Main Content

Zvonarevová si to vo štvrťfinále rozdá s Kvitovou

pondelok, 24. január 2011 07:00 | Autor: TASR

Ruská tenistka Vera Zvonarevová dosiahla okrúhly 400. triumf vo svojej kariére, zvládla na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie 2011 druhú českú ľaváčku v rade a vo štvrťfinále si zmeria sily s ďalšou.

Držiteľka bronzovej olympijskej medaily z Pekingu 2008 zvíťazila v pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) nad Ivetou Benešovou za 76 minút 6:4, 6:1. V úvodnej časti viedla dvojka svetového rebríčka 2:0, ale aj prehrávala 2:4. V druhom sete nestratila ani gem od skóre 1:1. V 3. kole Zvonarevová prekonala Luciu Šafářovú. Prípadným prienikom do semifinále by si vyrovnala svoj predvlaňajší osobný rekord z metropoly Victorie.

Česka Kvitová poslala domov Talianku Pennettovú

Dvadsaťšesťročná Moskovčanka Zvonarevová si medzi najlepšími ôsmimi zmeria sily s Petrou Kvitovou, ktorá v pondelok vyradila Talianku Flaviu Pennettovú za 115 minút 3:6, 6:3, 6:3. Dvojnásobná grandslamová finalistka zo sezóny 2010 Zvonarevová (Wimbledon, US Open) má proti Kvitovej, 28. v renkingu WTA, skóre 1:1. Pokúsi sa jej revanšovať za vlaňajšiu prehru 4:6, 0:6 z rímskej antuky. Sama mala navrch v roku 2009 na "harde" v kalifornskom Indian Wells - 6:3, 6:1. Proti o rok staršej Benešovej (60.) upravila zverenkyňa bývalého modela Sergeja Demechina na 4:1. Predtým sa naposledy stretli na Australian Open 2010 a členka "zbornej" triumfovala v 2. kole jednoznačne 6:3, 6:0.

Petra KvitováFoto: SITA, APKvitová druhý raz vo svojej kariére postúpila do štvrťfinále na vrcholnom podujatí, v tejto sezóne má štatistiku 9:0. Semifinalistka vlaňajšieho Wimbledonu dosiahla prostredníctvom úspechu proti Pennettovej jubilejný 150. triumf. Dvadsaťročná Kvitová, šampiónka z prípravného podujatia v Brisbane, mala hneď v otváracom geme v Hisense Arene tri brejkbaly v rade, ďalšiu šancu na prerazenie podania Pennettovej (25. v hodnotení) nevyužila v tretej hre, po ktorej akoby nespravodlivo prehrávala 0:3. Manko brejku už nevymazala. V druhej časti sa zverenkyňa Davida Kotyzu ako returnujúca presadila na 4:2 a náskok si už udržala. V rozhodujúcej časti rodáčka z Bílovca mala na príjme šancu v treťom i piatom geme, radovala sa však až po tzv. Tildenovom na 4:3. Poistku pridala v napokon poslednom deviatom geme, keď súperka poslala agresívny bekhend do siete.

"V prvom sete som bola veľmi nervózna. V predchádzajúcom zápase proti Stosurovej som si to na dvorci užívala, ale dnes som mala akési pomalé nohy. Predpokladala som, že to bude veľký boj, čo sa aj stalo. Chcela som sa teda naplno sústrediť na loptičku za loptičkou, ale spočiatku sa mi to príliš nedarilo. Bolo to celé veľmi tesné a náročné. Dúfam, že vo štvrťfinále si dokážem počínať uvoľnenejšie," povedala Kvitová na tlačovej besede.

Celý duel bol jednoznačne na rakete bývalej zverenkyne terajšieho fedcupového kapitána SR a kouča Daniely Hantuchovej Mateja Liptáka: Kvitová mala pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 46:43, o osem rokov skúsenejšia Pennettová 16:20. Češka znížila v bilancii zo vzájomných súbojov na 2:3, nadviazala na vlaňajší úspech z Pekingu. Prvý raz sa hrali tri sety. Kvitová na základe predbežného nezáväzného prepočtu Tenisovej asociácie žien (WTA) smeruje do Top 20 k 31. januáru, bude jednotkou blížiaceho sa bratislavského fedcupového derby so Slovenkami vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 2011.

Kvitovej doterajším rekordom na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie bolo 2. kolo dosiahnuté vlani. Vtedy nestačila na neskoršiu šampiónku Serenu Williamsovú z USA. Češka je teraz pri rieke Yarra nasadená ako dvadsiata piata. Niekdajšia desiatka počítačového poradia Pennettová ani len nevyrovnala svoje prieniky do štvrťfinále z newyorských US Open 2008 a 2009. Na južnej pologuli sa rodáčke z Brindisi v minulosti nedarilo: najďalej bola v 3. kole v sezónach 2006 a 2009.

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):

Vera Zvonarevová (Rus.-2) - Iveta Benešová (ČR) 6:4, 6:1 za 76 minút
Petra Kvitová (ČR-25) - Flavia Pennettová (Tal.-22) 3:6, 6:3, 6:3 za 115 minút

© WEBNOVINY