Main Content

NHL: Podľa CSS bude 1. kolo draftu 2015 bez Slovákov

streda, 24. september 2014 18:05 | Autor: TASR

New York 24. septembra (TASR) - Podľa rejtingu Centrálneho skautského úradu (CSS) majú zo slovenských hokejistov šancu sa najvyššie umiestniť v budúcoročnom drafte NHL brankár Matej Tomek a obranca Erik Černák. Obaja sa v hodnotení organizácie ocitli v B-kategórii, ktorá predurčuje hráčov na 2. alebo 3. kolo.

CSS zverejnila svoje predbežné hodnotenia pre vstupný draft 2015 v zámorskej profilige. Nejedná sa pritom o klasický rebríček, skôr o orientačný zoznam najtalentovanejších hráčov, ktorí by mohli byť zaujímaví pre kluby NHL. Jednotliví mladí hokejisti sú v ňom rozdelení do troch kategórií. V najvyššej A-kategórii sa ocitli hráči, ktorí majú šancu na 1. kolo draftu. Nasleduje B-kategória, v ktorej sú kandidáti na 2. a 3. kolo, v najnižšej C-kategórii figurujú hráči s potenciálom na 4. až 6. kolo.

Sedemnásťročný Tomek upútal skautov svojimi výkonmi v tíme Topeka Roadrunners v americkej juniorskej súťaži NAHL, kam zamieril pred začiatkom prebiehajúcej sezóny. Jeho vrstovník Černák sa už vo veľmi mladom veku predstavil na uplynulých MS hráčov do 20 rokov, nádejný obranca hrá už druhú sezónu slovenskú extraligu v drese HC Košice. V zozname CSS figuruje dokopy tucet slovenských hokejistov, zvyšní desiati sú v C-kategórii. Medzi nimi je aj obranca Mário Grman z tímu WHL Red Deer Rebels, ďalší deviati sú členmi projektu centralizovanej prípravy reprezentácie SR do 18 rokov.

Spomedzi dovedna 348 hráčov, ktorých CSS odporúča sledovať, majú najvyššie šance na draftovú jednotku Kanaďan Connor McDavid a Američan Jack Eichel.

Rejting slovenských hokejistov pred draftom 2015 podľa CSS:

B - Matej Tomek (brankár, Topeka Roadrunners/NAHL), Erik Černák (obranca, HC Košice)

C - Adam Vaďovič (o, SR 18), Radovan Bondra (útočník, SR 18), Vladimír Cibulka (b, SR 18), Adam Húska (b, SR 18), Andrej Hatala (o, SR 18), Peter Horváth (ú, SR 18), Boris Sádecký (ú, SR 18), Adam Thémar (o, SR 18), Peter Valent (ú, SR 18), Mário Grman (o, Red Deer Rebels/WHL)