Main Content

Preview 1.kola EL: Young Boys Bern – ŠK Slovan Bratislava

štvrtok, 18. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Preview 1.kola EL: Young Boys Bern – ŠK Slovan Bratislava
Preview 1.kola EL: Young Boys Bern – ŠK Slovan Bratislava | zdroj: © TASR

Náš majster Slovan Bratislava si po troch rokoch opäť zahrá skupinovú fázu Európskej ligy. Prvý zápas odohrá vo Švajčiarsku, keď v hlavnom meste Helvétov sa stretne s miestnym Young Boys.

Young Boys Bern – ŠK Slovan Bratislava
Štvrtok 18.9.2014 o 21:05, rozhoduje Arťom Kučin (Kazachstan)

Slovan cez víkend utŕžil druhú ligovú prehru v sezóne, čo by malo byť preňho varovanie, keďže po tej prvej prišla jediná prehra v Lige majstrov, ktorá ho stála postup do hlavnej fázy tejto súťaže. Preto teraz začína svoju púť v Európskej lige. Víkendový zápas v Žiline ukázal, ako by Slovan nemal hrať v defenzíve a ako by nemal zahadzovať svoje šance, keďže za stavu 0:0 mal Halenár dve tutovky, ktorými mohol vybaviť zápas. V Berne môže prísť iba jedna šanca, ale tú treba premeniť.

Slovan hral síce defenzívne zle ako celok, ale Branislav Niňaj mal v strede obrany opäť horší deň. Nevyšiel mu už zápas s Banskou Bystricou a chyby robil aj v Žiline. Preto sa možno tréner Straka odhodlá k zmene, aj keď mladého hráča môže nahradiť iba mladým hráčom. Uvidíme, či vedľa Gorosita sa opäť postaví Niňaj, alebo dostane šancu Dávid Hudák. Zmena sa určite udeje na ľavej stane obrany, keďže Tomáš Jablonský sa zranil a do Bernu ani necestoval. Ďalšieho ľavého obrancu Miloša Josimova sa chcel Slovan v lete zbaviť, ale nakoniec v kádri zostal. Dostal šancu proti Myjave, mohol za oba inkasované góly, bol hlavou úplne mimo, preto už zrejme šancu nedostane, veď už ich mal v minulej sezóne dosť. Na ľavý kraj obrany sa teda postaví Kolčák, ktorý na tomto poste zaskakoval už pri prvej účasti Slovana v skupine Európskej ligy.

Situácia je pomerne jasná v centrálnej zóne, kde sú stopercentne pripravení iba Grendel s Lásikom. Štefánik, ktorý vynechal víkendový zápas kvôli angíne, bude pripravený na lavičke. Na podhrotovej pozícii nebude hrať Soumah, ktorý má jednozápasový dištanc, ale bude tam takmer určite Halenár. Situácia je trochu zamotaná na krídlach. V Žiline hrali rýchlonohí Peltier s Kubíkom, ale miesto si do Bernu nevypýtali. Preto sa očakáva návrat kapitána Žofčáka a s napätím sa bude čakať na zdravotný stav Milinkoviča. Ak bude môcť hrať v základe, tak v ňom bude, inak nastúpi Kubík. Pri absencii Vitteka je jasné, že na hrote útoku bude Fořt, žiadna iná alternatíva nie je, ak nerátame, že by v prípade núdze na ňom hral Peltier. Posledným hráčom belasých, ktorého sme nespomenuli, ale mohol by hrať v zápase dôležitú úlohu, je Karol Mészáros. A ešte spomenieme aj Mateja Jakúbka, veľmi talentovaného stredopoliara, od ktorého si v Slovane do budúcnosti veľa sľubujú, lebo po určitom útlme idú o ňom opäť dobré chýry a je možné, že aspoň epizódne do zápasu zasiahne.

Čo sa týka súpera, tak bude to nepríjemný švajčiarsky súper. Jeho výhodou bude umelá tráva, na ktorú má typologicky zložené mužstvo a „mladí chlapci“ ju majú v krvi. V bráne by mal byť 20-ročný talent Mvogo. Obranná línia je podstatne skúsenejšia, pričom prím v nej hrá stopér Steve von Bergen, ktorého sme videli aj na MS. V našich končinách je známy aj český ľavý obranca Jan Lecjaks. Dvojicu defenzívnych stredopoliarov zrejme vytvoria Srb Gajič a Sanogo Junior z Pobrežia Slonoviny, ktorý je rovesníkom Mamadou Bagayoka, pričom hrávali spolu v domovine. Ostatní stredopoliari sú Švajčiari, ale pozor hlavne na režiséra Costanza a krídelníkov Steffena a Nuzzola. Argentínsky útočník Zrate je zranený, gól Slovanu teda opäť nedá, keďže mu dal jeden pred tromi rokmi v Salzburgu. Najlepší klubový strelec z minulej sezóny Michael Frey prestúpil do Lille a na jeho miesto prišiel známy Francúz Hoarau, hoci dnes dostane zrejme prednosť Ghančan Afum.

Zápas budete môcť sledovať na Dvojke RTVS (štúdio od 20:35) a ak budete niekam cestovať, tak si môžete vypočuť druhý polčas na Rádiu Regina po 22:00.

Predpokladané zostavy
YB Bern:
Mvogo – Sutter, von Bergen, Rochat, Lecjaks – Gajič, Sanogo Junior – Steffen, Costanzo, Nuzzolo – Afum
Slovan: Perniš – Čikoš, Gorosito, Niňaj, Kolčák – Grendel, Lásik – Milinkovič, Halenár, Žofčák – Fořt

Ako tipovať
Toto už nie je vyraďovacia fáza, čo mení situáciu. Švajčiari sú favorit zápasu, Slovanu chýbajú kľúčoví hráči a ďalší mali zdravotné problémy. Bern má veľkú výhodu aj v umelej tráve. Ak chce Slovan uspieť, tak musí zavrieť svoju polovicu a mať efektívny protiútok. Odporúčame tip na maximálne dva góly v zápase (kurz v našej Tipovacej lige je 1,82).