Main Content

ANALÝZA: 3. kolo slovenskej Tipsport extraligy (16.9.)

utorok, 16. september 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 3. kolo slovenskej Tipsport extraligy (16.9.)
ANALÝZA: 3. kolo slovenskej Tipsport extraligy (16.9.) | zdroj: © TASR

Dnes je na programe tretie kolo našej najvyššej hokejovej súťaže, ktoré sľubuje hneď niekoľko atraktívnych súbojov, okrem iného aj priamy súboj o prvú priečku medzi HKM Zvolen a HK Poprad. Udržia sa kamzíci na vrchole?

MsHK Žilina – HK Nitra (17:30 hod)

Na unáhlené závery je ešte priskoro, no papierové predpoklady sa začínajú napĺňať už v úvodných kolách. Žilina je totiž považovaná za jedného z najväčších outsiderov ligy. Po troch odohraných zápasoch má na svojom konte tri body za víťazstvo so slovenskou „dvadsiatkou“ v pomere 3:1. Okrem tohto víťazstva prehrala so Skalicou 2:1 a v Poprade 5:1. V tabuľke okupuje siedmu pozíciu a možno očakávať, že jej pozícia v tabuľke ešte klesne. „Vlkom“ chýbajú vodcovské osobnosti, ktoré mi dokázali vziať bremeno zodpovednosti na svoje plecia a všetko tak nasvedčuje tomu, že to bude zo strany Žilinčanov opäť nevýrazná sezóna. V dnešnom súboji na domácom ľade privíta vicemajstra z Nitry, ktorý má po dvoch odohraných dueloch na svojom konte tri body za prehru 1:0 po predĺžení v Poprade a domáce víťazstvo 5:4 po shootoutoch proti Piešťanom. „Corgoni“ do nového ročníka rozhodne nevstúpili v najlepšej forme, no favoritom sú naďalej hráči spod Zobora, ktorí by mali prvýkrát v novom ročníku bodovať naplno.

Eso Žiliny: Zrak všetkých priaznivcov Žiliny sa upiera na českú letnú posilu Jaroslava Kristeka, ktorý by sa mal radiť medzi najproduktívnejších hráčov svojho mančaftu. Po troch dueloch má na svojom konte zatiaľ dva kanadské body za asistencie.

Eso Nitry: Nitrianska ofenzíva v prvom súboji novej sezóny vyšla strelecky naprázdno, v druhom stretnutí nastrieľala svojmu súperovi hneď päť gólov. Jeden z najnebezpečnejších kanonierov našej najvyššej hokejovej súťaže Roman Tománek sa síce strelecky presadiť nedokázal, no pripísal si na svoje konto rozhodujúci samostatný nájazd, čo by ho mohlo do budúcich zápasov povzbudiť a nájsť svoje stratené strelecké sebavedomie by mohol nájsť práve v trápiacej sa Žiline.

Dukla Trenčín – HK 36 Hant Skalica (17:30 hod)

Dukla Trenčín pred začiatkom novej sezóny hlásila návrat na popredné priečky v slovenskej extralige. Pred začiatkom tretieho kola „vojakom“ patrí posledná priečka v tabuľke, no tento pohľad do tabuľky je veľmi skreslený. Hokejisti Trenčína majú totiž za sebou len jeden zápas, ich druhé vystúpenie v našej Tipsport extralige bolo kvôli rekonštrukcii štadióna v Banskej Bystrici preložené na 21. októbra. O zisk svojich prvých bodov v novej sezóne budú bojovať s hráčmi HK 36 Skalica, ktorí majú na svojom konte tri body za najtesnejšie víťazstvo 2:1 v Žiline. Pod hradom Matúša Čáka sa tak dnes uskutoční kvalitný duel, v ktorom sú šance na víťazstvo veľmi vyrovnané. Najväčším handicapom Záhorákov bude v dnešnom súboji zloženie súpisky, na ktorej chýba hneď niekoľko hráčov kvôli pretrvávajúcim zraneniam či chvíľkovým chorobám.

Eso Trenčína: Jedným z najväčších tromfov Trenčanov v novom ročníku by mal byť krídelník Jakub Gašparovič. 24-ročný krídelník by si mal svojimi výkonmi tento rok pýtať pozvánku do slovenskej reprezentácie, v každom zápase tak bude mať obrovský hlad po góloch.

Eso Skalice: Kvôli rozsiahlej maródke sa kouč Štefan Mega bude musieť zaobísť bez niekoľkých obrancov. O to viac bude záležať na výkone skúsenéh gólmana Miroslava Lipovského. 37-ročný brankár má po dvoch kolách solídnu 92,31% úspešnosť zásahov.

