Main Content

NBA: Griffin o Sterlingovi: "Vedel som už predtým, že je rasista"

streda, 24. september 2014 16:05 | Autor: TASR

Los Angeles 24. septembra (TASR) - Líder basketbalistov Los Angeles Clippers Blake Griffin poznal bývalého majiteľa klubu Donalda Sterlinga ako rasistu dávno pred vypuknutím škandálu. Najlepší strelec Clips a šiesty najproduktívnejší hráč uplynulej sezóny NBA to uviedol v rozhovore pre magazín GQ.

Sterling sa v apríli počas telefonického rozhovoru so svojou milenkou urážlivým spôsobom vyjadril na adresu afro-amerických hráčov. Za to dostal od vedenia profiligy okrem finančnej pokuty 2,5 milióna dolárov aj doživotný dištanc a o tri mesiace neskôr bol donútený predať klub novému majiteľovi.

Griffina draftovali Clippers v roku 2009 z prvého miesta. "Keď som sa dozvedel, že Clips vyhrali draftovú lotériu a že si vyberú mňa, ihneď som sa obrátil na Google s tým, že si o klube niečo zistím. Napísal som do vyhľadávača meno majiteľa a druhá či tretia možnosť znela: 'Donald Sterling rasista'. Samozrejme ma to zarazilo a rozhodol som sa o tom dozvedieť viac. Prečítal som si o ňom množstvo článkov, dokonca správu zo súdneho pojednávania, v ktorom ho za rasizmus žaloval jeho bývalý zamestnanec. Čiže som tušil, že niečo také sa stane. Päť rokov, čo som v klube, bolo všetko v poriadku. Ale v apríli to Donald poriadne prehnal," uviedol Griffin pre GQ.

Keď sa škandál okolo Sterlinga dostal na verejnosť, Clippers boli uprostred série play off NBA proti Golden State. Tréner Doc Rivers, elitný tvorca hry Chris Paul i samotný Griffin pohrozili, že ak Sterling zostane majiteľom klubu, oni a zvyšok tímu už za Clips nikdy nenastúpia a hrozili bojkotovaním zápasov play off. "Bolo to celé šialené. My sme chceli iba hrať basketbal, ale zároveň sme museli zaujať stanovisko. Je super, že pred blížiacou sa sezónou sa všetko vyriešilo," dodal Griffin.

Augustový súd v Los Angeles rozhodol, že Sterling musí predať klub Stevovi Ballmerovi. Bývalý šéf exekutívy softvérového gigantu Microsoft zaplatil za Clippers dve miliardy dolárov. Sterling na predaji zarobil astronomicky, keď v roku 1981 ho stál vtedy krachujúci klub 12 miliónov USD.