Main Content

Analýza štvrťfinále Australian Open: Stanislas Wawrinka – Roger Federer

pondelok, 24. január 2011 14:36 | Autor: M M

Analýza štvrťfinále Australian Open: Stanislas Wawrinka – Roger Federer
Analýza štvrťfinále Australian Open: Stanislas Wawrinka – Roger Federer | zdroj: MM, foto SITA

Túto noc spoznáme mená prvých dvoch semifinalistom úvodného grandslamového turnaja roka. V austrálskom Melbourne nastúpia proti sebe dvojice Federer – Wawrinka a Djokovič – Berdych. Prvá čisto švajčiarska dvojica nemá jasného favorita a v druhej čisto slovanskej je ním Novak Djokovič.

Roger Federer (2.) – Stanislas Wawrinka (19.)
začiatok zápasu: Nie skôr ako 02:30 z pondelku na utorok


Súboj dvoch švajčiarskych tenistov odštartuje nie pred pol treťou v noci na dvorci arény Roda Lavera. Miernejším papierovým ašpirantom na postup je vyššie nasadený Roger Federer. No zdá sa, že v tomto dueli mu môže skvele sekundovať aj jeho protivník. Stanislas Wawrinka má na dosah životný úspech a nie je od neho až tak ďaleko, ako by sa zdalo.

Wawrinka prechádza turnajom famózne bez straty setu. Skvelý súboj odohral najmä proti Andymu Roddickovi, pričom ho nepustil k ani jednému prelomeniu podania. Kvalitne servíroval a niektoré jeho údery pripomínali skôr slávnejšieho krajana Federera ako devätnásteho nasadeného Wawrinku. Dobiehal aj zdanlivo stratené loptičky, čo slávilo niekedy úspech. Američana nakoniec sfúkol 6-3, 6-4, 6-4. Hoci výsledok nehovorí o jasnom sfúknutí, Roddick sa na nič nezmohol. Svoje podania získaval k 40, zatiaľ čo Švajčiar k 0, 15.

Cez prvé kolo prešiel cez Tejmuraza Gabašviliho (7-6, 6-4, 6-4), v druhom si poradil s kvalifikantom Grigorom Dimitrovom (7-5, 6-3, 6-3) a v treťom s Gealom Monfilsom (7-6, 6-2, 6-3).

Druhý nasadený tenista turnaja Roger Federer sa bude snažiť o víťazstvo. Každý iný výsledok by bol prekvapením. No netreba zabúdať, že dnes proti nemu nebude stáť klasický Wawrinka, ale Wawrinka, ktorý siaha po životnom úspechu podporovaný skvelou formou. Navyše je tu aj faktor zatienenia svojho slávnejšieho krajana. Stanislas by víťazstvom iste zaplnil o titulné stránky domácich denníkov.

Federer prechádza turnajom tak trošku krkolomne. V prvom kole nedal ani najmenšiu šancu nášmu Lukášovi Lackovi a po setoch 6-1, 6-1, 6-3 sa tešil na zápas druhého kola. Tam nastúpil proti Gillesovi Simonovi, známemu predovšetkým defenzívnou hrou a spočiatku to vyzeralo na jasný zápas. Až do tretieho setu, keď Francúz naštartoval takmer víťazný obrat. Tretí set uchmatol svetovej dvojke pomerom 6-4, podobne aj štvrtý a tak o bytí či nebytí musela rozhodovať záverečná sada. V tej mal pevnejšie nervy vysoký favorit Federer a slávil po nečakane dlhom boji postup do tretieho kola. Tam zmiatol Xaviera Malisseho jednoznačne 3-0. V osemfinále bol jeho súperom Španiel Tommy Robredo. A aj on vzdoroval. V prvom sete raz stratil podanie a Federer ho vyhral 6-3, v druhom už dominoval Španiel rovnakým skóre. Manžel Mirky Vavrincovej podobnú drámu nepripustil a postúpil do štvrťfinále po ďalších dvoch získaných sadách pomerom 3-1.

V dnešnom zápase bude dôležitý servis a k víťazstvu bude potrebné premeniť aj zrejme minimálny počet šancí na brejk.
O silných stránkach Rogera Federara netreba hovoriť, lebo on je dobrý vo všetkom. Naopak, Wawrinka by mohol ťažiť z podania, z beckendu a stop voleju.

Pomer vzájomných zápasov je jasne 8:1 v prospech Federara. Jediný zápas prehral v roku 2009 na antukárskom turnaji v Monte Carle. Vtedy ho Wawrinka zdolal 6-4, 7-5.

Nechceme byť zlí proroci pre dvojku turnaja, ale dnes sa jeho púť zrejme skončí. Stanislas Wawrinka neumožní hrať pre Federera ôsme semifinále na Australian Open v rade.

Naživo na Eurosporte

  • Náš tip: Stanislas Wawrinka zvíťazí