Main Content

ANALÝZA: 9. kolo slovenskej Tipsport extraligy (3.10.)

piatok, 3. október 2014 10:35 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 9. kolo slovenskej Tipsport extraligy (3.10.)
ANALÝZA: 9. kolo slovenskej Tipsport extraligy (3.10.) | zdroj: © TASR

Po ôsmich septembrových kolách je na rade prvé októbrové kolo, ktoré má prívlastok deviate. Bodové rozdiely medzi viacerými celkami sú minimálne a aj to dodáva zápasom našej najvyššej hokejovej súťaže na atraktivite. Navyše v deviatom kole na nás čaká absolútna lahôdka v podobe súboja prvého s druhým.

MHC Mountfield Martin – HK Nitra (17:30 hod)

Kto by pred sezónou predpovedal, že po ôsmich dueloch bude celok z Martina o dve priečky pred vicemajstrom z Nitry? Možno by sa našiel nejaký odvážlivec, no veľa by ich nebolo. Dnes o 17:30 hod privíta piaty Martin siedmu Nitru, ktorá sa zatiaľ v novom ročníku veľmi trápi a na svojom konte má po ôsmich odohraných zápasoch 12 bodov. Ani hráči MHC však na tom v súčasnosti nie sú najlepšie, posledné dva zápasy prehrali a nezískali ani jeden bod. „Corgoni“ sú na tom ešte horšie a z posledných troch zápasov vydolovali iba jeden jediný bod. Z najlepšej štvorky v tabuľke sa tak hráči Nitry zosunuli až na siedme miesto. Dnes v Turci pôjde o veľmi vypätý súboj na ostrie noža, oba tímy budú bojovať o každý kúsok ľadu a budú chcieť napraviť predchádzajúce nevydarené súboje. Očakávame veľmi vyrovnaný súboj, v ktorom žiadny z tímov nebude mať výrazne navrch. V Martine sa už nepredstaví obranca Nitry Vojtech Kloz, s ktorým vedenie tímu spod Zobora rozviazalo kontrakt. Na skúšku prichádza Erik Bednár a v Martine si taktiež prvýkrát v tejto sezóne oblečie nitriansky dres lotyšský navrátilec Maris Jass.

Eso Martina: V tíme Martina by opäť mali zaveliť najproduktívnejší útočníci tímu Jaroslav Markovič, Peter Galamboš a Tibor Varga. Naša redakcia predpovedá predovšetkým gólový prínos prvého menovaného.

Eso Nitry: Kto iný by mal podvihnúť nitriansky hokej, ak nie ich najväčšia opora Roman Tománek. Práve na jeho kanonierske schopnosti sa budú spoliehať jeho spoluhráči.  

HC Košice – HKM Zvolen (17:30 hod)

Lepší zápas si už nemohli košickí fanúšikovia ani predstaviť. Do metropoly Východu zavíta jeden z najväčších ašpirantov na titul a aktuálne druhý celok tabuľky HKM Zvolen, ktorý si to v priamom súboji o prvé miesto rozdá s domácimi „oceliarmi“. Tí svoju kožu s určitosťou nepredajú zadarmo a budú si chcieť upevniť svoju pozíciu na prvej priečke. Spoliehať sa budú predovšetkým na svoju skalopevnú defenzívu, ktorá zatiaľ inkasovala len trinásťkrát a spoločne s Trenčínom má v našej lige štatút „najlepšia“. Zvolen má naopak najproduktívnejšiu ofenzívu, ako jediný tím v našej najvyššej hokejovej súťaži dokázal streliť viac ako 30 gólov a s 35 presnými zásahmi je neohrozene najofenzívnejším tímom ligy. Zatiaľ čo sa „bryndziari“ budú spoliehať na svoju chýrnu streleckú efektivitu, košickí brankári sa budú snažiť natiahnuť svoju 191 minútovú a 38 sekundovú nepriestrelnosť. V Steel Arene to bude súboj najlepšej obrany s najlepším útokom a hokejoví priaznivci sa tak majú na čo tešiť.

Eso Košíc: Esom Košíc by mal byť gólman Alexander Hylák, ktorý by dnes mal nastúpiť do brány svojho tímu a snažiť sa opäť svojho súpera „vygumovať“.

Eso Zvolena: Naopak, vo Zvolene sa budú spoliehať predovšetkým na svoju skvelú ofenzívu. Vo vynikajúcej fazóne je Radovan Puliš, ktorý je s jedenástimi kanadskými bodmi za Michalom Chovanom druhým najproduktívnejším hráčom svojho tímu.

