Main Content

Bod pre AS Rím v Manchestri zariadil najstarší európsky strelec Totti

streda, 1. október 2014 12:05 | Autor: TASR

Bod pre AS Rím v Manchestri zariadil najstarší európsky strelec Totti
Bod pre AS Rím v Manchestri zariadil najstarší európsky strelec Totti | zdroj: © TASR

Manchester 1. októbra (TASR) - Tri dni po oslave 38. narodenín sa nestarnúci líder rímskeho AS Francesco Totti zapísal do dejín, keď sa vďaka gólu v utorkovom zápase Ligy majstrov 2014/2015 na pôde Manchestru City (1:1) stal najstarším strelcom v histórii európskych futbalových súťaží. Z historickej tabuľky vymazal waleského veterána Ryana Giggsa, ktorý za Manchester United skóroval proti Benfice vo veku 37 rokov a 289 dní v septembri 2011.

Aj vďaka Tottiho presnému zásahu získali "vlci" na pôde Manchestru City cenný bod, celkovo ich majú po dvoch kolách E-skupiny na konte štyri, so šiestimi vedie tabuľku Bayern Mníchov. "Citizens" sa ujali vedenia vďaka prísnej penalte už v 4. minúte - Maicon bránil v hre Sergiovi Agüerovi a sám postihnutý premenil pokutový kop. Vzápätí mohol Maicon svoj zákrok odčiniť, ale z uhla trafil iba brvno bránky Joea Harta. Rimania sa ale dočkali v 23. minúte, keď rýchlu kontru zakončil rutinérsky Totti. "Dokázali sme čeliť majstrovi Anglicka a jednému z najbohatších klubov na svete. Hrali sme sebavedomo a zaslúžene sme získali dôležitý bod," netajil spokojnosť kouč Rimanov Rudi Garcia, ktorý sa rozhodol postaviť do ofenzívy od začiatku stretnutia aj ikonu "giallorossi" Tottiho. "Veľmi ma potešil jeho gól. Jeho vrodený strelecký inštinkt a talent mali veľký podiel na jeho rutinérskom zakončení, iba málo hráčov by dokázalo z tejto pozície skórovať."

Totti je rímskou legendou a fanúšikovia ho zbožňujú. Je tiež vzorným príkladom klubovej vernosti, ktorá sa v súčasnom futbale "nosí" už len málokde. Do AS Rím prišiel v roku 1989 a kariéru tu aj ukončí. "Od začiatku sme prehrávali, čo proti jednému z najsilnejších mužstiev v Európe nebola ľahká situácia. Snažili sme sa však niečo urobiť s nepriaznivým skóre. Nakoniec sme mali možno viac vyložených šancí ako súper a mohli sme aj vyhrať," zhodnotil duel hrdina večera Totti.

Kouč "Citizens" Manuel Pellegrini označil za jeden z dôvodov prehry hru jeho mužstva v strede poľa. "V tejto formácii nás súper prevýšil. Ľahko sme strácali lopty, nevedeli sme si ju presne prihrať a tým pádom sa dostať do gólových šancí. Situácia nie je ružová, máme jeden bod, no ešte nás čakajú štyri zápasy. Zaostávame tri body za AS Rím, ale nie je dôvod na paniku."