Main Content

ANALÝZA: 5. kolo slovenskej Tipsport extraligy (21.9.)

nedeľa, 21. september 2014 10:15 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 5. kolo slovenskej Tipsport extraligy (21.9.)
ANALÝZA: 5. kolo slovenskej Tipsport extraligy (21.9.) | zdroj: © TASR

Začína sa stávať pomaly tradíciou, že naša redakcia ponúka kompletný náhľad na každé jedno kolo našej najvyššej hokejovej súťaže. Neobídeme ani nedeľňajšie súboje piateho kola, v ktorom sa môžu tešiť na niekoľko vypätých zápasov. Ktoré tímy budú v nedeľu do zápasov vstupovať ako favoriti?

HKM Zvolen – HK Nitra (15:00 hod)

Pre hokejistov Zvolena je tento týždeň jedným z najnáročnejších v sezóne. Počas šiestich dní totiž museli odohrať štyri zápasy. Po víťazstvách s Popradom a Trenčínom a prekvapujúcej prehre so slovenskou „dvadsiatkou“ na nich čaká azda najťažší súper celého týždňa. Pred očami svojich divákov privítajú hráčov Nitry, ktorí sú jednými z najväčších ašpirantov na zisk celkového triumfu našej najvyššej hokejovej súťaže. Vlani v Tipsport extralige obsadili druhé miesto, v novom ročníku im so ziskom ôsmich bodov patrí štvrtá priečka s päťbodovou stratou na prvých Zvolenčanov. O kvalitách Nitry hovorí jasnou rečou aj fakt, že ešte neokúsili trpkosť prehry v riadnom hracom čase. V súčasnosti sa vezú na víťaznej vlne, keďže sa môžu popýšiť sériou troch víťazných zápasov v rade. Pod Pustým hradom sa tak uskutoční šláger kola. Aktuálny líder tabuľky s vlaňajším vicemajstrom, ktorý má aj v novom ročníku len tie najvyššie ciele. Fanúšikovia „bryndziarov“ sa tak majú na čo tešiť, mali by vidieť jedno z najlepších stretnutí doterajšieho priebehu sezóny. Atraktívny súboj sa začne netradične o pätnástej hodine, zápas odvysielajú aj televízne kamery, šláger kola si tak budete môcť pozrieť taktiež z pohodlia svojho domova na Jednotke.

Eso Zvolena: Už v štvrtom kole sme ako eso Zvolena volili útočníka Michala Chovana, ktorý sa na ľade Žiliny prezentoval bilanciou 1+2, ktorá ho katapultovala na najvyššiu priečku v produktivite ligy. Šikovný krídelník má na svojom konte deväť kanadských bodov a vzhľadom k jeho skvelej fazóne možno očakávať, že sa do štatistík zapíše aj v nedeľňajšom súboji proti Nitre.

Eso Nitry: Esom Nitry nemôže byť nik iný ako najväčší prenasledovateľ Michala Chovana v produktivite, osembodový kanonier Roman Tománek, ktorý v štyroch stretnutiach zaznamenal rovnaký počet presných zásahov a asistenciou sa taktiež podieľal na ďalších štyroch góloch svojho tímu. Vo Zvolene to tak bude nielen boj medzi výbornými tímami, ale taktiež medzi skvelými individualitami.

Dukla Trenčín – MsHK Žilina(17:00 hod)

Dukla Trenčín nezažíva najvydarenejší vstup do sezóny, ba naopak. Je pravdou, že má na svojom konte o jeden zápas menej, pretože súboj druhého kola medzi Banskou Bystricou a „vojakmi“ sa presunul na 21. októbra, no nič to nemení na fakte, že hráčom Dukly patrí v tabuľke predposledná priečka so ziskom dvoch bodov v troch zápasoch. Hokejisti spod hradu Matúša Čáka dokázali zdolať na svojom ľade hráčov Skalice 4:3 po samostatných nájazdoch, no to bolo zatiaľ v novej sezóne z ich strany všetko. V nedeľu si budú môcť udobriť fanúšikov vo svojom domovskom stánku, v ktorom privítajú nevýraznú Žilinu. Tá je tabuľkovým susedom Trenčína, pričom odohrala o dva zápasy viac a na svojom konte má len tri body. Tradičný slovenský klub si tak s určitosťou bude chcieť napraviť svoje renomé a stúpať tabuľkou. Oslabená Žilina, ktorú postupne zdolali celky Skalice, Popradu, Nitry a Zvolena si víťazstvo na svoje konto pripísali len v súboji so SR „20“. Trenčín napriek nepresvedčivým výkonom je favoritom nedeľňajšieho súboja a možno od neho očakávať prvý plný bodový zisk v novom ročníku.

