Main Content

Analýza 22. kola Primera Division: Výber zaujímavých zápasov

sobota, 5. február 2011 12:32 | Autor: Sport7 sk

Analýza 22. kola Primera Division: Výber zaujímavých zápasov
Analýza 22. kola Primera Division: Výber zaujímavých zápasov | zdroj: Sport7, foto SITA

Španielská Primera Division pokračuje cez víkend kompletným 22. kolom. V sobotu nás čaká sedem stretnutí, v nedeľu sa dohrajú zvyšné tri. Pripravili sme pre vás analýzu k vybraným zápasom, ktoré sa nám zdajú najatraktívnejšie pre čitateľov, ale aj tipujúcich. Nech sa páči...


SOBOTA


Athletic Bilbao – Sporting Gijon, 18.00

Muži Manuela Preciada už dávno vonku nevyhrali štvorgólovým rozdielom. Na San Moix domácej Mallorce uštedrili poriadny výprask a určite budú chcieť minimálne zvíťaziť aj na San Mames proti Bilbau.

Bilbao naposledy zvíťazilo v Atleticu Madrid a urobilo tak dôležitý krok k priečkam zabezpečujúcim účasť v Európskej lige. Los Leones momentálne pod vedením Joaquina Caparrosa prežívajú jednu z najlepších sezón, no myšlienky siahajúce až k Lige Majstrov môžu byť kontraproduktívne.

Zaujímavý je aj progres Gijónu, ktorý vyhral tri zápasy za sebou bez inkasovaného gólu. Vzhľadom na výbornú formu oboch mužstiev očakávame vyrovnaný súboj, ktorý skončí remízou.

Villarreal -  Levante, 20.00

Villareal zaznamenal v minulom kole výsledok sezóny, keď na štadióne Espanyolu dokázal zvíťaziť a natiahol svoj náskok pred piatimi Andulkami na 8 bodov.

Vzhľadom na tento výsledok len ťažko predpokladať nejaké zakopnutie v piatich februárových zápasoch Žltej ponorky s mužstvami dolnej osmičky, ktoré preruší len jarná časť Európskej ligy proti Neapolu.

Villareal si tak do marca môže ,,oddýchnuť“, aby boli následne zverenci Juana Carlosa Garrida preverení ťažšími súpermi.
Levante túto sezónu urputne bojuje o záchranu a veľký krok vpred naposledy dokázal poraziť na domácej pôde Getafe 2:0. No nezaháľali ani ich súperi v boji o účasť v La Lige. Napríklad Osasuna, ktorá dokázala poraziť Real Madrid. Navyše od Malagy, Racingu Santander a Realu Zaragoza sa v druhej polovici sezóny očakáva progres spôsobený novým vedením, prílivu financií, či nákupom hráčov.

S bilanciou Levante (1-2-8) sa veľmi snažiť nemusíme, aby sme vedeli kto bude na El Madrigal pánom. No napriek tomu stávku na domáce víťazstvo Villarealu vynecháme.

Villareal v poslednej dobe nepreukázal skalopevnú obranu a naopak Los Granotes vsietili gól až v 9 zápasoch z posledných 11 hraných vonku, vrátane zápasov s Espanyolom, Barcelonou a Sevillou.

Barcelona - Atletico Madrid, 22.00

Barcelona vyrovnala rekord Realu Madrid v počte víťazných zápasov v La Lige v rade. Víťazstvom v Alicante (15 za sebou) sa Barcelona priblížila k titulu a to hlavne z dôvodu prekvapujúcej prehry Realu Madrid v Pamplone.

Rozdiel medzi dvoma gigantmi je momentálne 7-bodový, vo všeobecnosti 8-bodový, ak zoberieme do úvahy 5-gólové manko Realu z El Classica. Aj keď do konca sezóny ostáva ešte 17 zápasov, ťažko predpokladať, že Merengues vstanú z popola.
Z psychologického hľadiska by sme mohli polemizovať nad tým, že skôr či neskôr sa Barca utopí vo vlastnej virtuozite a vidine titulu, no to by musel najprv Real začať pravidelne víťaziť.

Zatiaľ sa však muži Pepa Guardiolu budú snažiť zapísať svoje mená do histórie a natiahnuť túto vynikajúcu bilanciu čo najďalej.
Na druhej strane Atletico je považované za istého ,,strašiaka“ Barcy, aj keď vzhľadom na posledné tri zápasy Madridu na Nou Campe (skóre 14:2 v prospech Barcy) pôjde asi len o relatívny pojem.

Tréner Atletica Quique Sanchez Flores je pokraji núteného opustenia klubu. Po domácej prehre s Athleticom Bilbao je jeho jedinou možnosťou uhrať na Nou Campe nejaký výsledok. Flores vyjadril nespokojnosť s klubom a s nepríchodom novej posily. Vzhľadom na nie príliš oslnivú situáciu v klube, by to mala byť pre Barcu ďalšia skvelá noc.


NEDEĽA


Real Madrid - Real Sociedad, 19.00

Real Madrid stráca na Barcelonu 7 bodov a pokiaľ sa bude chcieť stále udržať v boji o titul v nedeľu nebude môcť proti Realu Sociedad zaváhať. To však proti deviatému mužstvu tabuľky španielskej ligy ani neočakávame.

Hráči hostí mali celkom vydarení vstup do sezóny, v druhej polovici decembra sa im však prestalo dariť. Z posledných 7 ligových zápasov až 5 krát prehrali. V poslednom súboji zaknihovali dôležité víťazstvo, keď povinné tri body vybojovali doma s predposlednou Almeriou (2:0).

Mourinhovi zverenci zatiaľ kapitulovali len dvakrát a to v nezabudnuteľnom zápase El-Classico na pôde Barcelony (prehra 0:5) a v poslednom kole na pôde priemernej Osasuny (1:0). Je dosť možné, že práve strata bodov v Osasune vo finálnom zúčtovani rozhodne o titule.

Niektorých divákov bude možno viac ako výsledok zaujímať Cristiano Ronaldo, ktorý má šancu prekonať dlhoročný rekord Ferenca Puskása. Ten totiž dokázal nastrieľať 50 gólov v úvodných 54 zápasoch ligy v drese bielého baletu. Ronaldo má momentálne na konte 48 gólov v 50 zápasoch. 

Čo sa týka tipov na zápas máme ich hneď niekoľko. Veríme, že Cristiano Ronaldo strelí gól a taktiež veríme vo výhru Realu na nulu.

Valencia - Hercules, 21.00

Valencia premrhala šancu vyrovnať klubový rekord 6 víťazných zápasov v rade a len remizovala v pondelok na El Sardinero s Racingom Santander 1:1. S provinčným rivalom z Alicante by však mala jednoznačne zvíťaziť.

Napriek remíze to bola najlepšia séria pod dva a pol ročným vedením trénera Unaiom Emerym.

Hercules nie je tímom, ktorý by vonku zbieral body, až na prekvapujúce víťazstvo na Nou Campe na začiatku sezóny, ktoré mu minulé kolo Barca aj opätovala.

Hráči z Alicante vsietili len 1 gól v posledných 15 hodinách strávených na ihriskách súperov (od víťazstva v Barcelone) a nazbierali len 3 body z možných 30. No ak by svoju formu z domáceho ihriska preniesli aj do zápasov vonku, bolo by možné všetko.

Zverenci Estebana Viga vyhrali polovicu z 10 zápasov na štadióne Rico Perez a vsietili v nich úctyhodných 19 gólov. Aj z tohto dôvodu radšej v lokálnom derby nezvolíme stávku na víťazstvo domácich, ale skúsime odvážny tip na remízu.