Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Dinamo Riga (1.10.)

streda, 1. október 2014 09:53 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Dinamo Riga (1.10.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava – Dinamo Riga (1.10.) | zdroj: © TASR

Bratislavský Slovan zvládol svoj pondelkový domáci súboj s bieloruským Minskom a po dvoch dňoch na zverencov Petriho Matikainena čaká ďalší náročný súper, tentoraz z lotyšskej metropoly. Podarí sa „belasým“ nadviazať na úspešné ťaženie z pondelka?

Hokejisti lotyšskej Rigy zatiaľ v novej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy podávajú nevyrovnané výkony, čoho výsledkom je ôsme miesto v Západnej konferencii, ktoré je na samej hrane prípadného postupu do vyraďovacej časti. V posledných siedmich zápasoch sa hráči Rigy radovali z víťazstva len dvakrát, po jedenástich odohraných dueloch tak majú na svojom konte 15 bodov.

V bránkovisku sa takmer pravidelne striedajú gólmani Edgars Masalskis Jakub Sedláček. Prvý menovaný je slovenským fanúšikom dobre známy zo svojho vlaňajšieho pôsobenia v Poprade, kde sa rozohrával pred Zimnými olympijskými hrami. V novej sezóne nastúpil do piatich duelov, v ktorých si udržal slabučkú 86,5% úspešnosť a v priemere inkasoval 3,61 gólov. Oveľa viac sa darí jeho českému kolegovi. Sedláček nastúpil do siedmich zápasov, vychytal tri víťazstvá, udržal si výbornú 94,2% úspešnosť zásahov a popýšiť sa môže taktiež skvelým priemerom inkasovaných gólov – v priemere za svoj chrbát pustí za zápas len 1,72 pukov.

V obranných radoch sa Lotyši spoliehajú predovšetkým na dvojicu Georgijs Pujacs Krisjanis Redlihs. Prvý menovaný je najvyťaženejším hráčom svojho tímu, Redlihs je zasa so šiestimi bodmi najproduktívnejším bekom klubu a taktiež je jedným z najlepších hráčov v hodnotení plus/mínus so štyrmi pozitívnymi bodmi. Na súpiske nájdeme medzi obrancami aj slovenského beka Milana Jurčinu, ktorý má už niekoľko dní problémy s nohou a je otázne či bude môcť nastúpiť do stredajšieho duelu.

V útoku sa zatiaľ najviac darí útočníkovi Miksovi Indrasisovi. Ten má na svojom konte bilanciu 2+7. Výborne ho dopĺňa Pjotr Ščastlivyj so šiestimi kanadskými bodmi. Za očakávania zatiaľ zaostáva slovenský krídelník Marcel Hossa, ktorý sa pred začiatkom sezóny musel zmieriť s odchodom svojej „dvojičky“ Kylea Wilsona a zatiaľ nedokáže nadviazať na výkony z vlaňajšej sezóny, napriek tomu je so štyrmi presnými zásahmi najlepším strelcom svojho mančaftu.

Súpiska Dinama Riga:
Brankári: Salvis Balandins, Edgars Masalskis, Jakub Sedláček
Obrancovia: Edmunds Augstkalns, Oskars Cibulskis, Charles Genoway, Milan Jurčina, Martins Porejs, Georgijs Pujacs, Krisjanis Redlihs, Kristaps Sotnieks
Útočníci: Maris Bicevskis, Robert Bukarts, Martins Cipulis, Lauris Darzins, Andris Dzerins, Marcel Hossa, Miks Indrasis, Nikolajs Jelisejevs, Gints Meija, Mikelis Redlihs, Kaspars Saulietis, Pjotr Ščastlivij, Gunars Skvorcovs, Juris Upitis, Linus Videll

Slovan sa momentálne vezie na dvojzápasovej víťaznej šnúre a s určitosťou ju bude chcieť natiahnuť aj v stredu. Naposledy si „belasí“ dokázali poradiť s hráčmi Dinama Minsk 3:2 po samostatných nájazdoch. Bratislavčania nemajú s Rigou veľmi dobrú bilanciu. Doposiaľ s lotyšským súperom odohrali 4 duely a trikrát z ľadu odchádzali ako porazení. Na svoje konto si pripísali len jednovíťazstvo v pomere 3:1.

Dôveru fínskeho kouča dostane v stredu zrejme Slovák Jaroslav Janus, ktorý vychytal posledné dve víťazstvá Bratislavčanov a rovnako ako jeho spoluhráči pred nimi, vezie sa na víťaznej vlne. Popýšiť sa môže aj lepšími štatistikami ako jeho švédsky kolega Johan Backlund. Janus má 92% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,08 gólov na zápas, Backlund má 89,3% úspešnosť zákrokov a jeho priemer inkasovaných gólov sa zatiaľ zastavil na kvóte 2,66.

Už tradične sa Slovanisti budú spoliehať na svoju elitnú obrannú dvojicu Michal Sersen Ivan Baranka. Prvý menovanými so štyrmi kanadskými bodmi vedie produktivitu obrancov. Najvážnejšie mu konkuruje dvojbodový Baranka, čo svedčí o tom, že by zadáci Slovana mali v ofenzíve viac pridať. Podpora v ofenzívnom pásme z tzv. druhej vlny je nenahraditeľná.

Rovnako by sa mali pozviechať aj útočníci Slovana. Okrem desaťgólového kanoniera Ladislava Nagya ostatní hráči strelecky mlčia a sem-tam sa niekto blysne jedným gólom. Oveľa viac sa očakáva hneď od viacerých hráčov. Od Michala Vondrku cez Slovincov Roka Tičara so Žigom Jegličom či Matta Murleyho s Liborom Hudáčkom.

Úvodné buly zápasy sa vhadzuje o devätnástej hodine. Zápas budú môcť diváci sledovať aj na televíznych obrazovkách stanice Sport 2. Po tomto dueli čaká na hráčov Slovana štvordňové voľno, ktoré bude zároveň priestorom pre prípravu na trojzápasový trip na súperových klziskách. „Belasí“ si postupne zmerajú sily s doposiaľ neporazeným Petrohradom, stredajším súperom z Dinama Riga a bieloruským Dinamom Minsk.

Náš tip

V našej tipovacej lige nevynecháme ani jedenásty súboj Slovana v Kontinentálnej hokejovej lige. Hokejisti z lotyšskej metropoly budú s určitosťou chcieť nadviazať na pozitívnu bilanciu so Slovanom, no naša redakcia si myslí, že Slovan hnaný dopredu svojimi fanúšikmi opäť zvíťazí a konečne to bude v riadnom hracom čase. Na jednotku je v našej tipovacej lige vypísaný kurz 2,00.