Main Content

ANALÝZA: 7. kolo slovenskej Tipsport extraligy (28.9.)

nedeľa, 28. september 2014 10:29 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 7. kolo slovenskej Tipsport extraligy (28.9.)
ANALÝZA: 7. kolo slovenskej Tipsport extraligy (28.9.) | zdroj: © TASR

Naša najvyššia slovenská hokejová súťaž pokračuje siedmym kolom. V piatok sa diváci tešili z piatich atraktívnych súbojov, v ktorých padlo dovedna 27 gólov. Podarí sa slovenským mančaftom vylepšiť túto priemernú bilanciu? Ktoré tímy sú favoritmi nedeľňajších súbojov? Čítajte našu analýzu.

Dukla Trenčín – HK Nitra (17:00 hod)

Pod hradom Matúša Čáka sa môžu fanúšikovia Dukly Trenčín tešiť na veľmi atraktívny súboj s vicemajstrom z Nitry. Trenčania povzbudení cenným piatkovým víťazstvom s HKM Zvolen 1:0 po shootoutoch budú chcieť zdolať svojho tabuľkového suseda a posunúť sa zo šiestej priečky na piatu. Popýšiť sa môžu solídnou formou, vďaka ktorej vyhrali predchádzajúce tri stretnutia, v ktorých si na svoje konto pripísali 8 bodov. V opačnej situácii je Nitra, ktorá podáva veľmi nestabilné výkony, no v posledných stretnutiach sa výkonnosť „corgoňov“ celkom ustálila. V posledných troch dueloch si sily merala s nepríjemnými súpermi z Košíc, Zvolena a Banskej Bystrice. Prvé dva menované celky dokázala zdolať, no v piatok pred očami svojich divákov podľahla „baranom“ po gólovej prestrelke 4:6. V Trenčíne sa tak majú diváci na čo tešiť, budú svedkami kvalitného hokeja, v ktorom by sa malo bojovať o každý kúsok ľadu. Hokejoví priaznivci si tento zápas budú môcť pozrieť aj v priamom prenose na Dvojke, ktorý začína o 16:50 hod.

Eso Trenčína: „Vojakom“ sa v ofenzíve príliš nedarí. V šiestich súbojoch strelili len 13 gólov a tak bude dôležité predovšetkým inkasovať čo najmenej gólov. Obrovská zodpovednosť tak bude ležať na ramenách Branislava Konráda.

Eso Nitry: Obrana Nitry v aktuálnom ročníku nefunguje príliš spoľahlivo a tak Nitranom neostáva nič iné, len sa spoliehať predovšetkým na silu svojej ofenzívy, ktorej v súčasnosti kraľuje druhý najproduktívnejší muž ligy Roman Tománek, ktorý má na svojom konte 12 bodov a so šiestimi gólmi sa delí o prvú priečku v tabuľke strelcov.

MHC Mountfield Martin – HKM Zvolen (17:00 hod)

Aj pod Turcom sa diváci chystajú na zaujímavé stretnutie, v ktorom si zmerajú sily hokejisti MHC Mountfield Martin s HKM Zvolen. Aktéri nedeľňajšieho súboja sa pred piatkovým kolom neoficiálne delili o prvú priečku v tabuľke. „Bryndziari“ totiž ešte nesmú rátať s trojbodovým ziskom proti Banskej Bystrici, nedohraných 87 sekúnd z duelu s „baranmi“ budú musieť dohrať na vlastné náklady. Zápas bol prerušený za stavu 4:3 pre Zvolen. Ten mal veľmi dobrý vstup do sezóny, no v posledných dvoch kolách poľavil a pripísal si na svoje konto dve prehry. Naopak, Martinčania sa vezú na trojzápasovej víťaznej vlne a s určitosťou sa budú chcieť vrátiť na prvú priečku v tabuľke, momentálne sú o skóre druhí za Košicami s jednozápasovou stratou na obhajcu titulu.

Eso Martina: Martin sa môže popýšiť vynikajúcou palebnou silou. Trio Markovič, Galamboš, Varga sa radí medzi najlepších hráčov súťaže, no skvelými ofenzívnymi schopnosťami sa môžu pýšiť aj Zvolenčania, preto bude veľmi dôležitý výkon gólmana Jakuba Čecha. Ak sa českému brankárovi podarí eliminovať útočné snaženie Zvolenčanov, Martin si pokojne môže na svoje konto pripísať tri body do tabuľky.

Eso Zvolena: V opačnej situácii je Zvolen. Ten sa bude musieť snažiť prekonať jedného z najlepších brankárov našej ligy a dopomôcť by im k tomu mal predovšetkým šikovný útočník Michal Chovan. 26-ročný hokejista s bilanciou 4+6 uzatvára elitnú päticu najproduktívnejších hráčov slovenskej najvyššej hokejovej súťaže.

