Main Content

ANALÝZA: 2. kolo slovenskej Tipsport extraligy (14.9.)

nedeľa, 14. september 2014 10:13 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 2. kolo slovenskej Tipsport extraligy (14.9.)
ANALÝZA: 2. kolo slovenskej Tipsport extraligy (14.9.) | zdroj: © TASR

Na starom kontinente sa pomaly ale isto začínajú rozbiehať všetky európske hokejové ligy a výnimkou nie je ani naša slovenská Tipsport extraliga, ktorá po úvodných piatkových stretnutiach pokračuje v nedeľu druhým kolom. Naša redakcia prináša stručný prehľad všetkých nedeľňajších extraligových súbojov.

HK Nitra – ŠHK 37 Piešťany(17:00 hod)

Nitrianski hokejisti nezvládli svoje prvé vystúpenie v novej sezóne a Popradu na jeho ľade podľahli najtesnejším rozdielom 1:0 po predĺžení. Tešiť ich tak môže skalopevná defenzíva, vďaka ktorej si gólman Vlastimil Lakosil pripísal na svoje konto shutout, no zároveň je to varovanie, že ani s hráčmi akými sú Roman Tománek, Marek Slovák či Jozef Stümpel nemajú ani zďaleka vyhrané. Prehru pod Tatrami tak budú chcieť odčiniť vo svojom prvom domácom súboji, v ktorom privítajú Piešťany. Hokejisti z kúpeľného mesta v úvodnom súboji podľahli martinskému celku 4:2 a po prvom kole im patrí posledná priečka v tabuľke. „Havrani“ sa počas leta oslabili a všetko nasvedčuje tomu, že sa budú pohybovať predovšetkým v druhej časti tabuľky. Defenzívu Nitry pred týmto duelom navyše vystužil ruský bek Jevgenij Jerjomenko, ktorý pod Zobor prichádza na dvojmesačnú skúšku, dres „corgoňov“ by si mal obliecť už túto nedeľu a podľa papierových predpokladov by mal stáť na strane víťazného celku.

Eso Nitry: Zraky nitrianskych fanúšikov a samotných hokejistov sa budú po prvom zápase, v ktorom nedokázali skórovať upierať predovšetkým na Jozefa Stümpela, ktorý bol vlani najproduktívnejším hráčom našej najvyššej hokejovej súťaže, čo by mal v súboji s Piešťanmi potvrdiť.

Eso Piešťan: Nitrianski hokejisti disponujú obrovskou ofenzívnou silou a tak bude veľa záležať predovšetkým na výkone brankára. V prvom kole dostal v drese Piešťan priestor Patrik Rybár. Či sa už do brány postaví on alebo kolega Martin Šúrek, predovšetkým na výkone „muža v maske“ bude záležať.

HC Košice – MHC Mountfield Martin(17:00 hod)

Skvelú premiéru nového ročníka majú za sebou obaja aktéri nedeľňajšieho súboja. Obhajcovia titulu z Košíc zvládli svoj úvodný duel na ľade nepríjemnej Dukly Trenčín a po góloch Adama Lapšanského a Petra Sojčíka sa radovali zo zisku troch bodov po výsledku 2:1. Potvrdili tak fakt, že s nimi treba rátať aj v novej sezóne a nič iné ako obhajobu titulu neberú. V nedeľu o sedemnástej hodine im bude stáť v ceste ambiciózny celok Martina, ktorý sa pomaly ale isto začína zaradzovať medzi celky s ktorými treba rátať, čo potvrdili aj vo svojom prvom stretnutí extraligy, v ktorom pred očami svojich divákov zdolali bez väčších problémov celok Piešťan 4:2. Favorit zápasu je ale jasný a Košičania budú chcieť zvíťaziť o to viac, že zápas budú môcť hokejoví fanúšikovia sledovať na obrazovkách Slovenskej televízie.

Eso Košíc: Útočník Košíc Adam Lapšanský už od prípravných zápasov podával v drese „oceliarov“ skvelé výkony a svoju obdivuhodnú výkonnosť prezentoval aj v prvom extraligovom súboji, v ktorom otvoril strelecký účet svojho tímu a podpísal sa tak pod víťazstvo Košíc.

Eso Martina: Jaroslav Markovič patrí dlhodobo medzi najdôležitejších hráčov Martina a svojej povesti neostal nič dlžný ani v úvodnom kole našej najvyššej hokejovej súťaži. Na víťazstve 4:2 s Piešťanmi sa podieľal bilanciou 2+1 a v celku spod Turca si určite všetci prajú, aby mu tu takto strieľalo po celý ročník.

