Main Content

Katastrofálny september pre Slovan, Straka by mal odletieť

pondelok, 29. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

František Straka
František Straka | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Pred vyše troma mesiacmi som v komentári s názvom Slovan s ďalším nelogickým ťahom, hoci v LM mu to môže pomôcť“ opísal situáciu okolo ďalšej trénerskej zmeny v Slovane a naznačil aj niečo smerom do najbližšej budúcnosti. Prešiel prvý kvartál novej futbalovej sezóny a všetko sa prakticky naplnilo. František Straka priniesol do Slovana svoj entuziazmus, ktorým pomohol Slovanu v Lige majstrov, keďže postup do play-off a následný presun do skupiny Európskej ligy úspechom je. Lenže toto sa udialo v júli a auguste, v septembri vidíme iný Slovan, ktorý človek priam nespoznáva.

Zápas v Podbrezovej bol posledným v tomto mesiaci a belasí môžu s hlbokým výdychom povedať slovo konečne. Po reprezentačnej prestávke hrali päť vážnych zápasov, štyri prehrali a získali iba bod. Dali jeden jediný (!) gól, ale na ten dunajskostredský Majerník Soumahovi doslova prihral. Belasí tak za päť zápasov nedali gól vlastným pričinením. Ale tu nejde iba o ofenzívu, lebo defenzíva je snáď ešte horšia. V spomínaných zápasoch dostal Slovan 12 (!) gólov, no lepšie to nebolo ani predtým. Belasí hrali už 10 ligových zápasov v tomto ročníku a ani v jednom z nich si neudržali čisté konto. A čo je úplne najhoršie, tak majster sa bojí hrať futbal.

V zápase s Trenčínom začali belasí s vyčkávacou taktikou, čo je neodpustiteľná hlúposť. Ak by to bol Neapol, ešte by sa to dalo trochu prepáčiť, no inak sa im to nemôže stať v žiadnom zápase slovenskej ligy. Slovan má najlepších hráčov v súťaži, preto je hanbou, ak tí majú čakať na súperov ťah. Trenčín podal len priemerný výkon, ale bohato mu to stačilo na zaslúžené víťazstvo, lebo Slovan podal trápny výkon. Po ňom sa už začalo spomínať odvolanie trénera Straku, no ešte k nemu neprišlo. Opäť sa snažil pozitívne vplývať na hráčov, ako to len on snáď vie, lenže nepomohlo. Aj keď belasí začali zápas s veľkým odhodlaním a za prvých 30 sekúnd toho ukázali viac ako predtým proti Trenčínu za celý zápas, tak to bolo iba to povestné kryštálové sebavedomie, ktoré jedným drgnutím padne na zem a rozbije sa na márne kúsky. V piatej minúte sa o to postaral svojou nepochopiteľnou chybou Fořt, domáci dali z prvej akcie gól, čím rozhodli zápas. Vo zvyšku zápasu Slovan predviedol iba jednu zmysluplnú akciu, keď si narazili loptu Halenár so Soumahom a druhý menovaný strieľal tesne vedľa, inak iba neuveriteľné chyby v defenzíve a bezradnosť v útoku.

V stredu sa pohár trpezlivosti nalial po samý okraj a v Podbrezovej voda už poriadne pretiekla. V nedávnej minulosti stačilo oveľa menej, aby nastala trénerská zmena v Slovane. Ak by sme mali posudzovať podľa toho, tak Straka už vlastne presluhuje. Ja nie som žiaden zástanca trénerských zmien, dokonca je to tá posledná vec ktorú by som spravil, nestotožnil som sa ani s jednou trénerskou výmenou v Slovane za ostatnú dekádu, ale teraz právu ju vidím ako to najlepšie riešenie zo súčasnej situácie.

Straku v belasom hniezde zrejme drží hlavne to, že vedenie belasých ani poriadne nevie, kto by mal byť prípadne ďalší tréner, lebo keď sa pozriete na trh, tak veľa možností naozaj nie je, jedine ak odprosiť Galisa... Slovan totiž nemôže trénovať náhodný okoloidúci. Mal by ho trénovať vytypovaný renomovaný tréner, ktorý bude mať jasnú víziu a možnosť s kádrom pracovať. Straka prišiel z večera do rána, čo sa teraz klubu vracia. Samozrejme, v žiadnom prípade to nie je iba jeho vina, lebo hráči hrajú otrasne všetci do jedného, ale iba za to sa schovávať nedá. Dnes je to presne 111. deň, čo je hlavným trénerom, mal už teda dosť času na to, aby preniesol na mužstvo svoje myšlienky, no vidíme iba strach a hrôzu. Naozaj tam nie je ani jedna pozitívna vec, na ktorej by sa dalo stavať. Takto to pokračovať nemôže, výmena trénera bude v tejto chvíli najlepším riešením, ale zmenou by mali prejsť aj iné zložky klubu.