Main Content

Futbal: Finále paneurópskeho EURO 2020 v Londýne, uspeli aj Baku či Budapešť (2)

piatok, 19. september 2014 14:05 | Autor: TASR

Ženeva 19. septembra (TASR) - Finálový zápas futbalových majstrovstiev Európy EURO 2020 bude hostiť Londýn. V hlavnom meste Anglicka sa na legendárnom Wembley uskutočnia aj oba semifinálového súboje turnaja, ktorý sa prvýkrát v histórii uskutoční až v 13 krajinách naprieč kontinentom. V piatok o tom informovala Európska futbalová únia (UEFA) na slávnostnom vyhlásení dejísk v Ženeve.

Protikandidátom Londýna bol nemecký Mníchov, ten ale napokon neuspel v súboji s anglickou metropolou. Nemecké mesto ale bude hostiť najmenej ďalšie štyri súboje turnaja, vrátane jedného štvrťfinále. Okrem Londýna a Mníchova uspeli aj dánska Kodaň, azerbajdžanské Baku, taliansky Rím, holandský Amsterdam, írsky Dublin, ruský Petrohrad, rumunská Bukurešť, španielske Bilbao, belgický Brusel, maďarská Budapešť a škótsky Glasgow.

Štvrťfinálové zápasy sa budú okrem Mníchova hrať v Baku, Petrohrade a Ríme. Osemfinálové zápasy dostali Kodaň, Bukurešť, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapešť, Brusel a Glasgow.

S revolučnou ideou osláviť 60-ročné jubileum majstrovstiev Európy futbalovým festivalom v mnohých krajinách prišiel šéf UEFA Michel Platini a v decembri 2012 jeho podnet výkonný výkon odobril. Dôvodom na zmenu formátu bolo aj rozloženie finančného bremena na usporiadanie šampionátu na viacero krajín. V roku 2016 vo Francúzsku sa bude EURO hrať premiérovo s 24 účastníkmi, čo výrazne viac finančne zaťaží hostiteľa. Tri zo štyroch uplynulých európskych šampionátov sa hrali v dvoch krajinách, naposledy v roku 2012 v Poľsku a na Ukrajine. V roku 2024 sa ale chce UEFA vrátiť k formátu s maximálne dvoma hostiteľskými krajinami.

Záujem o usporiadanie zápasov EURO 2020 prejavilo 19 krajín. Okrem vyvolených dejísk boli neúspešnými kandidátmi Bielorusko (Minsk), Bulharsko (Sofia), Macedónsko (Skopje), Izrael (Jeruzalem), Švédsko (Štokholm) a Wales (Cardiff).

Každé z trinástich organizátorských miest dostalo balíček viacerých zápasov. Londýn má právo hostiť semifinálové duely a finále, ďalších dvanásť tri zápasy v skupinách a jedno stretnutie vyraďovacej fázy (osemfinále alebo štvrťfinále).

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2. odseku a o 3. odsek