Main Content

Nech takto presne o rok žije Slovensko futbalovým úspechom

pondelok, 8. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Nech takto presne o rok žije Slovensko futbalovým úspechom
Nech takto presne o rok žije Slovensko futbalovým úspechom | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Dnes štartuje kvalifikácia ME 2016, ktorá vyvrcholí v novembri budúceho roka barážovými zápasmi. Na turnaji vo Francúzsku si zahrá 24 krajín a v kvalifikácii sa hrá až o 23 miesteniek, keďže domáci majú miesto isté a práve v týchto dňoch začala ich príprava na tento turnaj. My sa veľmi ťažko dočkáme toho, že kvalifikáciu hrať nebudeme, lebo budeme organizátor, preto nám zostávajú iba kvalifikačné boje. Na tie najbližšie sa pripravujeme už vyše roka.

Naša príprava začala vtedy, keď prišiel ku kormidlu Ján Kozák. Ten dostal dostatočne dlhý priestor na to, aby spoznal hráčov a vybral si z nich tých, ktorým bude dôverovať. Jeho výhodou bolo aj to, že až štyri z jedenástich ním vedených reprezentačných zápasov bolo súťažných. Predchádzajúcu kvalifikáciu síce nezachránil, ale na to by potreboval zázrak. Teraz na úspech v kvalifikácii zázrak potrebovať nebude, postačí kvalitne odvedená práca. Šanca na postup je totiž najväčšia v histórii, hoci ľahké to nebude.

V ére samostatnosti sme už päťkrát nepostúpili na kontinentálny šampionát. Ušlo nám Anglicko, Holandsko s Belgickom, Portugalsko, Rakúsko so Švajčiarskom, Ukrajina s Poľskom, ale do Francúzska už hádam letenky zháňať budeme. Je priam symbolické, že kvalifikáciu začíname na štadióne, na ktorom vyvrcholil predchádzajúci európsky šampionát. Na Olympijskom štadióne v Kyjeve sa tešili Španieli, ktorých máme v skupine. Takéhoto silného súpera sme v minulých troch kvalifikáciách nemali, ale teraz sa iba o jedno priame postupové miesto nehrá.

Hlavne z toho dôvodu máme naozaj veľkú šancu na postup, ale futbalová verejnosť si to akosi neuvedomuje. Značná časť z nej možno ani nevníma, že práve teraz štartuje nová kvalifikácia. V ovzduší necítiť to pravé futbalové chvenie vznikajúce z veľkej šance. Ukázala to generálka proti Malte, ktorá bola bez atmosféry, ale to isté sa týkalo aj májového zápasu v Senci s Čiernou Horou. Ľudia sa akoby odnaučili, že hrá futbalová reprezentácia. Preto vítame jej kvalifikačný návrat na RTVS, čo môže len pomôcť.

Minulosť nás naučila, že stačí malá iskra a slovenské srdcia zrazu horia futbalom. Reprezentácia sa pod Jánom Kozákom viditeľne zlepšila, ale stále v súvislosti s ňou vo verejnosti prevláda negatívny vplyv minulosti. Momentálne na Slovensku nie je bojovná postupová nálada, ale treba veriť, že prinajhoršom presne takto o rok tu už bude. Na deň presne o 365 dní doma hostíme Ukrajinu, čo bude zrejme ten najkľúčovejší zápas celej kvalifikácie. Hádam sa vtedy budeme tešiť z (prichádzajúceho) úspechu na vypredaných tribúnach plných pravých fanúšikov, ale aby ten úspech mohol prísť, musíme dovtedy urobiť niekoľko krokov, pričom prvý bude práve dnes v Kyjeve. Poďme si pre úspech!