Main Content

Trnava reprezentovala dobre, ale na úspech potrebuje väčšiu kvalitu

piatok, 29. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Trnava reprezentovala dobre, ale na úspech potrebuje väčšiu kvalitu
Trnava reprezentovala dobre, ale na úspech potrebuje väčšiu kvalitu | zdroj: © TASR

Trnava nezvládla posledný krok a Európsku ligu si v tejto sezóne nezahrá. FC Zürich bol v danej chvíli lepší a zaslúžene postúpil. Ak bude chcieť Trnava na pohárovej scéne uspieť, bude musieť ísť do boja lepšie pripravená.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa trnavská púť pohárovou Európou, ktorá trvala 56 dní. Na začiatku Trnava vyradila maltský Hibernians, čo bola povinná jazda a všetko iné ako dve víťazstvá by bola strata do koeficientu. Gruzínske Zestafoni už bola silnejšia káva, ale ak mám budú takýto súperi robiť problémy, tak sa náš nielenže neposunie dopredu, ale bude ešte klesať. Našťastie, Trnava nezopakovala banskobystrickú blamáž spred niekoľkých rokov. Dobre, že tretím súperom bol škótsky St. Johnstone, ktorý v 2. predkole s veľkou dávkou šťastia vyradil švajčiarsky Luzern. Už pred prvým súbojom v Škótsku som zdôraznil, že to treba využiť. Pri všetkej úcte, škótsky futbal ide výrazne dole, veď si pozrite Celtic, pritom ten doma jasne kraľuje. No a pozrite si švajčiarsky, aj Trnava si pozrela piate mužstvo ich ligy...

FC Zürich bol jasne lepší v oboch zápasoch a zaslúžene postúpil. Ale aj tak si dovolím tvrdiť, že až taký rozdiel, aký sa ukazoval na ihrisku, medzi mužstvami nie je. Ak by bola Trnava dokonale pripravená po fyzickej a psychickej stránke, potom by teoreticky mohla aj postúpiť, samozrejme, so šťastím na kopačkách. Lenže nebola pripravená. Už v odvete proti St. Johnstone bolo na Trnave vidieť, že je vyčerpaná. Preto sa nahromadilo toľko zranených hráčov. Unavení hráči sú veľmi náchylní na zranenia. A nemôžeme sa čudovať, že Trnavčania unavení boli, keďže od prvého zápasu na Malte ťahalo mužstvo cca 13 hráčov.

Spartak nebol nachystaný na takýto náročný program. Vedenie sa spamätalo, keď už bolo neskoro. Ak chcela Trnava reálne pomýšľať na Európsku ligu, tak posily mali prísť najneskôr na začiatku prípravy, ale lepšie by bolo, keby bol káder sformovaný už aspoň v zime a v lete by sa iba kozmeticky doplnil. No v zime sa v Trnave pomaly ani na účasť v Európskej lige nemyslelo.

Aj z toho dôvodu môžeme konštatovať, že Trnava nás reprezentovala dobre. Veď v predchádzajúcich dvoch sezónach sa nikto do play-off z našich klubov nepozrel. Spartak v ňom klopal na brány úspechu, ale reálne na skupinovú fázu ešte nemá. Ak ju bude chcieť hrať o rok, tak už teraz musí budovať na to mužstvo, čo sa čiastočne deje, ale ani súčasný káder na to kvalitatívne stále nemá, ešte by potreboval minimálne 2-3 hotových hráčov do základu.

Trnavu dostala na pohárovú scénu skvelá jarná séria ôsmich víťazstiev. Spočítal som, že mala trvanie 47 dní, čiže počtom dní sa to približne podobá úspešnému európskemu ťaženiu a zároveň dátumovo ohraničuje začiatok zhoršenej výkonnosti. Nebude náhoda, že ten istý káder udržal dobrú výkonnosť dvakrát približne taký istý dlhý čas, a potom začali problémy. Na jar napríklad po úspešnej sérii prišla trojka od Nitry, či domáca prehra s dorastencami Slovana. Teraz to znamenalo hladký postup pre Zürich a ďalšie ligové facky.

Myslím, že tieto skúsenosti budú pre Trnavu veľmi poučné. Na vlastnej koži pocítila, že ak chce byť v budúcnosti úspešná, bude musieť zvýšiť hráčsku kvalitu a mať aj široký káder. Už je len na nej, či sa poučí.