Main Content

Analýza finále Australian Open: Novak Djokovič - Andy Murray

sobota, 29. január 2011 23:31 | Autor: M M

Analýza finále Australian Open: Novak Djokovič - Andy Murray
Analýza finále Australian Open: Novak Djokovič - Andy Murray | zdroj: MM, foto SITA

Vo finále úvodného grandslamového turnaja roka Australian Open sa stretnú Novak Djokovič s Andym Murraym. Zápas na dvorci Arény Roda Lavera bude pre oboch tenistov tretím finále kariéry na okruhu Grand Slam.

Novak Djokovič (3.) – Andy Murray (5.)
Štart: 30. Januára o 9:40

Dočká sa Británia titulu na Grand Slame po dlhých 75 rokoch od čias slávneho Freda Perryho? To je jedna z najhlavnejších otázkok víkendu športových fanúšikov na britských ostrovoch... Slávny rodák zo Stockportu triumfoval naposledy vo Wimbledone 1936 a to famóznym spôsobom. So svojim vyzývateľom doslova vyčistil kurt - Gottfried von Cramm odišiel s hanbou 1-6, 1-6, 0-6. Zajtra niečo podobné len veľmi ťažko očakávať...

Do zápasu bude vstupovať v roli menšieho favorita srbský tenista Novak Djokovič. Rodák z Belehradu siaha na svoj druhý grandslamový titul, zhodne druhý na melbournských dvorcoch. Andy Murray tiež nastúpil na jedno finále Australian Open, tam však pred rokom neuspel proti Rogerovi Federerovi (0-3). Okrem toho majú obaja v zbierke ďalšie finále Grand Slam, Andy Murray v roku 2008 a Novak Djokovič v 2010 na US Open.

Škótsky tenista prekonal v semifinále španielskeho Davida Ferra (4-6, 7-6, 6-1, 7-6). V zápase sa natrápil, v prvých dvoch setoch nedokázal potvrdiť prelomenie podania. Po Djokovičovej až prekvapivo hladkej výhre nad Švajčiačom Federerom sa zdá byť srbský pravoruký tenista v psychicky dobrej forme. Aj vďaka tomu prechádza turnajom so stratou jediného setu. Ten mu v druhom kole vzal Chorvát Ivan Dodig (6-7). Všetky iné výsledky víťaza Daviscoveho pohára 2010 sú pomerom 3-0 (výnimka, keď mu Troicki vzdal). V prvom kole predčil Marcela Granollersa, v treťom mu vzdal Viktor Troicki po tom, čo vyhral prvý set 6-2. Vo štvrtom kole vyradil Nicolasa Almagra, vo štvrťfinále poslal domov Čecha Tomáša Berdycha. Djokovič sa prezentuje skvelou úspešnosťou získaných fiftínov po prvom podaní. Na svojom konte má takisto aj dvoch kanárov (Nicolas Almagro (na 3-0) a Ivan Dodig (na 2-1).

V zajtrajšom zápase proti glasgowskému rodákovi Murraymu bude kľúčové to, koľko krát sa Škót trafí do prvého podania. V prípade nutnosti druhého servisu to nemusí z Murrayho pohľadu vyzerať ružovo. Veď proti Davidovi Ferrovi mal len 37 % úspešnosť získania fiftínov. A to nehral proti jednému z najlepších hráčov sveta na prijme, ktorým Djokovič rozhodne je.
Ďalším dôležitým bodom bude taktika s akou vyrukuje na zverenca Mariána Vajdu. Vyťukávacia taktika by mohla priniesť ovocie, no zrejme Djokovič nebude kaziť celý zápas.

Vo štvrťfinále si Andy Murray poradil s prekvapenim turnaja Alexandrom Dolgopolovom 3-1 (7-5, 6-3, 6-7, 6-3), vo štvrtom kole Melzerom (6-3, 6-1, 6-1), tretie kolo uhral proti Guillermovi Garcíovi-Lópezovi (6-1, 6-1, 6-2) , druhé s Iľjom Marčenkom (6-1, 6-3, 6-3) a v prvom mu vzdal Karol Beck v treťom sete za stavu 4-2 z pohľadu dnešného finalistu (6-3, 6-1, 4-2).
Tipujeme, že Novak Djokovič nájde účinný recept a Veľká Británia si na svojho ďalšieho šampióna počká.

Naživo na Eurosporte

  • Náš tip: Djokovič zvíťazí
  • Náš tip pre odvážnejších: Djokovič zvíťazí 3-0