MHC Mountfield Martin – HC’05 Banská Bystrica (17:30 hod)

Klubom HC’05 Banská Bystrica otriasla počas víkendu hrôzostrašná informácia o úmrtí bývalého skvelého hokejistu a slovenského reprezentanta Miroslava Hlinku. Jeho smrť zarmútila celú hokejovú verejnosť, no o to horkejšia pilulka to bola pre Banskobystričanov, kde majster sveta z Göteborgu pôsobil ako asistent trénera. Celok „baranov“ to tak nebude mať v utorok ľahké, ak sa k tomu ešte pridá neodohrané druhé kolo s Trenčínom kvôli rekonštrukcii domovského stánku Banskej Bystrice, hneď sa väčšie šance na zisk bodov začnú pripisovať súperovi BB. Hostiteľom dnešného stretnutia budú značne posilnení Martinčania, ktorí hneď od úvodného kola podávajú veľmi sympatické výkony. V prvom kole zdolali Piešťany 4:2 a v druhom pripravili o body aj obhajcu titulu z Košíc, ktorý zdolal hokejistov spod Turca až po predĺžení. Martinčanom tak so ziskom štyroch bodov v súčasnosti patrí štvrtá priečka. Takéto umiestnenie by zverenci Daniela Babku brali na konci sezóny všetkými desiatimi. Martinčania sa môžu stať čiernymi koňmi nového ročníka, kvalitu v kádri na to majú. Na novú sezónu sa im podarilo vyladiť formu a aj preto budú miernymi favoritmi dnešného stretnutia.

Eso Martina: Veľmi dobrú súčasnú formu má forward Tibor Varga. 29-ročný útočník má na svojom konte po dvoch stretnutiach štyri kanadské body za bilanciou 1+3. Všetka pozornosť banskobystrickej defenzívy by pritom mala patriť predovšetkým opore martinských hokejistov Jaroslavovi Markovičovi, čo by tak mohol jeho spomínaný spoluhráč využiť a opäť si vylepšiť svoje štatistiky.

Eso Banskej Bystrice: Z jedného odohraného zápasu Banskobystričanov ťažko posudzovať, ktorí hráči majú formu a mohli by tak byť pre martinský celok najnebezpečnejší. V novej sezóne však bude treba s určitosťou rátať s Michalom Hudecom. Niekdajší hokejista bratislavského Slovana má po jednom odohranom zápase na svojom konte dva body za jeden presný zásah a gólovú prihrávku.

HKM Zvolen – HK Poprad (18:00 hod)

Po nevydarenej sezóne majú hokejisti HKM Zvolen ambíciu vrátiť sa na vrchné priečky v tabuľke. Po úvodných dvoch kolách sa im tento cieľ darí naplniť. Na svojom konte majú šesť bodov po víťazstvách nad Banskou Bystricou a Skalicou. Dnes na nich čaká taktiež rozbehnutý súper z Popradu, ktorému s ôsmimi bodmi a skóre 10:3 patrí v tabuľke prvé miesto. Matematika je jasná, ak Zvolenčania zdolajú svojho súpera v riadnom hracom čase, minimálne na jedno kolo opanujú tabuľku Tipsport extraligy. V ceste im ale bude stáť doposiaľ neporazený Poprad, ktorý má za sebou úspešný vstup do sezóny so slovenskou „dvadsiatkou“, v prvom kole potom zdolal vicemajstra z Nitry 1:0 po predĺžení a nedeľu zdolal Žilinu 5:1. Hráči Popradu majú fazónu a lacno svoju kožu nebudú chcieť predať ani pod Pustým hradom. Tento zápas bez jasného favorita by mal byť ozdobou dnešného kola.

Eso Zvolena: Krídelník Michal Chovan má na svojom konte bilanciou 1+2 a v tímovej produktivite mu patrí druhé miesto za Andrejom Podkonickým. Jeho rýchlosť a vycibrená palicová technika bude  dnes „kamzíkom“ robiť určite obrovské problémy.

Eso Popradu: Najproduktívnejším hráčom doterajšieho priebehu slovenskej najvyššej hokejovej súťaže je päťbodový Lukáš Hvila. Práve na 32-ročného krídelníka sa budú dnes Popradčania najviac spoliehať. V troch stretnutiach strelil jeden gól a pridal 4 asistencie.

