Main Content

Ohlasy trénera Kázoka, Hamšíka a strelca Nemca po zápase s Maltou

piatok, 5. september 2014 09:05 | Autor: TASR

Ohlasy trénera Kázoka, Hamšíka a strelca Nemca po zápase s Maltou
Ohlasy trénera Kázoka, Hamšíka a strelca Nemca po zápase s Maltou | zdroj: © TASR

Žilina 5. septembra (TASR) - Slovenskí futbalisti v prvom polčase štvrtkového prípravného zápasu s Maltou dlhý čas márne hľadali recept na prekonanie sformovanej defenzívy súpera.

Až v 43. minúte ho našiel Adam Nemec, ktorý bol v správnej chvíli na správnom mieste a šikovne nastavil nohu do prudkého centra Vladimíra Weissa.

Na žilinskom štadióne pod Dubňom po zmene strán výkony aktérov oboch mužstiev upadli do sivého priemeru a tak sa Nemcov zásah, mimochodom premiérový v najcennejšom drese, ukázal ako víťazný. V šiestej vzájomnej konfrontácii sa popri jednej remíze zrodilo piate víťazstvo SR. Slováci v tomto kalendárnom roku odohrali zatiaľ štyri prípravné súboje. Okrem toho s Maltou vyhrali v Izraeli 3:1, doma s Čiernou Horou 2:0 a prehrali v Rusku 0:1.

"Každý gól poteší, aj tie v tréningu. Tento o to viac, že som ním pomohol k víťazstvu v medzištátnom zápase. Malťania boli nepríjemní, ale dnes už niet súpera, ktorý by nevedel hrať futbal. Trpaslíci vo futbale neexistujú a keď takému mužstvu ako Malta nedáte za 20 minút dva-tri góly, tak ten vždy bude hrýzť. Zápas na Ukrajine však bude iný a my sa za tie tri dni chceme dobre pripraviť, aby sme tam dosiahli dobrý výsledok," povedal po zápase Nemec, ktorý si v jedenástom zápase v drese Slovenska otvoril strelecký účet v národnom tíme. Slováci vďaka útočníkovi Unionu Berlín po takmer šiestich rokoch prelomili kliatbu žilinského štadióna, na ktorom naposledy zvíťazili v novembri 2008 v prípravnom meraní síl s Lichtenštajnskom (4:0). "My tieto štatistiky neevidujeme, vyťahujú ich novinári. Pre nás je podstatné, že sme vyhrali," podotkol Nemec.

Už v pondelok 8. septembra vstúpia Slováci do bojov v kvalifikácii EURO 2016 duelom s domácou Ukrajinou. Generálka im síce výsledkovo s prižmúrením oka vyšla, hoci sa očakávalo vyššie víťazstvo a dominantnejší výkon, herne to však nebolo ono. Pri konci zápasu si zverenci Jána Kozáka dokonca vyslúžili piskot z tribún, ktorým diváci vyjadrili ich nespokojnosť s videným. Pred médiami však hráči unisono vystupovali s presvedčením, že zápas s Ukrajinou bude iný ako proti outsiderovi, ktorý prišiel do Žiliny "betónovať" a spoliehal sa na azda jediného futbalového muža v kádri - rýchlonohého útočníka Michaela Mifsuda. "Je jedno, s kým sa hrá - počíta sa každé víťazstvo. Možno sme nehrali tak kvalitne, ako by sme si sami predstavovali, ale každý zápas je iný. Na Ukrajine musíme rozhodne odohrať lepší zápas, pretože v ňom už pôjde o veľa," pridal svoj postreh štítový stredopoliar Viktor Pečovský.

Slovenské mužstvo má už dlhší čas problémy zvládnuť zápasy s papierovo slabšími protivníkmi. V nedávnej minulosti nedokázalo vyhrať nad Lichtenštajnskom a Gibraltárom, prehralo s Luxemburskom, trápilo sa s Andorrou. Vie to aj zastupujúci kapitán Marek Hamšík, ktorý by mal mať "céčko" na rukáve pri neúčasti dištancovaného stopéra Martina Škrtela aj proti Ukrajine. Tá bude v domácom prostredí favoritom, čo môže hosťom vyhovovať. "Bude to iný súper. Nám sa možno hrá lepšie proti silným súperom, takže uvidíme," povedal Hamšík.

Stretnutie s Maltou zhodnotil pre TASR aj reprezentačný tréner, ktorý si myslí, že hráči zápas neodflákli, no priznal, že výkon Slovenska nebol najlepší. "Zápas sa od prvej chvíle nevyvíjal tak, ako sme si predstavovali. Súper zodpovedne bránil a mal vpredu veľmi rýchleho útočníka, a my sme museli byť na pozore. Hoci sme mali hru pod kontrolou a územnú prevahu, nevedeli sme sa presadiť do zhustenej obrany vo finálnej fázy. Malta bola húževnatá, a kým takéhoto súpera nezlomíte dvoma gólmi, býva to vždy ťažké. Absentovala aj streľba zo stredných vzdialeností. Nie je fráza, že dnes sa v medzištátnom zápase vyhráva ťažko. Som za to rád. Chlapci to neodflákali, zápas ich stál veľa síl a ja som za výhru rád. Súper bol však dobre organizovaný a je pravda, že sme sa vo finálnej fáze nepresadili. Výkon nebol najlepší, ale výhra potešila a my ideme ďalej," uzavrel kormidelník Kozák.