Main Content

Futbal: Nová sezóna Premier League nemá favorita, o titul sa popasuje päť tímov

piatok, 15. august 2014 17:05 | Autor: TASR

Londýn 15. augusta (TASR) - Siedmimi sobotňajšími zápasmi sa začne počas víkendu v Anglicku nová sezóna Premier League. Najkvalitnejšia a najsledovanejšia futbalová súťaž na svete sľubuje viac napätia ako po minulé roky.

Majstrovský titul z uplynulej sezóny obhajuje Manchester City. Zverenci čilského trénera Manuela Pellegriniho budú mať štyroch hlavných konkurentov v boji o ligový primát - vicemajstra FC Liverpool, londýnske kluby FC Chelsea a Arsenal a v neposlednom rade mestského rivala United, ktorý chce zabudnúť na minulý ročník, keď "červení diabli" z Old Trafford skončili až na zahanbujúcom siedmom mieste.

City sa pred blížiacou sa sezónou posilnili najmä v defenzíve. Na Etihad Stadium počas leta prišli francúzski obrancovia Eliaquim Mangala a Bacary Sagna. Viacerých prekvapilo angažovanie Franka Lamparda. Dlhoročný hráč Chelsea bude v Manchestri na polročnom hosťovaní ako nová posila New York City FC. Ostrovní odborníci varujú, že na severe Anglicka sa môže zopakovať situácia spred dvoch rokov. Vtedy City ako šampióni počas leta nezískali žiadneho hráča zvučného mena a po sezóne museli prepustiť majstrovský primát konkurenčným United. "Nepodpísali sme žiadnu veľkú hviezdu, pretože ju nepotrebujeme. Udržali sme si všetkých kľúčových hráčov a posilnili sa v obrane. Samozrejme, až nová sezóna ukáže, ako sme na ňu pripravení, ale ja som presvedčený, že máme na to, aby sme titul obhájili," citovala agentúra AP kouča Pellegriniho.

Druhú sezónu za sebou začne s novým trénerom Manchester United. Po viac ako 25-ročnej hegemónii Sira Alexa Fergusona vlani zasadol na lavičku "červených diablov"Škót David Moyes, ktorý mal byť nástupcom slávneho krajana. Medzi hráčmi si však nedokázal vybudovať dostatočný rešpekt a napokon v klube nevydržal ani do skončenia sezóny 2013/14. Tú United dohrávali pod taktovkou dlhoročnej legendy a hrajúceho trénera Ryana Giggsa a skončili ju na siedmom mieste. Ešte pred začiatkom MS v Brazílii sa vedenie tímu z Old Trafford dohodlo s holandským trénerským mágom Louisom Van Gaalom, ktorý by mal vrátiť klub na vrcholné priečky z minulých sezón. Kapitánom bude Wayne Rooney, United by sa mali prezentovať formáciou 3-5-2, ktorú Van Gaal praktizoval už počas svojho pôsobenia na lavičke národného tímu "oranjes". Nový herný systém predvádzal tím aj v predsezónnych dueloch, pričom v šiestich zápasoch nenašiel premožiteľa. Z kádra odišli skúsení veteráni Nemanja Vidič, Rio Ferdinand a Patrice Evra, do obrany prišiel talentovaný Luke Shaw, stred poľa posilní Ander Herrera z Athletica Bilbao.

Najkomplexnejšie pôsobí pred novou sezónou mužstvo londýnskej FC Chelsea. Tím portugalského lodivoda Joseho Mourinha angažovaním Diega Costu vyriešilo jedinú slabinu - post klasického hrotového útočníka. "Na tohto hráča sme čakali viac ako rok," povedal Mourinho na Costovu adresu potom, ako naturalizovaný Španiel strelil dva góly do siete Realu Sociedad San Sebastian v utorkovom prípravnom stretnutí. Bránu "the Blues" bude hájiť najlepší mladý gólman sveta Belgičan Thibaut Courtois, po 10 rokoch tak štadión Stamford Bridge zrejme opustí český brankár Petr Čech. Posilou v strede poľa bude španielsky reprezentant Cesc Fabregas.

FC Liverpool chce zaútočiť na titul, o ktorý prišiel zásluhou pokazeného záveru sezóny, aj bez svojho najlepšieho hráča. Uruguajský útočník Luis Suarez ako najlepší strelec uplynulého ročníka Premier League prestúpil v lete za 90 miliónov eur do FC Barcelona. Mužstvo kapitána slovenskej reprezentácie Martina Škrtela investovalo peniaze zo Suarezovho predaja do nákupu viacerých hráčov. Až traja z nich prišli na štadión Anfield Road zo Southamptonu - útočník Rickie Lambert, stredopoliar Adam Lallana a stopér Dejan Lovren.

Na úspešný ročník 2013/14 chce nadviazať aj londýnsky Arsenal. Zverenci francúzskeho kouča Arsene Wengera viedli tabuľku Premier League takmer polovicu sezóny a hoci ich pokazený finiš obral o najvyššie priečky, fanúšikovia "kanonierov" sa mohli tešiť aspoň z víťazstva v Pohári FA. Minulý týždeň Arsenal zdolal Manchester City 3:0 a získal aj prestížny Community Shield. Po MS v Brazílii prišiel na Emirates Stadium čilský krídelník Alexis Sanchez, ktorý rozšíri už tak veľkú konkurenciu v stredovej formácii. "Má zrýchlenie, skvelú techniku, je veľmi ťažké ho zastaviť. Som presvedčený, že v Premier League sa presadí a súperom bude robiť veľké problémy," pochválil svojho nového spoluhráča kapitán Arsenalu Mikel Arteta.

Program 1. kola Premier League

sobota - 16. augusta:

13.45 Manchester United - Swansea City

16.00 Leicester City - Everton

16.00 Queens Park Rangers - Hull City

16.00 Stoke City - Aston Villa

16.00 West Bromwich Albion - Sunderland

16.00 West Ham United - Tottenham Hotspur

18.30 Arsenal - Crystal Palace

nedeľa - 17. augusta:

14.30 Liverpool - Southampton

17.00 Newcastle United - Manchester City

pondelok - 18. augusta:

21.00 Burnley - Chelsea