Main Content

Analýza štvrťfinále Australian Open: Novak Djokovič - Tomáš Berdych

pondelok, 24. január 2011 20:33 | Autor: M M

Analýza štvrťfinále Australian Open: Novak Djokovič - Tomáš Berdych
Analýza štvrťfinále Australian Open: Novak Djokovič - Tomáš Berdych | zdroj: MM, foto SITA

Tretí nasadený Srb Novak Djokovič hrá proti jedinému českému zástupcovi mužského pavúka Tomášovi Berdychovi. Obaja aktéri dnešného súboja prešli cez 4. kolo hladko, obaja zdolali svojich súperov pomerom 3-0. Zatiaľ čo Srb vyradil španielskeho antukára Nicolasa Almagra, český tenista prešiel cez ďalšieho Španiela Fernanda Verdasca.

Novak Djokovič (3.) – Tomáš Berdych (6.)
začiatok zápasu: 09:30 v utorok

V roli favorita bude do zápasu vstupovať 23-ročný belehradský rodák Djokovič. Týmto turnajom prechádza hladko, zatiaľ tu stratil len jeden set a to sa dá pripísať skôr slabej motivácii, nekoncentrácii ako nedostatku kvalít. V prvom kole zdolal Marcela Granollersa 3-0 (6-1, 6-3, 6-1), v druhom stratil spomínaný set no ale aj daroval kanára - s Ivanom Dodigom 3-1 (7-5, 6-7, 6-0, 6-2). V treťom kole mu vzdal Viktor Troicki po prvom sete (6-2) a v štvrtom zaznamenal druhého kanára na turnaji – Nicolas Almagro prehral 6-3, 6-4, 6-0.

V dnešnom dueli sa bude musieť daviscupový reprezentant Česka mať na pozore najmä pred umnou hrou Djokoviča. Takmer každý jeden jeho úder hrá s nejakým cieľom, vie čo chce spraviť. Berdych si bude musieť dať pozor tiež na servise, veď nie nadarmo je Srb považovaný za jedného z najlepších hráčov na príjjme.

Cez prvé kolo prešiel Berdych cez Marca Crugnolu, kvalifikanta, hladko 3-0 (6-4, 6-0, 6-2). Ťažší oriešok ho čakal v druhom kole, tam vyzval Nemca Philippa Kohlschreibera a prvý set stratil pomerom 4-6. Prekvapenie nepripustil a zlepšenou hrou získal nasledujúce tri sady. S dvadsiatim ôsmim nasadeným Francúzom Richardom Gasquetom si poradil v treťom kole a po výsledku 6-2, 7-6, 6-2 ho čakala deviatka turnaja Fernando Verdasco. Ten odišiel s troma setmi – 6-4, 6-3, 6-2. Berdych prejavil svoju kvalitu. Hoci v prvom sete stratil v tretej hre podanie, následne ho dokázal rebrejkom získať.

Na turnaji pred Australian Open štartoval český tenista v indickom Čennaji. Po hladkom zdolaní papierovo slabších súperov (Gil, Kavčič, Dodig) vypadol v semifinále so Stanislasom Wawrinkom (4-6, 1-6). Dnes ho čaká podobná výzva, v súčasnej Wawrinkovej forme sa dá označiť aj za zrovnateľnú.

Pomer zápasov dnešných aktérov je 4:1 pre Djokoviča. Český hráč sa radoval len v pamätnom Wimbledonskom semifinále 2. júla 2010, keď nad svojim súperom vyhral 3-0 (6-3, 7-6, 6-3).

Tipujeme, že v dnešnom súboji bude mať navrch Novak Djokovič a nedovolí uhrať Tomášovi Berdychovi ani set.

Naživo na Eurosporte

  • Náš tip: Djokovič zvíťazí 3-0