Main Content

Pred nemeckým superpohárom: Bayern alebo Dortmund?

streda, 13. august 2014 10:50 | Autor: Jakub Vaverka

Pred nemeckým superpohárom: Bayern alebo Dortmund?
Pred nemeckým superpohárom: Bayern alebo Dortmund? | zdroj: © TASR

Včera sme mali možnosť sledovať súboj o európsky superpohár, po dobrom výkone sa radovali futbalisti Realu Madrid, ktorí zdolali FC Sevilla 2:0.

Dnes je na programe súboj medzi nemeckým majstrom a vicemajstrom. Na vypredanom štadióne v Dortmunde sa môžeme tešiť na zápas najlepších dvoch nemeckých mužstiev posledných rokov.

FC BAYERN - BORUSSIA DORTMUND

Stretnutie o nemecký superpohár tento krát neprebehne medzi majstrom a víťazom pohára, tak ako býva zvykom. Dôvod je prostý. Bavori získali v uplynulom ročníku double, keď najprv rekordne rýchlo vyhrali Bundesligu a následne vo finále DFB Pokal zdolali práve Borussiu Dortmund. Mužstvo Jurgena Kloppa tak bolo v uplynulom ročníku prakticky stále druhé, v tejto sezóne to chce zmeniť.

Zápas sa odohrá v Signal Iduna Parku, kde je doma Dortmund. Ako domáce mužstvo je však písaný úradujúci šampión – Bayern Mníchov. Vzhľadom na dejisko zápasu sa očakáva jednoznačná prevaha fanúšikov BVB.

Oba celky si to rozdali o prvú cennú trofej v sezóne aj minulý rok. Vtedy bol Bayern taktiež majstrom a zároveň víťazom domáceho pohára. V napínavom zápase sa nakoniec radovalo BVB po výhre 4:2, pre Pepa Guardiolu to bola prvá veľká porážka na lavičke FCB.

Oči všetkých fanúšikov dnes budú uprené na Roberta Lewandowskeho. Poľský reprezentant v lete vymenil Borussiu práve za Bayern a spolu s Mariom Gotzem je medzi fanúšikmi Dortmundu považovaný za zradcu. Jeho návrat do Dortmundu tak bude veľmi pikantný.

Posledný vzájomný zápas obaja súperi odohrali 17. mája tohto roku, jednalo sa o finále pohára. Z triumfu sa radoval Bayern Mníchov, ktorý svojho súpera zlomil až v predĺžení po Arjena Robbena a Thomasa Mullera.

Posledný ligový zápas týchto rivalov sa datuje na dvanásteho apríla 2014. Dortmund vtedy šokujúco zdolal Bayern 3:0 v Allianz Arene. O góly BVB sa postarali Mchitarjan, Reus a Hofmann.

Dortmund sa na tento duel nenaladil dobre, keď v generálke v Liverpoole prehral vysoko 0:4. Predtým BVB zdolalo svojich súperov. Slask Vroclav 3:0, Rapperswil vysoko 10:0, Chievo 1:0 a RW Essen 5:1.

Bayern Mníchov po návrate všetkých reprezentantov z dovoleniek absolvoval krátke americké turné, kde zdolal Guadalajaru 1:0 a výber Major League Soccer Bavorov zdolal 2:1. Predtým FCB na prípravnom turnaji zdolalo Wolfsburg 3:0 a Bayern na tom istom turnaji vyhral s Monchengladbachom 2:3 po predĺžení.  V úvode prípravy ešte prišla remíza 1:1 s Duisburgom.

Zápas má výkop o 18:00