Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Medveščak Záhreb (24.9.)

streda, 24. september 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Medveščak Záhreb (24.9.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Medveščak Záhreb (24.9.) | zdroj: © TASR

V stredu hokejisti HC Slovan Bratislava zavŕšia svoju štvorzápasovú sériu pred domácim publikom. V troch dueloch v Slovnaft Arene pozbierali doposiaľ len jeden jediný bod, o devätnástej hodine budú mať šancu na reparát.

Zápas sa začína o 19:00 hod!

Pre oboch aktérov stredajšieho duelu to bude už druhé meranie síl v tejto sezóne. V prvom zápase sa tešili z víťazstva hráči HC Slovan Bratislava, ktorí vyhrali 5:2. Chorvátsky účastník Kontinentálnej hokejovej ligy sa tak bude snažiť odčiniť túto prehru a slovenskému mančaftu budú chcieť predchádzajúcu prehru vrátiť aj s úrokmi.

Vlani sa Medveščak Záhreb mohol popýšiť jednou z najlepších a najvyrovnanejších brankárskych dvojíc v Kontinentálnej hokejovej lige. Túto sezónu sa však gólmanom Medveščaku nedarí, rovnako ako aj celému tímu. Mark Dekanich nastúpil do dvoch zápasov, oba prehral a udržal si podpriemernú 87,2% úspešnosť zásahov, v priemere inkasoval 4,53 gólov na zápas. Jeho kolega Barry Brust má 91,9% úspešnosť zákrokov a priemer inkasovaných gólov 2,73.

V obrane sa darí predovšetkým trom hráčom. Mathieu Carle, Mark FloodAndrew Hutchinson majú na svojom konte 4 kanadské body, no v defenzívnej činnosti sa im až tak nedarí. Prvý menovaný má na svojom konte šesť mínusových bodov, Hutchinson tri „mínusky“. Česť zadákov Medveščaku tak zachraňujú Markovia Flood s Katicom, ktorí majú tri pozitívne body.

V ofenzíve sa darí predovšetkým dvojici letných posíl Pascalovi Pelletierovi Martinovi St. Pierreovi. Pelletier je s ôsmimi kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom svojho tímu, v tesnom závese za ním je spomínaný Pierre, ktorému v štatistikách svieti bilancia 3+4. Ostatní útočníci zatiaľ za svojimi spoluhráčmi zaostávajú a príliš sa im nedarí.

Výsledkom nevýrazných výkonov viacerých hráčov je nelichotivé posledné štrnáste miesto v Západnej konferencii. Medveščak má po ôsmich odohraných zápasoch na svojom konte len šesť bodov za dve víťazstvá, ktoré dosiahli proti Severstaľu Čerepovec a Lade Togliatti. Vlaňajší čierny kôň súťaže sa tak v novom ročníku herne i výsledkovo veľmi trápi.

Súpiska Medveščaku Záhreb:
Brankári: Barry Brust, Mark Dekanich
Obrancovia: Mathieu Carle, Mark Flood, Andrew Hutchinson, Mark Katic, Sasa Martinovic, Branislav Mezei, Shaone Morrisonn, Mark Popovic
Útočníci: Matt Anderson, Patrick Bjorkstrand, Mike Glumac, Mike Hedden, Dario Kostovic, Andrew Murray, Pascal Pelletier, Nathan Perkovich, Aaron Palushaj, Marcel Rodman, Brandon Segel, Martin St. Pierre, Anthony Stewart, Bill Thomas, James Wright

Zatiaľ čo Záhreb vstúpil do sezóny katastrofálne, „belasí“ prežili štart ako z rozprávky. Zaradili sa medzi najlepšie celky Západnej konferencie, no postupom času ich výkony začali upadať a v súčasnosti sa mimoriadne trápia, ťahajú nepriaznivú šnúru štyroch prehier v rade.

V poslednom súboji Bratislavčanov sa do zostavy Slovana vrátil švédsky gólman Johan Backlund, ktorý mal údajne menšie zdravotné problémy. Ani on ale nedokázal zastaviť rozbehnuté moskovské CSKA a do štatistík si tak zapísal prehru 4:1. V ideálnej forme nie je ani jeho kolega Jaroslav Janus. Prešovský rodák v novej sezóne ešte nedokázal zvíťaziť a jeho percentuálna úspešnosť je pod hranicou deväťdesiatich percent. Je otázne, ktorý z brankárskej dvojice dostane v ôsmom vystúpení novej sezóny prednosť.

V defenzívnej činnosti sa Slovan spolieha predovšetkým na prvú obrannú dvojicu Michal Sersen Ivan Baranka. Obaja sú najvyťaženejšími zadákmi svojho tímu. Po zranení sa do hry dostáva aj Kanaďan Kurtis Foster, 32-ročný bek sa zatiaľ vo svojich prvých dvoch stretnutiach v drese Slovana bodovo nepresadil a v štatistikách sa mu objavili len dve „mínusky“. Pre rodáka z provincie Ontario bude duel proti Medveščaku Záhreb špecifický tým, že do metropoly Slovenska prišiel práve z chorvátskeho klubu.

A rovnaké pocity ako Foster bude zažívať aj forward Matt Murley, ktorý vlani patril medzi najproduktívnejších hráčov Medveščaku Záhreb. V novej sezóne už zbiera body v drese Slovana, so štyrmi kanadskými bodmi za jeden gól a tri asistencie mu v klubovej produktivite patrí tretia priečka. V ofenzíve sa viac ako Murleymu darí už len kapitánovi Milanovi Bartovičovi, ktorý má na svojom konte bilanciu 3+1 a do hry by sa mal v stredu zapojiť aj najproduktívnejší muž tímu Ladislav Nagy (6+1), ktorý vlaňajší duel s CSKA Moskva vynechal kvôli bližšie nešpecifikovanému zraneniu v hornej časti tela.  

V úvode sezóny nastrieľal svojmu súperovi hattrick a predviest sa bude s určitosťou chcieť predviesť aj pred novým trénerom Slovana. Dočasnú dvojicu asistentov Vladimíra Országha s Jánom Lipianskym na pozícii hlavného trénera vystrieda po neúspešných jednaniach s Milošom Říhom Fín Petri Matikainen, ktorý sa už ústne dohodol s vedením Slovana na zmluve do konca aktuálnej sezóny. Ten naposledy viedol ako hlavný kouč rakúsky Graz, predtým pôsobil v Avangarde Omsk či fínskom HIFK. 

Úvodné buly sa vhodí o devätnástej hodine, priaznivci budú môcť zápas sledovať aj vo svojich televíznych prijímačoch na programe Sport2.
Po tomto súboji na oboch súperov čaká piatková odveta, tentoraz sa ale duel uskutoční na ľade v Záhrebe, kde domáci Medveščak privíta jediného slovenského účastníka v KHL o 18:30 hod.

Náš tip

Teraz alebo nikdy. Proti Slovanu sa v stredu postaví jeden z najhorších celkov Kontinentálnej hokejovej ligy, čo je dokonalá príležitosť po troch nevydarených zápasoch pred očami svojich divákov si udobriť svojich priaznivcov a s prvou domácou sériou v sezóne sa rozlúčiť víťazstvom. Naša redakcia tipuje, že Bratislavčania po štyroch dueloch opäť okúsia sladký pocit víťazstva. V našej tipovacej lige odporúčame tipovať jednotku t.j. víťazstvo „belasých“ v riadnom hracom čase.  Kurz na víťazstvo Slovana sa pohybuje na hodnote 1,91