Main Content

O Halenárovi a belasých fanúšikoch

sobota, 27. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

O Halenárovi a belasých fanúšikoch
O Halenárovi a belasých fanúšikoch | zdroj: © TASR

Zlé výsledkové obdobie bratislavského Slovana sa podpísalo pod dusnú atmosféru v belasej kuchyni. Jedna časť fanúšikov žiada okamžitý odchod Juraja Halenára z klubu, ale majiteľ Ivan Kmotrík na ich žiadosť nepristúpi.

Komentár Filipa Chudého

Do týchto chvíľ zatiaľ čierny september pre Slovan Bratislava nezostal bez následkov. Doterajšie riešenia vnútroklubových problémov zostávajú v šatni, čo je logické rozhodnutie, lebo prať špinavú bielizeň na verejnosti nemá zmysel. Verejnosť môže len hádať, či vedenie pristúpilo k nejakým sankciám, alebo iba čaká na nejaké samovoľné vytúžené spasenie. No na povrch vyplávala iná skutočnosť, keďže fanúšikovia Slovana opätovne žiadajú odchod Juraja Halenára z klubu, čo je vec, ktorá nemôže v tejto situácii vôbec pomôcť.

Niečo podobné tu už raz bolo, vtedy sa to týkalo trojice Kozák, Guédé, Halenár. Práve syn reprezentačného trénera bol v tom čase hlavným hromozvodom, do ktorého išli blesky od tvrdého jadra fanúšikov, čo vyústilo v jeho predčasný odchod, keď ho už prestalo počúvať nadávky na jeho adresu. To celú situáciu upokojilo, lebo fanúšikovia si časom na zvyšnú dvojicu akoby zvykli, hoci nikdy si ich zvýšené sympatie nezískali.

Posledným mohykánom je Juraj Halenár, ktorý v žiadnom prípade nie je tuctovým hráčom. Veď sa stačí pozrieť len na jeho životopis. Je rodákom z Trnavy, hoci za Spartak nikdy nehral, no prešiel v seniorskej kategórii všetkými hlavnými bratislavskými klubmi, čo je už samo osebe unikátne a pôsobí na všetky strany fanúšikov ako červené súkno. Lenže to nie je všetko, lebo Halenár ako jeden z minima hráčov vie verejne povedať, čo si naozaj od srdca myslí. A to mu tiež nepridáva počet fanúšikov a kamarátov. Halenár sa nebojí skritizovať výkony svojich spoluhráčov a ani svoje. Práve za týmto asi treba hľadať dôvody názorov, že rozvracia kabínu a delí ju na skupinky, keďže z jeho vyhlásení je naozaj cítiť, že preferuje skupinu tridsiatnikov, no nezabúda ani pochváliť mladších, ak si to zaslúžia, napríklad ako v prípade Niňaja v jarnej časti. A Halenár si nenechá skákať do vlasov ani od fanúšikov, keďže im vie opätovať srdečné pozdravy.

Halenár nie je neviniatko, ale tiež je len človek. Ak fanúšikovia hovoria, že im po zápase v Berne ukazoval nevhodné gestá, tak im ich zrejme ukazoval, ale určite to nebolo tak, že oni ticho sedeli a on ich začal provokovať. Päťgólový debakel v Berne vyvolal veľmi zlé nálady. Fanúšikovia boli oprávnene naštvaní a Halenár im prišiel do rany. Áno, Halenár hral zle, ale v konečnom účtovaní podal spomedzi všetkých hráčov Slovana v tomto zápase najlepší výkon. Ak mu fanúšikovia vyčítajú celkovo slabé výkony, tak ja im ich názor neberiem. Lenže ak by sme mali vybrať päť najlepších hráčov Slovana v tejto sezóne, Halenár by medzi nimi bol.

Zlé výsledky sa prejavili na atmosfére okolo klubu, fanúšikovia majú právo vysloviť svoje nesúhlasné stanovisko, ale v žiadnom prípade si nemôžu vyberať hráčov a rozhodovať o športových veciach klubu. Preto treba kvitovať, že Ivan Kmotrík hneď na začiatku zdôraznil, že Juraja Halenára podržia. Veď ak by podľahli v klube tomuto tlaku, tak potom pri ďalšej horšej situácii by prišlo čo? Slovan potrebuje v tejto situácii svojich fanúšikov ešte viac, no ak naozaj plánujú zápas s Neapolom využiť na „boj“ proti Halenárovi, potom by mali veľmi vážne porozmýšľať minimálne nad formou. Raz už totiž domáci zápas s Neapolom pokazili...