Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Torpedo Nižnij Novgorod (14.9.)

nedeľa, 14. september 2014 10:10 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Torpedo Nižnij Novgorod (14.9.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Torpedo Nižnij Novgorod (14.9.) | zdroj: © TASR

Po trojzápasovom tripe sa hokejisti HC Slovan Bratislava presúvajú pred svoje vlastné publikum, kde odohrajú štyri domáce zápasy. V tom prvom si zmerajú sily s ruským mančaftom Torpeda Nižnij Novgorod. Potvrdia zverenci Rostislava Čadu svoju kvalitnú výkonnosť?

Zápas sa začína o 17:00hod!

Ruský tím Torpeda Nižnij Novgorod vlani obsadil jedenástu priečku, keď ich cesta za vysnívaným Gagarinovým pohárom sa skončila hneď v osemfinále, v ktorom hráči Novgorodu podľahli Ufe najtesnejším rozdielom 4:3 na zápasy. Hokejisti ruského mančaftu sa budú v novej sezóne snažiť o vylepšenie tohto umiestnenia a play-off by tak malo byť pre zverencov lotyšského kouča Peterisa Skudru povinnosťou.

Nedeľňajší súper bratislavského Slovana do nového ročníka vstúpil najlepšie ako si mohol priať, keď zdolal Severstaľ Čerepovec na jeho ľade 2:0. Po tomto dueli ale prišli dve prehry pred domácimi divákmi. Najprv si z Novgorodu odviezli tri body hráči Ufy po výhre 3:1 a o dva dni na to sa z víťazstva radovali aj hráči Traktora Čeľabinsk, ktorí zdolali Torpedo 5:4 po samostatných nájazdoch. Nižnij Novgorod sa tak v úvode sezóny so 4 získanými bodmi pohybuje na hrane najlepšej osmičky v tabuľke Západnej konferencie.

Ruský mančaft sa v bránkovisku spolieha na svoju oporu Ivana Kasutina. 27-ročný brankár si v úvodných troch dueloch novej sezóny udržal skvelú 95,1% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje len 1,17 gólu na zápas. Na svojom konte má už jeden shutout a na základe svojich výborných výkonoch bol vyhlásený hviezdou prvého týždňa. Chrbát mu kryje skúsený Georgij Gelašvili, ktorý bude duel so Slovanom sledovať podľa všetkého zo striedačky.

V obrane to však už také ružové nie je. Medzi defenzívne opory svojho celku sa radí fínsky reprezentant Juuso Hietanen, výbornú prácu v obrannej tretine svojho celku odvádza taktiež aj 23-ročný Michail Grigorjev. Potrebnú skúsenosť obrane Torpeda dodáva Anton Babčuk, ktorý má na svojom konte 289 štartov v National Hockey League. Defenzíva Novgorodu ale rozhodne nie je nepriepustná.

V ruskom tíme nájdeme okrem štyroch Fínov len domácich hráčov. No práve spomínaní fínski hráči patria medzi opory svojho tímu. Spomínaný Juuso Hietanen je oporou zadných radov Torpeda a v útoku sa celok spolieha predovšetkým na produktivitu Jarkka Immonena Sakariho Salminena. Druhý menovaný bol vlani so 48 kanadskými bodmi šiestym najproduktívnejším hráčom Kontinentálnej hokejovej ligy. Jeho krajan Immonen sa taktiež nenechal zahanbiť a radil sa do najlepšej dvadsiatky najproduktívnejších mužov ruskej nadnárodnej súťaže. Práve táto spomínaná dvojice bude pre obranu Slovana najväčšou hrozbou. Zabúdať netreba ani na Kazacha Vadima Krasnoslobodceva či niekdajšieho hráča NHL Wojteka Wolskeho.

Súpiska Torpeda Nižnij Novgorod:
Brankári: Georgij Gelašvili, Ivan Kasutin, Alexej Jachin
Obrancovia: Arťom Aljajev, Anton Babčuk Sergej Bernackij, Kirill Djakov, Michail Grigorjev, Juuso Hietanen, Vadim Chomickij, Maxim Osipov, Pavel Valentenko
Útočníci: Sergej Demagin, Viktor Drugov, Nikita Dvurečenskij, Vladimir Galuzin, Jarkko Immonen, Denis Kazionov, Dmitrij Kazionov, Vadim Krasnoslobodcev, Vjačeslav Kuljomin, Petteri Nokelainen, Alexej Potapov, Maxim Potapov, Sakari Salminen, Sergej Senťurin Wojtek Wolski, Daniil Žarkov

A čo je nové v kuchyni HC Slovan Bratislava?