Eso Trenčína: Trenčín má zatiaľ málo produktívny útok. Viac sa rozhodne očakáva od dvojice posíl Tibor Melichárek Vladimír Nemec, ktorý sa do Trenčína vrátili z Piešťan. Prvý menovaný má na svojom konte len jednu asistenciu, Nemec v troch dueloch zaznamenal bilanciu 1+1.

Eso Žiliny: Celok „vlkov“ sa už tradične bude v ofenzíve spoliehať na českého krídelníka Milana Procházku. 37-ročný hokejista si v štyroch dueloch na svoje konto pripísal 5 kanadských bodov za dva góly a tri asistencie.  

MHC Mountfield Martin – HK Poprad (17:00 hod)

Na kvalitný zápas sa môžu tešiť aj diváci v Martine. Mužstvo spod Turca má totiž jeden z najlepších kádrov za posledné roky a tomu zodpovedá aj ich aktuálne umiestnenie. So ziskom siedmich bodov im v tabuľke patrí piata priečka. V nedeľu o sedemnástej hodine budú hostiť Poprad. „Kamzíci“ vstúpili do nového ročníka vynikajúco a v súčasnosti im patrí druhá priečka so ziskom jedenástich bodov. Na martinskom ľade sa tak odohrá veľmi atraktívny súboj celkov, ktoré si určite nedarujú nič zadarmo. Možno očakávať opatrný hokej založený na pozorných defenzívach, napriek tomu by malo byť toto stretnutie divácky atraktívne. Takýto zápas nemá favorita a duel môže skončiť prakticky akokoľvek.

Eso Martina: V nedeľňajšom súboji budú podľa všetkého rozhodovať detaily a dôležitá bude predovšetkým strelecká efektivita. Najväčšia pozornosť v tíme Martina sa predovšetkým uberá smerom ku krídelníkovi Jaroslavovi Markovičovi, ktorý je nepochybne obrovskou oporou svojho tímu. Za eso Martina ale v nedeľňajšom súboji označujeme forwarda Tibora Vargu, ktorý by mohol využiť fakt, že väčšina hráčov sa zameriava predovšetkým na Markoviča a Vargovi by sa tak v útoku mohol otvoriť väčší priestor na presadenie sa.

Eso Popradu: Ako sme už avizovali, očakáva sa, že obidva tímy budú vychádzať zo zabezpečených obrán. V martinskom celku sa budú spoliehať na takmer vždy vynikajúceho Jakuba Čecha, hráči spod Tatier vkladajú veľké nádeje do svojho gólmana Matúša Kostúra, práve na jeho výkonoch sa bude odvíjať priebeh zápasu. Ak sa mu bude dariť, „kamzíci“ budú môcť pomýšľať na úspech.

HC Košice – HC’05 Banská Bystrica (17:00 hod)

Obhajca titulu z Košíc zatiaľ nad ostatnými tímami príliš nevyčnieva. Tak či onak, „oceliari“ v novej sezóne neberú nič iné len titul. Momentálne im v tabuľke patrí tretia priečka so ziskom deviatich bodov. Na svojom konte majú zatiaľ len jednu prehru po samostatných nájazdoch, ktorú utrpeli práve v piatok v Nitre, kde sa odohrala repríza tohtoročného finálového súboja. Košičania si po prvej prehre v ročníku budú chcieť napraviť chuť a možnosť budú mať hneď v nedeľu, keď v Steel Arene privítajú celok „baranov“ z Banskej Bystrice, ktorým patrí so ziskom troch bodov siedma priečka. V novom ročníku ale zatiaľ hráči BB odohrali len dva zápasy, keďže ich domáce stretnutia 2. a 4. kola s Trenčínom resp. Piešťanmi boli preložené na október resp. november.

Eso Košíc: Hráči Košíc sa v útoku budú spoliehať na svojho najproduktívnejšieho hráča Adama Lapšanského, ktorý velí klubovej produktivite so ziskom piatich kanadských bodov. Člen širšieho slovenského reprezentačného kádra zavítal do majstrovského tímu z Popradu a okamžite sa zaradil medzi najlepších útočníkov košického mančaftu.

