Main Content

Olé, Oléé, Tehelné poleee!!!

piatok, 26. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Olé, Oléé, Tehelné poleee!!!
Olé, Oléé, Tehelné poleee!!! | zdroj: © TASR

Zdá sa, že výstavba nového štadióna Tehelné pole sa výrazne pohla dopredu. Už dlhšie stála na mŕtvom bode, lepšie povedané na bratislavskom mestskom zastupiteľstve. To včera dalo konečne zelenú, ktorá hádam rozbehne celý projekt na plné obrátky.

Komentár Filipa Chudého

Konečne po dlhšom čase ďalšia pozitívna správa ohľadom nového futbalového štadióna na Tehelnom poli. Onedlho to už bude päť rokov, čo Slovan prešiel na druhú stranu Bajkalskej ulice, aby dočasne našiel domov na Pasienkoch. A hoci na nich zatiaľ oslavoval už tri tituly, hrá druhýkrát hlavnú fázu Európskej ligy a celé sú prefarbené na belaso, tak ani v jednom okamihu neboli domovom belasých. Za ten čas tu už bolo toľko správ o výstavbe štadióna, že ľuďom to už liezlo na nervy. Ich nezaujíma čo, ako, prečo, kto a podobné otázky, ich zaujíma iba výsledok. Teraz dali bratislavskí mestskí poslanci zrejme definitívne zelenú, aby sa mohlo začať stavať. Ale dokým sa nezačne a hlavne nedokončí, budú tu ešte určite pochybnosti, lebo žijeme na Slovensku.

Keď sa v lete minulého roka začalo s demoláciou starých tribún Tehelného poľa, predstavil sa plán nového štadióna a prišli finančné garancie a dohody, zdalo sa, že to už pôjde rýchlo. Ale keďže sme na Slovensku, tak prišiel ešte ročný time-out, hádam posledný. Keďže sa nám zvolebnieva, nadišiel pre politikov čas na záverečný finiš. Nový štadión je silná karta, keďže futbalový stánok je jednou z dominánt každého mesta, no a Bratislava je posledné hlavné mesto Európskej únie, ktoré moderný štadión nemá, čo je hanba nielen pre ňu.

Teraz by výstavba mala byť prioritne na Ivanovi Kmotríkovi. Majiteľ Slovana a jeden z najbohatších Slovákov je hlavný akcionár tohto projektu. Samotný štadión by mal stáť odhadom 70-72 miliónov €, pričom štát poskytol sumu 27 miliónov €. Zvyšok bude na Kmotríkovi a jeho partneroch. Tento podnikateľ, ktorý začínal svojho času s kníhkupectvom, už sám určite cíti, že ak chce posunúť Slovan vyššie, tak nestačí na slovenské pomery draho nakupovať hráčov, ale musí sa postarať aj o miesto, na ktorom by fanúšikovia nedovolili hráčom niečo odfláknuť. Takéto detaily vedia rozhodovať zápasy.

S novým štadiónom bude silnejší nielen Slovan, ale aj reprezentácia a tým vlastne celý náš futbal. Národné mužstvo na vráti tam, kde už za čias Československa vyhrávalo dôležité zápasy. Svoje priestory na štadióne nájde aj SFZ, plánovaná sieň slávy a hlavne tam nájde domov celý náš futbal. No ešte musíme minimálne dva roky vydržať, lebo taký čas približne trvá výstavba. Ale ak sme vydržali doteraz, tak tento zvyšný čas za predpokladu hladkej výstavby už prežijeme. Slovensko takéhoto krásavca s kapacitou 22 500 miest už nutne potrebuje. Tak hádam už čoskoro známy pokrik „Olé, Oléé, Tehelné poleee!!!“ nebude iba akoby spomienkou či výzvou, ale bude oslavou zrodu nového štadióna na mieste, kde sa písala futbalová história.