minulej sezóne spamätával z pôsobenia Davida Moyesa na svojej lavičke. Zdá sa však, že nový tréner môže napraviť napáchané škody expresne rýchlo.

Komentár Jakuba Mihálika

Po úspešnej dvadsaťročnej ére Alexa Fergusona preberal David Moyes najhodnotnejší klub na svete. Len málo klubov sa mohlo pýšiť takou prestížou, akú požíval Manchester United. Hráči sa do klubu doslova hrnuli. Za jediný rok však David stihol naštrbiť renomé klubu. V istých fázach sezóny sa United doslova smiali. Hráči neboli dostatočne motivovaní, nové posily nechceli veľmi do klubu prichádzať, čo pokračuje ešte aj toto leto, kvôli manchesterskej neúčasti v pohárovej Európe. Neboli výsledky a ani hra.

Paseku, ktorú za sebou zanechal David Moyes musel niekto napraviť. Tým človekom má byť Louis van Gaal. Už keď Diabli oznámili jeho angažovanie, bolo jasné, že priaznivci United nemohli čakať lepšie správy. A už po prvých týždňoch na lavičke tímu sa potvrdzuje, že van Gaal je tým správnym mužom. Rovnako rýchlo, ako Moyes nalomil renomé United, ho van Gaal opäť dostáva do pôvodného stavu. Jeho čaro osobnosti a víťazný duch okamžite zapôsobil na hráčov, čo sa prejavuje už v úvodných zápasoch novej sezóny. Ide síce len o prípravu, no keď dokážete poraziť tímy ako AS Rím, či Real Madrid, vaši hráči opäť začnú veriť v to, že môžu byť najlepší.

Van Gaal prebudil tigra, driemajúceho v drese United. Van Gaal okamžite zmenil aj herný prejav mužstva. Moyesov defenzívny porazenecký prístup nerobil z mužstva hladného vlka, ale ovcu, čo čaká na prvý ťah súpera. Van Gaal naordinoval tímu pohľadný futbal, ktorý charakterizoval každé jeho klubové pôsobenie. Prím hrajú technickí hráči, ktorí si majú späť získať priazeň fanúšikov i svoje stratené sebavedomie. Hráči už nedrilujú kondičku, po čom boli v minulej sezóne akoby bez energie. Moyes v súbojoch s tímami veľkej štvorky hovoril o spokojnosti aj s remíziou. Van Gaal po víťazných zápasoch kritizuje tím, v snahe motivovať ho k zlepšovaniu. Sila jeho mena láka aj nové posily, ktoré veria van Gaalovej myšlienke natoľko, že sú ochotní obetovať jednu sezónu bez Európy.

Zdá sa, že rany, ktoré zasadil povesti United David Moyes za svoje krátke pôsobenie, môže Louis van Gaal rovnako rýchlo vyliečiť. Hoci je na lavičke Červených diablov ešte len pár týždňov, už teraz je jasné, že van Gaal je tou správnou voľbou pre klub. Takto o rok už môže z klubu, ktorý nie je v pohárovej Európe, úspešný tím. Začína éra Louisa I. van Kraala.