Main Content

Taktická analýza nových Galácticos

streda, 13. august 2014 19:56 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza nových Galácticos
Taktická analýza nových Galácticos | zdroj: © TASR

Prvý súťažný zápas má za sebou novovybudovaný galaktický tím Realu Madrid. Čo napovedal? Ako budú hrať zverenci Carla Ancelottiho v blížiacej sa sezóne? Pozrite si našu taktickú analýzu.

Včerajší zápas Európskeho superpohára ponúkol možnosť sledovať prvý súťažný zápas v sezóne pre úradujúceho víťaza Ligy majstrov a najdrahší tím všetkých čias, Real Madrid. Už prakticky od letných nákupov Toniho Kroosa a Jamesa Rodrigueza sa špekulovalo, aký herný systém aplikuje trénerský mág Carlo Ancelotti. Hoci Sevilla nebola vo včerajšom zápase rovnocenným súperom galaktickému tímu, treba povedať, že Ancelottiho tím poskytol divákom taktickú lahôdku. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo úspešný Talian vymyslel, a tak čo-to odkryl z plánov pre budúcu sezónu. 

Rozostavenie

Pred prvými zápasmi Los Blancos sa špekulovalo o tom, či Carletto opustí systém 4-3-3, ktorý tímu v minulej sezóne fungoval takmer dokonale, a nahradí ho, buď rozostavením 4-2-3-1, alebo 4-4-2. Skôr, ako sa pustíme do rozoberania toho, ktorá z formácii nakoniec vyhrala, musíme povedať, že číselné označenie pre zostavu Madridu zo včerajšieho zápasu, nedokáže odzrkadliť rozmanitosť, ktorou sa prezentovali. 
Predsa len si pre prehľadnosť nejaké čísla uvedieme, no musíme ich rozdeliť na ofenzívnu a defenzívnu časť. V tej ofenzívnej hrali Madridčania mutáciou rozostavenia 4-2-2-2.

V defenzívnej, ako môžeme vidieť na obrázku, Ancelotti aplikoval rozostavenie 4-4-2, keď sa z krídla zaťahovali do zálohy Bale s Rodriguezom. 

Systém

Hoci noví Galácticos hrali spolu prvý zápas, zdalo sa, že poväčšine presne vedia, kto, akú pozíciu v tíme plní. Stopérska dvojica bola pevná a svoje miesto si zastala, hoci ju sevillsky útok dostatočne nepreveril. Menšiu zmenu sme sledovali už na pozícii krajných obrancov. Dani Carvajal totiž nebol až tak ofenzívny, ako v minulej sezóne. Vyplýva to zo vzorca, ktorý Ancelotti pravdepodobne bude presadzovať v ďalšej sezóne. V snahe zakomponovať do hry Jamesa, sa totiž tento kolumbijsky mladík bude posúvať viac na ľavé krídlo, ako v tomto zápase. 

To spôsobí posunutie Cristiana Ronalda viac do stredu a s ním aj celého útoku Bieleho baletu. Benzema potlačí Balea , ktorý obhospodaruje pravú čiaru, kde tak nemusí natoľko pendlovať spomínaný Carvajal. Jeho kolega z ľavej strany, naopak, je vysunutý o niečo vyššie, keďže spomínaný James je v základnom postavení v stredovej línii a Ronaldo sa posúva bližšie k Benzemovi. V stredovej línii opäť Ancelotti stiahne svojich playmakerov do hlbšieho postavenia tak, ako to včera urobil s dvojicou Modrić – Kroos.
Real napriek tomu, že má vo svojom kádri štyroch schopných hráčov pre pozíciu číslo 10, hrá bez nej. Medzi stredovou líniou a útokom tak vytvára priestor, do ktorého môžu nabiehať hráči, či už z krídel, alebo zo stredovej formácie, prípadne sa doňho môže sťahovať Karim Benzema, ktorý so sebou vyťahuje stopérov a opäť vytvára ďalší priestor pre rýchlikov Ronalda a Balea, prípadne zatiaľ sa hľadajúceho Jamesa. 

Veľmi dobre sa v prvom zápase ukazovala nová posila Realu, Toni Kroos. Jeho herné skúsenosti z pozície defenzívnejšieho stredopoliara boli viditeľné a neraz pomohli tímu v zastavení náznaku protiútoku. Otázne je, či jeho spolupráca s podobne ladeným Modrićom vydrží aj tlak ofenzívne aktívnejších tímov. Môj skromný odhad je, že sa z trojlístka Kroos – Modrić – James budú na ihrisku objavovať len dvaja, tretie miesto v záložnej formácii preberie Xabi Alonso/Asier Illaramendi. Čo to znamená pre budúcnosť Samiho Khediru a Angela Di Maríu už nie je ťažké uhádnuť.

Real vo včerajšom zápase výrazne improvizoval. Nie preto, že by nevedel, čo hrať, práve naopak. Útočná trojica BBR neustále rotovala a menila si miesto. Aj gólová situácia z prvého polčasu jasne dokumentuje, že Bale sa neraz objavil na ľavom krídle, zatiaľ, čo Ronaldo útočil z pravej strany. 

Na tomto obrázku vidíme, ako veľmi robila zmena miesta problémy sevillskej obrane. Benzema sa ocitá na ľavom krídle, Ronaldo na pravom, z čoho je stred obrany Seville tak zmätený, že necháva na osi ihriska veľkú dieru, do ktorej už nabieha Gareth Bale. 

Na jeho pohyb reaguje obranca, ktorý predtým venoval pozornosť Ronaldovi. Keď Bale nedostáva prihrávku od stredopoliara, pokračuje v behu, vďaka čomu stiahne so sebou stredného obrancu a vytvára tak ďalšiu možnosť nábehu pre Cristiana Ronalda.

Vysoká škola futbalu, dámy a páni.

Real víťazstvom a jasnou dominanciou vstúpil do sezóny, v ktorej ohlásil útok na šesť trofejí. Nevedno, či Ancelotti vydrží pri hernom systéme zo včerajšieho zápasu, no, ak áno, máme sa na čo tešiť.