HK 36 Hant Skalica – HKM Zvolen(17:00 hod)

Omladený káder Skalice je pred novou sezónou odpisovaný, no štart do sezóny sa mu ale vydaril. Na ľade MsHK Žilina zvíťazil najtesnejším rozdielom 2:1 a pripísal si na svoje konto cenné tri body. Ak sa totiž naplnia predpoklady niektorých fanúšikov, práve týmto celkom by mali patriť posledné dve priečky v tabuľke. V opačnej situácii sú „bryndziari“ zo Zvolena, ktorí vlani obhajovali titul. Ročník 2013/2014 skončil pre Zvolenčanov fiaskom, no vedenie tímu po letnom posilnení hlási návrat na popredné priečky v tabuľke. Prvý duel hráčov spod Pustého hradu potvrdil slová zvolenského manažmentu, keď v zdanlivo beznádejnom zápase, v ktorom s Banskou Bystricou prehrávali vysoko 0:3 sa pozviechali a zápas strhli na svoju stranu. 87 sekúnd pred koncom zápasu za stavu 4:3 bol zápas prerušený po tom, čo zvolenský zimák zaplnil dym zo svetlíc, ktoré vypustili fanúšikovia „baranov“. Zvolenčanom zrejme ani po vyšetrení tohto prípadu na tri body nik nesiahne a budú sa môcť radovať z úspešného štartu do novej sezóny. Na skalickom ľade ich ale čaká náročný duel, ktorý môže skončiť prakticky akokoľvek. Zápasy medzi týmito súpermi boli vždy plné emócií a obrovského nasadenia. Nezaujatý divák sa určite bude mať na čo pozerať.

Eso Skalice: V súboji so Žilinou držal nad vodou skalický tím predovšetkým skúsený gólman MiroslavLipovský, ktorý bol mužom zápasu. V prípade, že sa 37-ročný brankár zopakuje svoj výkon z prvého kola, Záhoráci budú môcť smelo pomýšľať na zisk bodov.

Eso Zvolena: Útočník prvej formácie Zvolenčanov, Petr Obdržálek, sa v Skalici bude cítiť ako doma. V záhoráckom tíme strávil tri sezóny, v ktorých sa radil medzi opory mužstva a tak sa bude v drese svojho nového zamestnávateľa chcieť pred „svojimi“ určite vytiahnuť.

HK Poprad – MsHK Žilina (17:00 hod)

Popradskí hokejisti sa v úvodnom kole postarali o prekvapenie, keď favorizovanému celku z Nitry boli v domácej aréne viac než vyrovnaným súperom a po urputnom boji zvíťazili 1:0 po predĺžení. Po tejto výhre im tak patrí prvá priečka v tabuľke, keďže za sebou majú aj zápas so slovenskou „dvadsiatkou“, ktorú zdolali 4:2. S piatimi bodmi im preto patrí prvé miesto v tabuľke a na ligovom tróne by sa mali udržať aj po druhom kole. V ceste za plným bodovým ziskom im totiž bude stáť priemerná Žilina, ktorá je jedným z najväčších ašpirantov na absolvovanie barážového súboja. V prvom kole nedokázala zastaviť ani nerozohranú Skalicu, ktorá si zo Žiliny odviezla plný bodový zisk po výhre 2:1.

Eso Popradu: Prvé miesto v produktivite zatiaľ patrí krídelníkovi prvej popradskej formácie TomášoviSýkorovi, ktorý má na svojom konte tri kanadské góly po tom, čo sa v zápase so SR “20“ prezentoval hattrickom. Na ľade si dobre porozumel s Ľubošom Bartečkom a ich spolupráca by tak mohla fungovať aj v súboji so Žilinou.

Eso Žiliny: Poprad by mal byť v zápase tímom, ktorý bude tvoriť a mal by byť aktívnejším celkom. Veľa tak bude záležať predovšetkým na gólmanovi Žiliny. Filip Landsman v súboji proti Skalici odohral dobrý zápas a aj v nedeľňajšom súboji by mal dostať dôveru kouča Jozefa Zavadila.

 

HC’05 Banská Bystrica – Dukla Trenčín  

Z dôvodu rekonštrukcie štadióna sa zápas druhého kola Tipsport extraligy medzi Banskou Bystricou a Duklou Trenčín uskutoční 21. októbra 2014.

 

Naše tipy

Celky Nitry, Košíc a Popradu sú v nedeľňajších súbojoch jasnými favoritmi svojich zápasov. V dueli Skalice so Zvolenom predpokladáme víťazstvo hosťujúceho celku, ktorý má kvalitnejší káder a povzbudený skvelým obratom v súboji s Banskou Bystricou by mal zdolať aj oslabenú Skalicu.

Tipérom, ktorí si netrúfajú na odhad konečných výsledkov, odporúčame si v našej tipovacej lige posvietiť na kurzové stávky počtu gólov, ktoré padnú v zápase. Mimoriadne lákavý je kurz na tip 5,5+ (viac ako 5 gólov v zápase) v stretnutí Popradu so Žilinou, kde očakávame vyšší počet strelených gólov, kurz na túto tipovaciu udalosť je 1,72