Main Content

Hra s číslami a tvrdohlavý van Gaal

nedeľa, 31. august 2014 11:01 | Autor: Jakub Mihálik

Hra s číslami a tvrdohlavý van Gaal
Hra s číslami a tvrdohlavý van Gaal | zdroj: © TASR

Manchester United sa od začiatku sezóny trápi. Zmení van Gaal svoju taktiku?

Komentár Jakuba Mihálika

Veľkosť človeka sa spozná podľa toho, že si vie priznať chybu. Veľkosť trénera navyše vyžaduje, aby okrem priznania chyby, prišla aj jej náprava. Louis van Gaal má povesť veľkého trénera. Ak neveríte, google, zoznámte sa. Je načase, aby svoju veľkosť dokázal aj v Manchestri.
Veľké egá sú (nielen) vo futbale dvojsečná zbraň. Môžu vyhrávať trofeje, ale na druhej strane môžu zahrabať mužstvo pod zem. Holandský kormidelník prišiel na Old Trafford ako jedno z najväčších eg vôbec. Právom. Jednak kvôli tomu, že po vystrašenom Moyesovi veľký klub niečo podobné potreboval. A druhak kvôli tomu, že čerstvo zažil pomerne úspešné majstrovstvá sveta vo futbale. Manchester United však nie je Holandsko. 

Ak van Gaalovi vyšlo na lavičke Oranjes herné rozostavenie 3-5-2, treba si uvedomiť, že nemôže vyjsť všade. Holanďania šli do turnaja ako podceňované mužstvo.Španielom a Čiľanom, posúvajúcim si loptu v štýle, viac, či menej úspešnej, tiki-taka, mali robiť len sparingpartnera. V tých zápasoch bolo preto logické, že Holandsko využilo rozostavenie 3-5-2, doslova predurčené na rýchle protiútoky. Akonáhle však vstúpili do role favorita a súper zavrel obranu, mali problém. Rozpamätajte sa na Austráliu, Mexiko, či Kostariku. Človek by čakal, že tréner so skúsenosťami van Gaala, sa poučí. Lenže ego.

Prišla nová sezóna a Holanďan implementoval svoju obľúbenú číselnú kombináciu aj v červenom drese. A výsledky nikde. Iste, každý nový systém potrebuje čas. No len vtedy, ak je správny. Manchesterské 3-5-2 správne nie je. Súperi chodia na Old Trafford (ale vlastne aj doma) proti favoritovi brániť. Načo je čisto útočiacemu tímu trojica stopérov? Navyše s hráčskym materiálom ako Evans, Jones, Blackett, či Smalling, ktorí majú skúseností ako Lord Bendtner s úspešným angažmán, to spôsobuje, že sa jeden spolieha na druhého, druhý na tretieho a tretí je úplne mimo. Nielen v defenzíve systém 3-5-2 pokrivkáva.

Je naozaj fajn, keď máte na krídlach rýchlikov ako Valencia, či Young. Horšie je to vtedy, keď ich postavenie predurčuje k tomu, aby čosi vymysleli, nie len bežali do otvorenej obrany. Potom stačí, aby ste si pokryli kľučku smerom k autovej čiare a krídla sú roztopené ako tie slávneho Ikara. 

Ak cez prestupové obdobie urobíte transfer, ktorý zamával všetkými prestupovými rekordmi na Britských ostrovoch, snažíte sa, aby rekordný hráč dostal zo seba to najlepšie. Di María však hneď v úvodnom zápase hral na poste, na ktorom to najlepšie zo seba nedostane. Nemýľte sa, stred poľa v Španielsku nie je to isté, čo stred poľa v Anglicku. Najmä v systéme, ktorý je odhalený v defenzíve, a ktorý potrebuje v strede zálohy hráča, schopného vyhrávať súboje v defenzíve. Di María nevyhral včera ani jeden. Prečo by aj mal, keď jeho sila je niekde úplne inde, čo mimochodom stihol včera ukázať, keď bol najkreatívnejším hráčom United.

Tréner van Gaal neprispôsobuje systém hráčom, ale hráčov systému. Čo nie je a priori zlé, ak však máte správne typy. Doslova nepochopiteľné je, prečo by tréner, ktorý má ofenzívne krídla ako Di María, Januzaj, ale aj Mata, a v podstate aj Young a Valencia, nehral na ofenzívne krídla, ale na krídelných obrancov. Je doslova nepochopiteľné, že tím, ktorý potrebuje útočiť, zvolí systém, ktorý ho odstavuje z hry v útočnej tretine ihriska. Je doslova nepochopiteľné, čo United stvárajú v úvode sezóny. A zatiaľ, čo mnohí budú namietať, že veď nový systém, na Chelsea už za tri kolá nabrali sedembodovú stratu. Treba rýchlo niečo upraviť, lebo United a St.Louisovi van Gaalovi nepomôže ani di María, ani di Jesus.