Main Content

Čada išiel síce oficiálne sám, ale bez pomoci to nebolo

sobota, 20. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Čada išiel síce oficiálne sám, ale bez pomoci to nebolo
Čada išiel síce oficiálne sám, ale bez pomoci to nebolo | zdroj: © TASR

Hokejový Slovan Bratislava je momentálne bez hlavného trénera, keď Rostislav Čada skončil oficiálne na vlastnú žiadosť. Lenže skôr by sa hodilo dodať, že určitej skupine funkcionárov Slovana sa podaril ich dlhodobý cieľ.

Komentár Filipa Chudého

Bolože to radosti v prvej sezóne Slovana v KHL. Mužstvo, ktoré malo v kádri nadštandardnú extraligovú kvalitu, dokázalo postúpiť do play-off. S posilami z NHL, ktoré vtedy nemohli hrať pre štrajk v NHL, to v prvej polovici sezóny išlo belasým naozaj vynikajúco. V eufórii vtedy urobilo vedenie Slovana krok, aký sa u nás takmer vôbec nevidí. Počas prebiehajúcej sezóny, keď ešte nebolo jasné či Slovan bude v play-off, podpísalo s hlavným trénerom novú päťročnú zmluvu. Vtedy Maroš Krajči vyhlásil, že by chceli z Čadu urobiť slovenského Fergusona. Lenže realita je typická slovenská.

Už v minulej sezóne, čiže v prvej z avizovaných piatich rokov, sa vo veľkom hovorilo, že vedenie Slovana hľadá náhradu za Rostislava Čadu, čo sa dozvedel aj samotný tréner z českých zdrojov. Jeho nástupcom sa mal stať Vladimír Ružička. Dokonca sám Ružička povedal, že Slovan odmietol len preto, že ide opäť trénovať Česko, keďže nielen my, ale aj Česi zažili v Soči hanbu. Aloisa Hadamczika nahradil práve Ružička, čo znamenalo, že Čada zostáva vo funkcii.

Ale nebol to Čada, kto mohol za minuloročný neúspech. Vinníkmi boli predovšetkým kluboví funkcionári, ktorí zostavili veľmi slabý káder. Bolo vlastne zázrakom, že Slovan sa aspoň opticky bil o play-off, aj keď ten zázrak má meno, volá sa Rostislav Čada. Ten odviedol veľmi dobrú prácu, priam zázračnú. Teraz Slovan zostavil schopnejší káder, ktorý má na play-off, ale na viac nie. No Čada akoby opäť šibol čarovným prútikom, Slovan je priebežne štvrtý vo svojej konferencii, no kvalitou kádra tak vysoko nepatrí. Posledná prehra s Čerepovcom 0:3 bola síce zbytočná, ale takých ešte bude, no nie už s Čadom.

Ten sa sám zbalil, čo sa po prvej desatine základnej časti nerobí, ak teda nemáte na to patričný dôvod. A tým je to, že Čada aj naďalej necítil dôveru od vedenia. Ak by aj dostal lukratívnejšiu ponuku, tak by ju pri plnej dôvere neprijal, lebo sám sa neraz v minulosti vyjadril, že jeho zaujíma predovšetkým práca. Na tú sa už dlhšie nemohol naplno sústrediť, lebo za chrbtom mu pílili trénerskú stoličku.

Nikto to síce z kompetentných nepovie nahlas, ale niektorí funkcionári dosiahli týmto krokom svoj dlhodobý cieľ. No výhra pre klub to nebude. Čadu totiž môže so šťastím nahradiť iba rovnako dobrý tréner, lepšieho belasí určite nenájdu. Prajem im pri výbere šťastnú ruku, budú ju potrebovať.