Main Content

Je Ronaldov prestup do United reálny?

pondelok, 22. september 2014 08:46 | Autor: Jakub Mihálik

Je Ronaldov prestup do United reálny?
Je Ronaldov prestup do United reálny? | zdroj: © TASR

V uplynulých dňoch a týždňoch sa v súvislosti s Cristianom Ronaldom opäť začalo špekulovať o jeho prestupe do Manchestru United, kde naštartoval svoju cestu ku hviezdam. Ako reálny je jeho prestup po tejto sezóne?

V prípade Realu Madrid to už tak býva. Pár nevydarených zápasov a médiá sa predbiehajú v špekuláciách o tom, kto z klubu odíde sám, koho vyhodia a akú drahú posilu zaňho privedú. Bolo tomu tak aj v uplynulom týždni, pred ktorým Real prehral s mestským rivalom Atléticom Madrid a prehĺbil svoju stratu na čelo tabuľky La Ligy. K špekuláciám prispeli aj Ronaldova údajná nespokojnosť a jeho komenty k predaju dvoch oporných stĺpov madridskej zálohy, Xabiho Alonsa a Ronaldovho kamaráta Angela Di Maríu. A prispel k tomu aj stav madridského vedenia, ktoré ohlásilo 600-miliónový dlh, ktorý treba rýchlo znížiť. Naozaj sa však dá očakávať, že Cristiano Ronaldo po tejto sezóne zamieri do Manchestru United?


Iste, Ronaldo aj tento mesiac pripomenul, že v Manchestri United sa cítil ako v jednej veľkej futbalovej rodine, kde sa k nemu každý správal s úctou a rešpektom. Nevylúčil, že jedného dňa sa na Old Trafford vráti, a tak to nemôžeme vylúčiť ani my. Treba sa však pozrieť na fakty a tie napovedajú, že v najbližšom období sa z Madridu do Manchestru, najlepší futbalista sveta za minulý rok, sťahovať nebude.


Rovnako, totiž, ako Ronaldo miloval atmosféru v United, nenávidel miestne podnebie. Každoročne sa sťažoval na to, že v období od októbra do apríla je život v Manchestri pochmúrny, čo rodáka z Madeiry deptalo v súkromnom živote. Aj preto bol jeho prestup do slnečného Madridu splneným snom. Ronaldo dbá na pohodu v osobnom živote a Manchester má v tomto ohľade mínus.


Ronaldo chce byť na vrchole, čomu podriadil celú svoju kariéru a Manchester United je momentálne len na začiatku cesty budovania kádra a útočenia na tie najvyššie priečky. Aj to hovorí v neprospech budúcoročného prestupu. Ronaldo už nie je najmladší, o pár mesiacov oslávi 30. narodeniny a nemá niekoľko sezón času na to, aby sa jeho tím stabilizoval.


A propos, vek. Ronaldo v minulej sezóne podpísal kontrakt, ktorý ho v Madride udrží až do roku 2018. Real tak nepotrebuje predávať hráča, len, aby o rok neodišiel zadarmo. Real je pánom situácie, a pokiaľ Manchester nevytiahne sumu VEĽMI výrazne prevyšujúcu 100 miliónov eur (čo je mimochodom za 30-ročného hráča hotové šialenstvo), pánom situácie aj ostane.


Madridčania predávajú svojich hráčov až vtedy, keď cítia, že v klube dosiahli vrchol, prípadne, že viac nezapadajú do systému, alebo ak majú pripravenú väčšiu hviezdu, ktorá by na Santiago Bernabeu prišla. Cristiano nezapadá ani do jednej z kategórií. Systém hry je postavený Portugalčanovi na mieru. Jeho gólostroj sa pravdepodobne tak skoro nezastaví. Ronaldo je vedúcou osobnosťou tejto éry Galácticos a všetci veľmi dobre vieme, že tá predchádzajúca, Zinedine Zidane, kariéru v klube zakončil. A väčšia hviezda? Pre jedinú porovnateľnú hviezdu by sa museli Los Blancos pozrieť k najväčšiemu rivalovi. Preto Real predávať určite nebude chcieť.


Koniec koncov možno ani Manchester nebude chcieť kupovať. Od budúcej sezóny vojde do platnosti najlukratívnejšia zmluva v histórii Premier League. ADIDAS sa stane po dlhých rokoch nástupcom NIKE, ako výrobca dresov pre Manchester United. S lukratívnym kontraktom prichádza aj isté diktovanie podmienok a v nich určite nebude v prvej sezóne na popredných priečkach: Priveďte do klubu hlavnú tvár našej konkurencie. Minimálne na začiatku tejto spolupráce bude ADIDAS chcieť pozornosť reflektorov namierenú na seba.

Nikdy nehovor nikdy. Aj túto formulku použil Ronaldo pri špekuláciách o jeho návrate. Nehovoríme nikdy ani my, no v najbližšej sezóne s veľmi veľkou pravdepodobnosťou k prestupu Cristiana Ronalda do Manchestru United nedôjde.