Main Content

Dolgopolov skolil favorizovaného Söderlinga

pondelok, 24. január 2011 07:00 | Autor: TASR

V pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) zvíťazil ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov nad favorizovaným Švédom Robinom Söderlingom nasadeným ako štvrtým za 156 minút 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2.

V Aréne Roda Lavera mal po polhodinke manko setu a brejku, ale potom absolútne poprel papierové prognózy i počiatočný vývoj, ktorý ich potvrdzoval.

Murrayovi stačili na Melzera iba tri sety

Vlaňajší miestny finalista Brit Andy Murray si následne na rovnakom kurte poradil s rakúskym ľavákom Jürgenom Melzerom, k 31. januáru novým členom Top 10, za 104 minút veľmi presvedčivo 6:3, 6:1, 6:1. Premenil polovicu zo 14 brejkových možností, sám odvrátil 7 z 8 hrozieb. Servis stratil iba v otváracom dejstve za stavu 3:1, okamžite však odpovedal únikom na 4:2, odvtedy pustil súperovi už iba 3 gemy. Rodák zo škótskeho Dunblane sa môže pochváliť vynikajúcim pomerom "winnerov" a nevynútených chýb 30:10, zdolaný skončil na hodnotách 21:27. Premožiteľ Karola Becka z 1. kola Murray dal 13 es a na returne si pripísal 56 % fiftínov.

Nad Dolgopolov vedie Murray v bilancii zo vzájomných duelov 1:0

Už v sezóne 2006 ho zdolal na antuke v rámci Davisovho pohára 6:3, 6:4, 6:2. Proti 29-ročnému semifinalistovi vlaňajšieho parížskeho Roland Garros Melzerovi (11.) upravil zverenec Alexa Corretju na 5:0. Predtým sa naposledy stretli predvlani práve na AO a Murray takisto potreboval iba tri dejstvá (7:5, 6:0, 6:3). Teraz je zatiaľ bez straty setu na celom turnaji, ba aj v tejto sezóne, v ktorej začal troma suverénnymi singlovými úspechmi na Hopmanovom pohári miešaných reprezentačných družstiev v Perthe, kde bol partnerom Laury Robsonovej.

Dvadsaťdvaročný 46. hráč renkingu Dolgopolov nastrieľal presne 50 "winnerov", zdolaný urobil 51 nevynútených chýb. Finalista ostatných dvoch ročníkov parížskeho Roland Garros Söderling si za stavu *4:1 vo štvrtom sete vyžiadal ošetrenie pravého chodidla a hneď po ňom stratil servis. Ešte si síce vynútil rozhodujúce dejstvo a na jeho začiatku dokonca prerazil súperov servis, vzápätí si však svižnejší a úderovo spoľahlivejší Ukrajinec s "bekhamovskou" čelenkou pripísal 4 gemy v rade. V ôsmej hre sa dokonca vyhol nepríjemnej úlohe podávať na triumf. Forhendovým returnom popri čiare si vypracoval už štvrtý mečbal v tomto geme a Švéd mu ho sám premenil krížnym forhendom do siete.

Zverenec Jacka Readera Dolgopolov je len druhým Ukrajincom vo štvrťfinále na niektorej zo súčastí "veľkej štvorky". Na južnej pologuli sa medzi najlepších osem dostal v roku 1995 Andrej Medvedev, potom finalista parížskeho Roland Garros 1999. Kuriozitou je fakt, že práve Medvedeva trénersky viedol Dologopolovov otec.

"Pokúšal som sa brnkať na Robinove slabiny a hrať tak, aby mu to čo najmenej sedelo. Ak sa mi potom naskytli šance na víťazné údery, dostával som sa k mojej hre. Súper má jedno z najtvrdších podaní na okruhu, ale mne sa darilo dobre čítať jeho údery," skonštatoval Dolgopolov. K svojej mladosti v blízkosti veľkých mien "bieleho športu" s úsmevom uviedol: "Samozrejme, že to bola pekná doba. Možno som bol pre niektorých vtedajších hráčov trochu otravným elementom, ale išlo o naozaj pekný začiatok kariéry."

Posledným tenistom, ktorý získal titul v Melbourne Parku okamžite pri svojej premiére, je Američan Andre Agassi už od sezóny 1995. Debut naposledy pretavil do štvrťfinálovej účasti Francúz Nicolas Escudé v roku 1998.

Andy MurrayFoto: SITA, APOkrem Ukrajinca teoreticky má šancu na pripomenutie Escudého či dokonca Agassiho aj kanadský kvalifikant s balkánskym pôvodom Milos Raonic. Dolgopolov už o dva úspechy zlepšil svoj osobný rekord z Majors: na Roland Garros 2010 bol v 3. kole. Čerstvý triumf ho podľa prepočtov Asociácie tenisových profesionálov (ATP) katapultuje na 34. priečku vo svetovom rebríčku, čo bude znamenať posun jeho maxima o 5 miest.

Dvadsaťšesťročnému zverencovi Claudia Pistolesiho Söderlingovi sa na tomto podujatí nikdy príliš nedarilo. Už osemfinále totiž bolo jeho novým miestnym rekordom, ba dokonca o dve kolá. Posledným Švédom v melbournskom štvrťfinále aj po pondelku je Thomas Johansson, ktorý v predmetnej sezóne 2002 napokon aj získal titul. Söderling mal tohtoročnú zápasovú bilanciu 8:0 (získal titul na prípravnom turnaji v Brisbane), a to bez straty setu. V "maratónoch" má aktuálne skóre 7:9, Dolgopolov sa dostal na 3:1.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):


Alexandr Dolgopolov (Ukr.) - Robin Söderling (Švéd.-4) 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2 za 156 minút
Andy Murray (V. Brit.-5) - Jürgen Melzer (Rak.-11) 6:3, 6:1, 6:1 za 104 minút

© WEBNOVINY