Main Content

Everton: Opäť nenápadný outsider, alebo silnejúca konkurencia?

piatok, 8. august 2014 11:20 | Autor: Jakub Vaverka

Everton: Opäť nenápadný outsider, alebo silnejúca konkurencia?
Everton: Opäť nenápadný outsider, alebo silnejúca konkurencia? | zdroj: © TASR

Karamelky z Goodison Parku patria medzi sympatické anglické tímy, ktorým istotne zvykneme fandiť aj vy. Predovšetkým vtedy, keď vyzvú jedného z priamych favoritov na titul a vy si prajete, aby rival vašich miláčikov stratil body.

V posledných rokoch Everton urobil veľký pokrok, celý projekt začal s príchodom Davida Moyesa, ktorý sa nedávno neslávne preslávil v Manchestri United, v načatej práci pokračuje španielsky kormidelník Roberto Martinez.

Everton v sezóne 2013/2014 skončil na piatej priečke, pričom Goodison Park a celá modrá časť Liverpoolu dlho verila, že by sa tam mohla hrať v novom ročníku Liga majstrov. Po nezvládnutom závere sezóny sa Karamelky museli uspokojiť iba s miestenkou do Európskej ligy, štvrté miesto im vyfúkol Arsenal, no v priamom súboji s Gunners bol úspešnejší práve tradičný liverpoolsky tím. Účasť v play-off Európskej ligy je pre Roberta Martineza a jeho družinu bonusom, ktorý sa môže v nasledujúcom období ešte rozširovať.

Karamelky urobili pred niekoľkými dňami najdrahší nákup svojej histórie. Do Goodison Parku prichádza belgický talent Romelu Lukaku, ktorý v klube hosťoval v uplynulom ročníku a skóroval dovedna 16- krát v 33 dueloch. Treba dodať, že tento robustný kanonier bol najväčšou palebnou silou EFC, pričom svojimi výbornými výkonmi primäl k odchodu chorvátskeho útočníka Nikicu Jelaviča, ten posilnil Hull City. Lukaku stál vedenie Evertonu 28 miliónov libier, niečo okolo 35 miliónov eur. Klub z modrej časti Liverpoolu za hráča takú sumu ešte nikdy nezaplatil.

Modrý tím však vysokou prestupovou čiastkou na svoj najväčší útočný tromf chtiac- nechtiac uplietol poriadny bič. Môžeme si spomenúť na prípad Fernanda Torresa, ktorý do roku 2011 ničil súperov v drese Liverpoolu, následne sa stal za 50 miliónov libier najdrahším hráčom histórie Chelsea a niektoré zdroje hovoria, že práve psychická záťaž z vysokých očakávaní sa s ním následne zviezla v ďalšom pôsobení na Stamford Bridge. Lukaku chce byť útočníkom číslo jeden, preto vymenil Londýn za Liverpool. V Goodison Parku by mal túto pozíciu získať, ale ak tomu nebudú zodpovedať výkony, Martinez má v zálohe aj ďalšie mená.

Prestupové obdobie ešte nie je na konci, ale neočakáva sa, že Everton zažije veľké posuny, či už smerom do alebo z klubu. Okrem Lukakua mužstvo posilnili záložník Gareth Barry z Manchestru City, ktorý prišiel zadarmo a perspektívny technik Muhamed Bešič, ten stál Karamelky rovné štyri milióny libier. Klubu na rozlúčku zamával zatiaľ iba Apostolos Vellios, ktorý nevidel v ďalšom pôsobení v Liverpoole perspektívu.

Tím Evertonu na papieri vyzerá dobre, ale na kádre Chelsea, Manchestru City, či Liverpoolu sa zatiaľ nechytajú. Roberto Martinez a jeho družina bude podľa našich odhadov aj v sezóne 2014/2015 bojovať o pohárové miestenky, ale na Ligu majstrov to zrejme ani v tomto prípade nebude stačiť.