Main Content

Kto je to Andy Carroll a záver prestupového obdobia v Premier League

utorok, 1. február 2011 17:45 | Autor: tomas majernik

Kto je to Andy Carroll a záver prestupového obdobia v Premier League
Kto je to Andy Carroll a záver prestupového obdobia v Premier League | zdroj: Tomáš Majerník, foto SITA

Dnes som na jednom z fanúšikovských fór natrafil na komentár, kto to ten Andy Carroll je a či sú v Liverpoole úplne na hlavu, že za jeho služby vyplatili rekordných 35 miliónov libier? Rekordných z pohľadu Newcastlu, ktorý za predaj svojej 22-ročnej hviezdy získal slušný balík peňazí.

Andy bol v doterajšom priebehu sezóny spolu s kapitánom Newcastlu Kevinom Nolanom hlavným strojcom úspechov  tímu. Táto dvojica totiž nastrieľala v lige dovedna 19 gólov, čo je viac ako polovica všetkých presných zásahov tímu zo severu Anglicka. Aj vďaka ich streleckej forme sa tak nováčik drží v pokojnom strede tabuľky, dokonca so šancou zaútočiť na európske poháre!

Predovšetkým Andy Carroll sa vo svojmu veku a za predvedené výkony dostal do pozornosti top klubov Premier League, za ktoré je potrebné spomenúť minimálne Chelsea Londýn. Tá ešte v závere minulého roka dostala na svoju požiadavku zamietavú odpoveď, kedy vedenie Newcastlu rázne odmietlo predaj svojej vychádzajúcej hviezdy. O pár týždňov sa však karta obrátila a Andy putuje za rekordnú čiastku do konkurenčného Liverpoolu.

VIDEO: Góly Andyho Carrolla v drese Newcastlu

Ten zinkasoval za svoju megahviezdu Fernanda Torresa, ktorý prestúpil do Chelsea Londýn, sumu 50 miliónov libier. Tieto peniaze využili The Reds na nákup dvoch mladších ofenzívnych hráčov s obrovským potenciálom – Andyho Carrola z Newcastlu a Luisa Suareza z Ajaxu (ak si neviete vybaviť jeho góly, je tu malá pomôcka – najlepší brankár MS 2010). A berúc do úvahy to, že Torres sám vyjadril vôľu odísť z Anfield Road, zdá sa, že na svoje si prišli všetky strany. Zdá sa...

Nezainteresovaným však pravdepodobne unikol jeden detail, a to, že Andy Carrol mal v úmysle zostať na St James Parku v Newcastli. Informáciu priniesol ako prvý denník Daily Star, dnes sa k tomu vyjadril už aj sám Andy, ktorý pre Shields Gazette povedal: “Nechcel som opusiť klub a chcem, aby to všetci fanúšikovia vedeli,” a pokračuje “klub však nechel mňa, chcel peniaze.”

Ďalej tento mladý talentovaný útočník dodáva: “Som zdrvený z toho, že ma nechceli v mojom domácom klube po tom všetkom, čo som pre nich urobil a ako som sa za posledný čas zlepšil.”

Vedenie, prirodzene, takéto informácie popiera, no povedzme si to rovno, kto by za 35 miliónov libier nespravil to isté? Tu sa dostávame aj k myšlienke tohto článku, ktoru je, že dnes vo futbalovom svete opäť zvíťazili peniaze nad vôľou hráča, biznis nad samotným futbalom. A pokiaľ sa niečo v tomto smere nezmení, budú takéto prípady onedlho skôr pravidlom než výnikmou.

Tu ostáva Andymu zažalať v jeho novom pôsobisku viac šťastia ako mal napríklad Alberto Aquilani, ktorý sa taktiež proti svojej vôli porúčal do Liverpoolu a ktorý po prvej nevydarenej sezóne na Anfield Road putoval do Juventusu. Paradoxne sa tak dostal odchovanec AS Rím do kádra jedného z najväčších rivalov z Turína. Nuž toľko biznis, teda futbalové novinky na dnes.