„Belasí“ to zrejme s nápravou vlaňajšieho nevydareného ročníka myslia skutočne vážne. Po štyroch odohraných zápasoch majú na svojom konte deväť bodov za tri výhry a v tabuľke Západnej konferencie okupujú vrchné priečky. Vlani mali s hráčmi Torpeda Nižnij Novgorod vyrovnanú bilanciu, keď najprv v úvode sezóne ruskému celku podľahli rozdielom triedy 3:0, no v odvetnom zápase si z „dvorca športu“ odviezli tri body po tesnom víťazstve 3:2.

V piatom zápase tejto sezóny sa budú hokejisti HC Slovan spoliehať na brankára Jaroslava Janusa, ktorý dostane prvýkrát v sezóne prednosť pred švédskym gólmanom Johanom Backlundom, ktorý doteraz svoju slovenskúdvojičku nepustil do brány. Predvádza skutočne vyrovnané výkony, jeho percentuálna úspešnosť sa zatiaľ vyšplhala na číslo 91,1% a v priemere inkasuje 2,26 gólov za zápas. Slovan ale pred zápasom avizuje, že do bránkoviska prvýkrát pošle 24-ročného brankára. 

Defenzíva Bratislavčanov zatiaľ inkasovala deväť gólov, čo na základe štyroch odohraných dueloch nie je vôbec zlá bilancia. Konfrontácia s kvalitnými útočníkmi Torpeda Nižnij Novgorod bude s určitosťou zaujímavá. Bekom Slovana prakticky nie je čo vytknúť, no už v úvode sezóny to vyzerá tak, že zadáci tímu z metropoly Slovenska budú mať opäť problémy s produktivitou. V štyroch dueloch si na svoje konto pripísali zatiaľ len štyri kanadské body, keď sa raz strelecky presadil Michal Sersen, bod za asistenciu majú na svojom konte Starosta, Baranka a Sigalet.

V ofenzíve to je ale už o niečom inom. Bratislavčania zrejme našli konečne produktívneho hráča, ktorý sa nebude báť v zápasoch vziať na svoje plecia zodpovednosť za výsledky a bude pravidelne bodovať. Ako sa už mnohí dovtípili, takým hráčom je Ladislav Nagy, v súčasnosti jeden z najlepších hokejistov Kontinentálnej hokejovej ligy. Vynikajúco ho dopĺňa Američan Matt Murley či kapitán Milan Bartovič. Obrovskou výhodou bratislavského útoku je to, že strelecky presadiť sa dokáže prakticky každá formácia, čo je mimoriadne dôležité. Do štatistických údajov sa v úvodných dueloch novej sezóny stihli zapísať aj Slovinci Rok Tičar a Žiga Jeglič. Táto slovinská dvojica predvádza na ľade perfektné kúsky a preto je nepochopiteľné, prečo spolu na ľade trávia tak málo času a hrajú v rôznych formáciách.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o sedemnástej hodine. Zápas si budete môcť pozrieť taktiež v televíznom prenose na stanici Sport2.

Oficiálny web bratislavského Slovana dnes zverejnil predpokladanú zostavu: 
Janus (Backlund) - Baranka, Sersen, Vondrka, Nedorost, Nagy – Sigalet, Starosta, Hudáček, Surový, Netík – Mihalik, Brejčák, Bartovič, Tičar, Murley – Luža, Ölvecký, Bližňák, Jeglič

Náš tip

Do Bratislavy v nedeľu zavíta kvalitný tím, ktorý má vysoké ambície. Celok Torpeda Nižnij Novgorod nebude pre hráčov Slovana ľahkým súperom, no rozhodne je „hrateľný“. V aktuálnej forme by mala družina okolo kapitána Milana Bartoviča zvíťaziť a pripísať si na svoje konto štvrtú výhru v sezóne. V našej tipovacej ligetak odporúčame tipovať jednotku s kurzom 2,03.
Z hľadiska vyrovnanosti súperov by sa zápas mohol pokojne skončiť remízou, na ktorú je vypísaný atraktívny kurz 4,09, čo by mohlo zaujať predovšetkým odvážnejších tipérov.