Main Content

Futbal: V Premier League si dajú väčší pozor na zranenia hlavy

utorok, 5. august 2014 19:05 | Autor: TASR

Londýn 5. augusta (TASR) - V najvyššej anglickej futbalovej súťaži Premier League si od novej sezóny dajú väčší pozor na zranenia hlavy. Každý hráč, ktorý bude mať podozrenie na otras mozgu, nebude môcť v zápase pokračovať. Rozhodla o tom Anglická futbalová asociácia (FA).

Nové pravidlo vstúpi do platnosti už od novej sezóny 2014/2015 a jeho cieľom je chrániť hráčov pred následkami zranenia hlavy. Keď hráč pre podobné zranenie nedohrá zápas, musí sa podrobiť neurologickým testom a nemôže nastúpiť skôr ako za šesť dní.

O tom, či hráč musí vystriedať alebo môže v zápase pokračovať, rozhodne výhradne lekár a nie tréner. Každý klub Premier League má povinnosť počas domáceho zápasu zriadiť pre lekára tunel na vyšetrenie hlavy a musí lekárovi poskytnúť aj videozáznam z incidentu.

FA sa k tomu kroku rozhodla po sérii vážnych zranení, po ktorých hráči dohrali zápas aj s otrasom mozgu. Najvážnejším prípadom bolo zranenie brankára Tottenhamu Huga Llorisa v zápase s Newcastlom. Podobné prípady sa udiali aj na MS, keď aj napriek otrasu mozgu pokračovali v zápase Uruguajčan Alvaro Pereira a Nemec Christoph Kramer.