Main Content

Arsenal pred novým ročníkom: Konečne titul alebo opäť 4.miesto?

sobota, 9. august 2014 10:55 | Autor: Jakub Vaverka

Arsenal pred novým ročníkom: Konečne titul alebo opäť 4.miesto?
Arsenal pred novým ročníkom: Konečne titul alebo opäť 4.miesto? | zdroj: © TASR

Kanonieri z Londýna sú rok, čo rok v ťažkej pozícii. Neprajníci im radi pripomínajú, že hráči od nich odchádzajú preto, pretože chcú získavať trofeje, ktorých sa na Emirates Stadium nedočkajú. Uplynulý ročník bol o niečo iný. Wenger a jeho družina dokráčala k triumfu v FA Cupu, nech už bol akokoľvek šťastný. Desať rokov a 1 FA Cup, bilancia stále pomerne biedna. Táto sezóna v červenej časti severného Londýna môže byť prelomová.

Najdôležitejším mužom v mašinérii Gunners je bez debaty Arsene Wenger. Jediný tréner, ktorému sa v novodobej histórii podarilo dokráčať k titulu bez jedinej prehry v celej sezóne. Francúz s prezývkou „profesor“ má skutočne skúseností na rozdávanie, veď uplynulú sezónu prelomil v Premier League tisíckou odkoučovaných duelov. Bývalý tréner AS Monaco sa vyznačuje pokojom, rozhľadom a perfektnou rukou pri výbere talentov, z ktorých sa už so železnou pravidelnosťou stávajú svetové hviezdy a klub z ich výkonov alebo predaja profituje.

Wenger bol v minulosti často kritizovaný za to, že práve talenty, z ktorých sa stali svetové hviezdy odchádzali inam, niekedy do zahraničia (Fabregas), niekedy do konca k priamej konkurencii (Van Persie) a investícia do hotových hráčov bola minimálna. V poslednom období máme možnosť sledovať akúsi zmenu Wengerovho myslenia. Francúz už najlepších mladých hráčov nepredáva, futbalisti ako napríklad Jack Wilshere, Alex Oxlade- Chamberlain, Theo Walcott, či Aaron Ramsey podpisujú dlhoročné zmluvy, aby malo vedenie istotu, že neodíde.

Veľký pokrok prišiel v posilňovaní mužstva. Zatiaľ čo niekoľko rokov dozadu sme posily Arsenalu ani nepoznali, pretože išlo o talentovaných juniorov, teraz je to úplne inak. Minulú sezónu prišiel nemecký záložník Mesut Ozil za vyše 50 miliónov eur z Realu Madrid, toto leto je to ešte výraznejšie. Wenger zatiaľ do svojho mužstva pritiahol štyroch nových futbalistov za dokopy 66 miliónov libier. Prišiel francúzsky obranca Mathieu Debuchy z Newcastlu United (12M), útočník Alexis Sanchez z Barcelony (35M), brankár David Ospina z Nice (3M) a anglický mládežnícky reprezentant Calum Chambers (16M).

Mužstvo opustili hráči, ktorým končila zmluva a ďalší rozvoj na Emirates Stadium neprichádzal do úvahy, respektíve mladší hráči, ktorí by v prvom tíme nedostali dostatok priestoru a nechceli hodiť po hosťovaniach. V mužstve Gunners už neuvidíme brankára Lukasza Fabianskeho, odišli taktiež Zak Ansah, Bacary Sagna, Niclas Bendtner, Park Chu Young, Chuks Aneke, Daniel Boateng, Carlos Vela a Thomas Eisfeld.

Takto posilnený Arsenal sme veľmi dlho nevideli, Wenger chce úspechy a štvrté miesto ako v posledných sezónach sa mu bude máliť. Je málo pravdepodobné, že by vynovení Kanonieri dokráčali v triumfu v Lige majstrov ale na domácej pôde by mali patriť k úzkej špičke. Prognóza znie: Titul nezískajú, ale druhé, prípadné tretie miesto by im patriť mohlo. Vyhli by sa tak únavnej, ba až otravnej letnej baráži o postup do hlavnej fázy Ligy majstrov.