Main Content

Prvé hodnotenie, ktoré (ne)má v tejto chvíli zmysel

pondelok, 22. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Prvé hodnotenie, ktoré (ne)má v tejto chvíli zmysel
Prvé hodnotenie, ktoré (ne)má v tejto chvíli zmysel | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Pravidelne si nevšímam ligové tabuľky do 10. kola, lebo to nemá žiaden zmysel. Ide o to, že dovtedy vie tabuľka klamať a neukazuje reálne veci v plnej miere. Výrazne ju totiž ovplyvňuje poradie zápasov, no v 10 zápasoch by už mali byť zahrnuté všetky druhy súperov. Vždy sa dobre pobavím na hodnoteniach po 2. kole, ktoré šesťbodového pasujú na majstra, bezbodového na vypadnutie a prípadne niekoho úplne odpíšu, čo sa dosť často stáva. V prípade slovenskej najvyššej súťaže v jej terajšom formáte si zo zásady počkám na 11. kolo, lebo to uzavrie prvú tretinu súťaže a už bol v pláne zápas každého s každým. To by malo dať prvé reálne odpovede, ktoré dajú zmysel, lenže tento rok je to inak. K úplnosti chýbajú štyri dôležité zápasy, ktoré majú čo povedať do boja o titul a tiež aj záchranu. No aj tak doterajší priebeh zhodnotím, hoci to (ne)má v tejto chvíli zmysel.

Žilina síce teraz vedie, ale ak by boli odohrané všetky zápasy, tak by tomu tak nebolo. Je dobré pre súťaž, že sa vrátila späť do horných poschodí tabuľky, ale bude zaujímavé sledovať, ako sa vyrovná s tlakom, ktorý na ňu teraz príde. Pred rokom jej hráčov minimum horších výsledkov dostalo do totálnej krízy. Aktuálne majú síce už päť bodových strát, čo je dosť, ale až teraz začnú čeliť výzve, lebo každý od nich bude čakať iba víťazstvá, nič iné. Bez prehry v súťaži je už iba Trenčín, ale ostatné dva zápasy po výpredaji už naznačili, že ľahkosť z jeho hry trochu zmizla. Ak by si dokázal udržať káder pokope, vyzeralo by to inak, ale to je problém Trenčína.

Slovan má o tri zápasy menej, ale aj tak sa drží vysoko, hoci si ešte ani raz nedokázal udržať čisté konto, čo je hrozná bilancia a zamyslieť by sa mali belasí aj nad koncovkou. Pre majstra bude kľúčové, aby ho nabitý program nezničil. Aj minimálna strata, ktorá sa dá dohnať za dve kolá, bude pred jarnou časťou akceptovateľná. Nasleduje remízový kráľ zo Senice. Sedemkrát si deliť body z jedenástich pokusov nie je bohviečo, ale pri vyrovnanosti našej ligy sa u niekoho také číslo aj dalo čakať. Niektorí zas nečakali Podbrezovú takto vysoko, ja som ju videl podľa sily kádra pred sezónou v hornej polovici, čiže je iba tam, kde má byť.

Vyrovnanosť našej ligy najlepšie vidieť na ďalších priečkach. Dunajská Streda je síce v hornej polovici, ale iba bod ju delí od pomyselnej hranice boja o záchranu, lebo iba taký náskok má od predposledného miesta. Takýmto niečím po tretine súťaže sa nemôže pochváliť asi žiadna súťaž na svete. Nehovorím, že naša súťaž je najvyrovnanejšia na svete, ale veľa jej od toho nechýba. Rovnaký počet jedenástich bodov má až päť mužstiev. Trnava sa takto nízko nečakala, ale iba sa presvedčila o tom, že ešte nemá na to, aby vedela zvládnuť náročný program, hoci iba Európskou ligou to nie je. Na tú sa čiastočne vyhovárajú aj Košice, no vyznieva to trochu smiešne, keďže v nej hrali iba dva zápasy. Skôr si museli upratať vo vlastnom chotári, aby začali mať nejaké výsledky.

Na posledných štyroch miestach sú kluby, ktoré som na nich v predsezónnej analýze aj očakával. Najvyššie z nich je Myjava, ktorá vysoko neskončí, ale o záchranu hrať nebude. To sa už naopak netýka trojice Banská Bystrica, Zlaté Moravce a Ružomberok. Čo som prognózoval pred sezónou v boji o záchranu, to sa aj deje. Kvalita kádra sa totiž v dlhodobej súťaži oklamať nedá. Ak doteraz tieto kluby dúfali, že by mohli byť vo vysnívanom strede tabuľky, tak už by sa mali radšej preorientovať na boj o záchranu. Čím skôr začnú hrať na body, tým pre nich lepšie, na konci môže rozhodnúť aj jeden.

Celkovo sa naša súťaž nezmenila, ak teda nerátame jej názov. Neprišlo k medzisezónnemu zlepšeniu, ale ani k zhoršenie, hoci viac mužstiev išlo trochu dole, ako sa kvalitou zdvihlo. Pozitívom je určite to, že zatiaľ prežili všetci tréneri, čo je v našich končinách rarita. Aby sme mohli hovoriť vo vysoko pozitívnom tóne, tak na to ešte zopár vecí chýba, ale na druhej strane, na našu sa chodiť oplatí, má svoje čaro, čo ukázala aj prvá tretina súťaže.