Eso Banskej Bystrice: Palebná sila Košičanov naháňa strach akémukoľvek tímu. Ofenzíva Košíc je schopná nastrieľať akémukoľvek súperovi vysoký počet gólov a tak si budú musieť Banskobystričania dávať obrovský pozor vo svojej tretine na útočné výpady svojho súpera. Puky „oceliarov“ by mal v nedeľu zastavovať Miika Wiikman, ktorého označujeme za kľúčového hráča pre „baranov“ v nedeľňajšom súboji.

HK 36 Hant Skalica – ŠHK 37 Piešťany (18:00 hod)

Hokejisti Skalice boli pred začiatkom novej sezóny podceňovaná, no jej výkony nie sú najhoršie, vďaka čomu Záhorákom v tabuľke patrí šiesta priečka. So získanými štyrmi bodmi však dlho v strede tabuľky veľa vody nenamútia a tak sa budú v nedeľu snažiť o plný bodový zisk. V ceste za týmto cieľom im budú stáť hosťujúci hráči Piešťan, ktorí sú aktuálne najhorším mančaftom slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Po troch odohraných dueloch majú „havrani“ na svojom konte len jeden jediný bod a sú beznádejne poslední. Favoritom zápasu budú domáci hokejisti, ktorí s určitosťou budú chcieť naplno bodovať a uistiť si svoju pozíciu v tabuľke.

Eso Skalice: Skalickí fanúšikovia veľké nádeje vkladajú do skúseného útočníka Jaroslava Jabrockého, ktorý na Záhorie prišiel ako letná posila. V štyroch dueloch pozbieral 3 kanadské body a očakáva sa, že bude jedným z ťahúňov skalickej ofenzívy.

Eso Piešťan: A čo celok Piešťan? Tam by mal byť ťahúňom útočník Tibor Kutálek, pre ktorého bude zápas v Skalici špecifický tým, že do kúpeľného mesta sa sťahoval práve zo Skalice. 27-ročný krídelník sa tak pred „svojimi“ bude chcieť určite vytiahnuť.

Dukla Trenčín – HK Orange 20 (utorok, 23. 9. o 17:30 hod)

V utorok je dodatočne na programe zápas trenčianskej Dukly so slovenskou „dvadsiatkou“. „Vojaci“ tak majú o motiváciu navyše. Ak sa im v nedeľu podarí zdolať Žilinu a v utorok slovenských mladíkov, pokojne by sa mohol vyšvihnúť v tabuľke na piate či šieste miesto. Zverenci Ernesta Bokroša sú outsiderom stretnutia a môžu len a len prekvapiť. O prvé prekvapenie sa postarali minulú stredu, v ktorej zdolali lídra tabuľky HKM Zvolen 5:4 po samostatných nájazdoch.

Eso SR “20“: Veľmi kvalitné výkony v sezóne predvádza center Dominik Rehák, ktorý je spoločne so spoluhráčom Dominikom Briestenským najproduktívnejším hráčom tímu s bilanciou 1+2. Práve títo dvaja hráči by mohli narobiť defenzíve Dukly najväčšie problémy.

Náš tip

Naše tipy sú opäť dosť odvážne, no už neraz sa nám to vyplatilo. V súboji Zvolena s Nitrou si trúfame tipovať jednotku, keďže „bryndziari“ budú chcieť obhájiť svoje prvé miesto v tabuľke a odčiniť prehru so SR “20“. Zápasy Dukly Trenčín so Žilinou a Košíc s Banskou Bystricou by mali byť jednostranné a taktiež v našej tipovacej lige odporúčame tipovať víťazstva domácich celkov. Súboj Martina s Popradom nemá favorita a dovolíme si tvrdiť, že domáce prostredie bude rozhodujúcim faktorom a tri body ostanú doma. Na záver tu je súboj Skalice s Piešťanmi, ktoré sú beznádejne posledné a nič nenasvedčuje tomu, že by sa niečo v piešťanskom tíme mohlo dramaticky zmeniť, preto na tiket dávame na všetky nedeľňajšie súboje jednotky. V utorok sa taktiež očakáva výhra Trenčína nad slovenskou „dvadsiatkou“.