ŠHK 37 Piešťany – MsHK Žilina (17:00 hod)

Zápas z opačného konca tabuľky sa uskutoční v Piešťanoch, kde si hokejky skrížia hokejisti domáceho ŠHK 37 a Žiliny. Oba tímy majú na svojom konte štyri body a v tabuľke im patrí ôsma a deviata priečka. Lepšie sú na tom vďaka plusovému skóre domáci hráči, ktorí majú oproti Žiline dva zápasy k dobru. Po katastrofálnom štarte do sezóny v podobe troch prehier sa „havrani“ pozviechali a postupne si na svoje konto pripísali prvé body. Piešťanský celok posilnili útočníci Konečný s Pašekom a zdá sa, že kúpeľnému mestu svitá na lepšie časy a v tabuľke sa vyšvihne vyššie. Naopak, Žilina je od úvodného hvizdu prvého kola odsúdená do roly sparring partnera a očakáva sa, že si na konci sezóny zahrá baráž o holú účasť v Tipsport extralige. Ich výkony sú zatiaľ neuspokojivé a ostáva otázne či sa do v priebehu sezóny zmení. Už teraz na najlepšiu šestku extraligy strácajú šesť bodov.

Eso Piešťan: Na úvod sa v drese Piešťan vynikajúco uviedol forward Rastislav Konečný, ktorý vo svojich prvých dvoch vystúpeniach za Piešťany pozbieral rovnaký počet bodov za asistencie. Manažment „havranov“ do neho vkladá obrovské nádeje.

Eso Žiliny: Žilina má s 25 inkasovanými gólmi najhoršiu obranu v lige. „Vlkom“ tak neostáva nič iné len veriť, že dokážu streliť viac gólov ako súper. Dopomôcť by im k tomu mohol najproduktívnejší hráč tímu Milan Procházka.

HC Košice – HK Poprad (17:00 hod)

Steel Arena by mala v nedeľu praskať vo švíkoch. Uskutoční sa tam totiž súboj na ostrie noža, východniarske derby s Popradom. Proti sebe sa postavia hokejisti obhajcu titulu a aktuálne prvého celku tabuľky s tretím tímom zaostávajúcim len o jeden jediný bod. V šlágri kola sa tak diváci majú na čo tešiť. „Oceliari“ ešte neprehrali v riadnom hracom čase a Popradčania sa zasa radia medzi veľmi nepríjemných súperov, ktorí dokážu zdolať prakticky akéhokoľvek súpera. V Košiciach sa tak odohrá veľmi atraktívny súboj ofenzívne ladených tímov a nedeľňajší súboj bude priamym bojom o prvú priečku v tabuľke.

Košice: Košičania sa budú spoliehať predovšetkým na svojho brankára Alexandra Hyláka, ktorý sa môže popýšiť perfektnou formou, čo potvrdzujú aj štatistiky, ktorým kraľuje s 95,29% úspešnosťou zásahov a taktiež v priemere inkasuje najnižší počet gólov (1,30).

Poprad: Vo veľmi dobrej forme hrajúci Ľuboš Bartečko bude pre Poprad v nedeľu určite kľúčovým hráčom. Po siedmich dueloch má na svojom konte osem kanadských bodov a spoločne s Lukášom Hvilom a Tomášom Sýkorom sa delí o pozíciu najproduktívnejšieho hráča svojho tímu.

HC’05 Banská Bystrica – HK 36 Skalica (18:00 hod)

Hokejisti Banskej Bystrice našli svoj dočasný domov v Brezne, kde počas rekonštrukcie svojho štadióna odohrajú svoje domáce stretnutia. Ten prvý sa uskutoční už v nedeľu proti Skalici, ktorá je momentálne na poslednej priečke v tabuľke a v novej sezóne to s ňou nevyzerá ružovo. Skalica sa naposledy tešila z víťazstva v prvom kole ďalších päť zápasov prehrala. „Barani“ sú v tabuľke siedmi, no k dobru majú dva preložené domáce zápasy s Trenčínom a Piešťanmi. Sú favoritmi nedeľňajšieho súboja a hoci sa bude hrať na neutrálnej pôde, pre Banskobystričanov môže byť výhodou to, že v Brezne počas letnej prípravy trénovali.

Eso Banskej Bystrice: Vynikajúce výkony predvádza v novom ročníku útočník Milan Kytnár, ktorý je s bilanciou 3+2 najproduktívnejším hráčom svojho tímu.

Eso Skalice: Skalickí hokejisti sa budú spoliehať predovšetkým na svoju dlhoročnú oporu Reného Školiaka, ktorý sa zatiaľ strelecky trápi a na svojom konte má len tri gólové asistencie.

Náš tip

A čo v našej tipovacej lige na tiket? Čakajú nás veľmi atraktívne súboje, ktoré nie sú rozhodne ľahké na tipovanie. V siedmom kole by sme mali byť svedkami viacerých vyrovnaných duelov a preto sa oplatí trochu zariskovať a zamerať sa na x-ky resp. tipy na remízu.