Main Content

Horanský získal grandslamový titul vo štvorhre juniorov

piatok, 28. január 2011 10:30 | Autor: TASR

Slovenský tenis sa zásluhou Filipa Horanského po roku opäť raduje z úspechu v juniorskej štvorhre na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

Piešťanský rodák Horanský a Čech Jiří Veselý nasadení ako druhí zvíťazili v piatkovom finále deblovej súťaže chlapcov nad domácimi trojkami žrebu Benom Waglandom a Andrewom Whittingtonom 6:4, 6:4.

Slovensko-český pár vstúpil do zápasu o trofej výborne - vypracoval si vedenie 2:0. Po chvíli síce Horanský a Veselý (Čech predtým v piatok postúpil do finále dvojhry) prehrávali 2:3, ale v siedmej hre znova prerazili podanie Austrálčanov a tentoraz si náskok brejku už udržali. V druhej časti sa presadili na príjme v treťom geme a neskôr dokonca pridali brejkovú poistku na 4:1. Ukázalo sa, že bola potrebná, pretože následne stratili vlastný servis. Súperi sa ešte dotiahli na 3:4, ale celé manko už nezmazali.

Pre 18-ročného zverenca Miloslava Grolmusa Horanského, 18. v tzv. kombinovanom juniorskom svetovom rebríčku ITF (bol už aj na 15. pozícii), ktorý sa pripravuje v zázemí Národného tenisového centra, bolo už dosiahnutie štvrťfinále novým osobným rekordom vo štvorhre na úrovni "veľkej štvorky". Bronzový medailista z deblu na olympijských hrách mládeže 2010 v Singapure (vtedy po boku krajana Jozefa Kovalíka) dosiaľ najďalej bol v osemfinále na Roland Garros 2009, vo Wimbledone 2009 a na Australian Open 2010.
Vlani sa v debli junioriek na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie radovali Jana Čepelová a Chantal Škamlová. Teraz ide o 5. slovenský mládežnícky grandslamový triumf v ére samostatnosti a 10. celkovo.

Filip Horanský, Jiří Veselý (SR/ČR-2) - Ben Wagland, Andrew Whittington (Aus.-3) 6:4, 6:4

© WEBNOVINY