ŠHK 37 Piešťany – HC Košice (18:00 hod)

Piešťanský celok sa vždy dokázal kvalitatívne rovnať aj s tými najlepšími a to predovšetkým vďaka precíznemu defenzívnemu systému, vďaka ktorému vyhral už niekoľko náročných zápasov. V novej sezóne sa ale hráčom z kúpeľného mesta nedarí a zdá sa, že Piešťany budú musieť ustúpiť z pozícií, ktoré doteraz okupovali. Patriť by im mala až druhá časť tabuľky, kde by sa mohli zamiešať do boja o play-off resp. o najlepšiu pozíciu vo vyraďovacej časti. Celok, ktorý má na svojom konte len jeden bod za prehru po shootoutoch proti Nitre tak po súboji s vicemajstrom privíta dnes na svojom ľade obhajcu titulu. Košičania sú jedným z troch tímov, ktoré v novej sezóne ešte neokúsili trpkosť prehry. Túto sériou budú chcieť „oceliari“ s určitosťou natiahnuť a udobriť si fanúšikov po nevydarených vystúpeniach v hokejovej Lige majstrov, za ktoré sa na hlavu hráčov zniesla spŕška kritiky. Na východniarov tak čaká náročná, no nie nezvládnuteľná úloha – v Piešťanoch budú musieť potvrdiť úlohu favorita.

Eso Piešťan: Azda najviac sa v tejto sezóne očakáva od letnej posily Tibora Kutálka, ktorý do Piešťan zavítal zo Skalice. V dvoch dueloch zatiaľ pozbieral rovnaký počet bodov a diváci si od jeho hry v novom ročníku budú sľubovať veľa. Ideálnou príležitosťou nakloniť si ich na svoju stranu je pomôcť svojmu tímu zdolať obhajcu titulu.

Eso Košíc: Pomerne prekvapujúco sa do čela košickej produktivity vyšvihol útočník Tomáš Hrnka. Člen prvej košickej formácie sa v nedeľňajšom súboji s Martinom prezentoval dvomi gólmi a jednou asistenciou a s celkovou bilanciou 2+2 sa vyšvihol do čela klubovej produktivity. Dobrú formu bude chcieť potvrdiť aj v Piešťanoch.

HKM Zvolen – HK Orange 20 (Streda, 17.9. o 18:00 hod)

Náročný týždeň čaká na hráčov HKM Zvolen. Tí odohrajú v priebehu týždňa až štyri súťažné stretnutia. Po dnešnom domácom súboji s Popradom ich hneď zajtra čaká nemenej dôležitý zápas so slovenskou reprezentáciou do dvadsať rokov, ktorá v minulých ročníkoch dokázala pripraviť o body nejedného súpera a na úkor favoritov sa postarať o obrovské prekvapenie. V tomto zápase tak bude veľmi dôležité ako zodpovedne sa „bryndziari“ k tomuto stretnutiu postavia a či v ich hre nebude cítiť ťažký duel s hráčmi spod Tatier. SR “20“ pritom nemá čo stratiť a tak si pod Pustý hrad môže prísť s chuťou zahrať hokej. Ak sa však nič dramatické nestane, tri body by mali ostať doma.

Eso Zvolena: V takomto zápase by mali byť ťahúňmi svojho mančaftu predovšetkým skúsení hokejisti a tak sme určite zvedaví na výkony legionára Kamila Brabenca a taktiež jeho dvorného parťáka z formácie Andreja Podkonického, ktorý je pred tretím kolom najproduktívnejším hráčom Zvolena.

Eso SR 20: Vo veľmi dobrom svetle sa v novom ročníku slovenskej extraligy ukazuje útočník Dominik Rehák, ktorý má po dvoch odohraných stretnutiach na svojom konte bilanciu 1+2. Svoje kvality bude chcieť potvrdiť aj na zvolenskom štadióne.

Náš tip

Počas dvoch dní na fanúšikov našej najvyššej hokejovej súťaže čakajú až šesť zápasov. Je teda z čoho vyberať. Naša redakcia tipuje víťazstvo vicemajstra z Nitry nad trápiacou sa Žilinou, Dukla Trenčín by mala zdolať Skalicu a v súboji, v ktorom niet favorita sa prikláňame na stranu domáceho Martina, ktorý má veľmi dobrú formu a nikoho by tak neprekvapila jeho výhra nad Banskou Bystricou. Taktiež očakávame zmenu stráží na prvom mieste v tabuľke, kde Zvolen vystrieda vďaka víťazstvu nad „kamzíkmi“ Poprad. Tretie kolo uzatvárajú Piešťany s Košicami, ktoré neberú nič iné ako tri body. V stredu je favorit duelu jasný, kvalitnému Zvolenu by na víťazstvo v zápase mohlo stačiť aj tréningové tempo, hoci mladých hráčov slovenskej „dvadsiatky“ nikdy netreba podceňovať. V našej tipovacej lige sú na tieto tipy následovne kurzy: