Main Content

Bilancujeme: Žilinu náročná jeseň nezlomila, ide za obhajobou

streda, 9. február 2011 13:49 | Autor: Matej Dedinský

Bilancujeme: Žilinu náročná jeseň nezlomila, ide za obhajobou
Bilancujeme: Žilinu náročná jeseň nezlomila, ide za obhajobou | zdroj: MŠK Žilina, foto SITA

Žilina má za sebou významnú, no náročnú jeseň. Aj keď nebodovala, premiérovo si zahrala skupinovú fázu Ligy majstrov. Európsku mizériu však hapalovci nepreniesli do Corgoň ligy. Tam zimujú na prvej priečke so šesťbodovým náskokom pred Senicou. Polsezónu sme zhodnotili s jesennou posilou Romanom Gergelom. V príprave pred jarou poskytol výpoveď pre Šport7 aj žilinský novic Róbert Pich.


Roman Gergel: Úspechom bolo už to, že sme si Ligu majstrov mohli zahrať

 Úradujúci majster si vytvoril v tabuľke optimistickú pozíciu a po jeseni kráča za obhajobou. Dokázal sa vyrovnať s nabitým kalendárom, keďže okrem našej súťaže si MŠK zahral šesť zápasov skupinovej fázy Ligy majstrov. V Corgoň lige zvíťazil desaťkrát, v siedmich stretnutiach remizoval. Šošonov dokázala poraziť iba Senica 2:1. „Všetci sme si už zvykli, že k nám chodia súperi hrať defenzívnejšie a na brejky. My zas musíme hrať rýchlejšie a presnejšie využiť každú prichádzajúcu šancu. Veď do plnej obrany sa hrá ťažko. Každá strata sa nám neskôr môže vypomstiť,“ tvrdí záložník Roman Gergel, pretože jeho tím stratil niekoľkokrát body aj na domácej pôde (so Slovanom 2:2, so Senicou a D. Stredou 0:0, s B. Bystricou 3:3, s Trnavou 1:1).

 Do Ligy majstrov sa Šošoni dostali prvýkrát. V skupine F narazili na FC Chelsea, Olympic Marseille a Spartak Moskvu. V nej ale nedokázali vybojovať žiadny bod, skončili poslední s gólovým skóre 3:19. „Je to skôr téma pre trénera, čo sme mali spraviť inak. V troch zápasoch sme prehrali o gól. To nás mrzelo najviac, keďže vtedy mužstvo siahalo po bodoch,“ hovorí žilinský stredopoliar a pokračuje: „Hráme dve rozdielne súťaže. Myslím, že sme dobre zahrali v niektorých európskych zápasoch. Aj keď to na bodovanie napokon nestačilo. Tímy z našej skupiny sú tam účastníkmi pravidelne. Sú skúsenejšie, my sme boli nováčikom. Úspechom bolo už to, že sme si Ligu majstrov mohli zahrať.“

 Mladý hráč odišiel začiatkom sezóny z prvoligového Trenčína, aby obliekol dres Žiliny v správnej chvíli. „Som rád, že sa mi podarilo prestúpiť. Musel som sa najskôr ukázať a presvedčiť v domácej súťaži. Potom som mohol dúfať, že dostanem príležitosť v Lige majstrov. Dočkal som sa a nastúpil v posledných štyroch stretnutiach. Každý takýto duel ma posunul ďalej, či už po futbalovej alebo mentálnej stránke,“ uzatvára pre Šport7 Roman Gergel.

Pich naznačil dôležitosť, dával góly už v Dubaji

Úradujúci majster sa pred jarou posilnil o nové mená, odchádza však Mário Pečalka. Z Grécka sa vrátil internacionál Zdeno Štrba a pod Dubeň zavítal ofenzívny mladík Róbert Pich. Dvadsaťdvaročný kanonier opustil Banskú Bystricu a so šošonmi podpísal zmluvu na 3,5 roka. „Dukla mi žiaden problém s prestupom nerobila, so Žilinčanmi sme sa dohodli bez problémov. Prišiel som do najlepšieho klubu na Slovensku, takže ma táto ponuka potešila o to viac. Budem sa snažiť prebojovať do základnej jedenástky a podávať čo najlepšie výkony. Obhajovať titul bude náročné, keďže každé mužstvo sa chce na majstra vytiahnuť,“ hovorí mladá posila

 Žilina sa počas zimného sústredenia zúčastnila na turnaji v Dubaji, kde skončila tretia. Spoločnosť jej robili tímy zvučných mien. Zenit Petrohrad, Šachtar Donetsk, Sparta Praha, ale aj FC Al-Hilal (S. Arábia) a FC Piroozi (Irán). „Odohrali sme veľmi dobrý turnaj. Boli tam kvalitné mužstvá a preto je to pre mňa dobrá skúsenosť. Som rád, že sa mi podarilo strelecky presadiť. Verím, že nám takéto zápasy len pomôžu a zvýšime tým našu kvalitu,“ myslí si Róbert Pich a pre Šport7 dodáva: „S tímom som stihol už dve sústredenia a trávim s ním väčšinu času. Takže som si na káder rýchlo zvykol. Mám z toho veľmi dobrý pocit, zatiaľ ide všetko bez problémov. V kabíne to funguje podobne ako v Dukle.