HC’05 Banská Bystrica – MsHK Žilina(17:30 hod)

Hokejisti Banskej Bystrice majú určite vyššie ambície ako šieste miesto a práve po deviatom kole by sa mohli posunúť minimálne o priečku vyššie. Pred očami svojich divákov privítajú posledný mančaft tabuľky zo Žiliny a bez väčších problémov by mali svojho dnešného súpera zdolať. „Baranom“ bude stačiť len potvrdiť svoju skvelú formu vďaka ktorej zvíťazili trikrát v rade v riadnom hracom čase a suverénne si na svoje konto pripísali deväť bodov. Naopak, Žilina sa naďalej herne i výsledkovo trápi a na svojom konte má sedem prehier v rade. Tento zápas má jasného favorita a nič nenasvedčuje tomu, že by sa papierové predpoklady nemali naplniť.

Eso Banskej Bystrice: Duel so Žilinou by mal byť ideálnou príležitosťou pre útočníkov zvýšiť si sebavedomie. Preto v dobrej forme hrajúci Petr Kafka by si mohol zgustnúť na dnešnom súperovi a pripísať si na svoje konto hneď niekoľko bodov.

Eso Žiliny: Zdá sa, že Žiline môže v novej sezóne získať body len nadľudský výkon svojho brankára. Filip Landsman sa preto bude mať v bránkovisku svojho tímu čo obracať, aby dokázal vybojovať pre svoj tím nejaké body.

ŠHK 37 Piešťany – Dukla Trenčín (18:00 hod)

Susedské derby čaká na hráčov Piešťan, ktorí si zmerajú sily s Duklou Trenčín, ktorá je od kúpeľného mesta vzdialená približne len na 50 kilometrov. Oveľa lepšiu východiskovú pozíciu majú hostia, ktorým s 15 bodmi patrí v tabuľke štvrtá priečka, zatiaľ čo „havrani“ majú na svojom konte 11 bodov, čo stačí až na ôsme miesto. Hráči Piešťan majú kolísavú formu a pravidelne striedajú víťazné zápasy s tými neúspešnými. Nevýhodou domácich hráčov je fakt, že budú mať v nohách včerajší zápas so slovenskou „dvadsiatkou“, ktorú zdolali najtesnejším rozdielom 1:0. Naopak, do Piešťan príde odpočinutá Dukla vo veľmi dobrej nálade, vďaka piatim víťazstvám v rade.

Eso Piešťan: Pomerne prekvapujúco je najproduktívnejším hráčom Piešťan Tomáš Klempa. Ten bude chcieť určite vylepšiť svoju doterajšiu bilanciu 2+6 a potvrdiť rolu najproduktívnejšieho hráča svojho tímu.

Eso Trenčína: V Trenčíne v produktivite nikto výrazne nevyčnieva a ofenzíva „vojakov“ nie je nijak výrazná, no úspešnému ťaženiu Dukla vďačí predovšetkým pozornej obrane a brankárovi Branislavovi Konrádovi, ktorý za svoj chrbát pustil doposiaľ len 13 pukov, vďaka čomu sa Dukla delí s Košicami o titul najlepšej obrany v súťaži.  

HK 36 Skalica – HK Poprad (18:00 hod)

Podobne ako súboj v Banskej Bystrici aj tento zápas by mal mať jednoznačný priebeh. Záhoráci zo Skalice na svojom ľade privítajú „kamzíkov“ z Popradu. Domácim hráčom sa v novej sezóne vôbec nedarí, v ôsmich zápasoch strelili len jedenásť gólov, čo je najhorší výkon zo všetkých tímov Tipsport extraligy a na svojom konte majú Skaličania len chudobných sedem bodov, čo stačí na deviatu priečku v tabuľke. Domáci budú ale značne psychicky posilnení po utorkovom víťazstve v Nitre, čo môže byť ich výhodou oproti hráčom spod Tatier, ktorí naposledy pred očami svojich divákov prehrali s Banskou Bystricou 3:5. Nič to ale nemení na fakte, že práve Popradčania sú jednoznačnými favoritmi tohto súboja a podľa predpokladov by si mali pripísať tri body do tabuľky a udržať si tak tretiu priečku v tabuľke.

Eso Skalice: Ako sme už spomínali, Skalica má katastrofálnu streleckú efektivitu a tak sa bude musieť spoliehať predovšetkým na to, že inkasuje čo najmenej gólov. To bude predovšetkým starosť skúseného brankára Miroslava Lipovského.

Eso Popradu: Popradčania si budú chcieť v Skalici určite schuti zastrieľať a zabudnúť na nepodarený súboj s Banskou Bystricou. Prím na ľade by mohol hrať skúsený Ľuboš Bartečko, ktorý je v novej sezóne veľkou oporou „kamzíkov“ a s ôsmimi bodmi mu patrí tretia priečka v klubovej produktivite.

Náš tip

Aj deviate kolo máte možnosť tipovať v našej tipovacej lige, kde odporúčame tipovať víťazstvo Martina nad Nitrou, ktorá rozhodne neprežíva dobrý vstup do sezóny, zatiaľ čo Martin potvrdzuje úlohu čierneho koňa ligy. Súboj Košíc so Zvolenom by sa mohol pokojne skončiť remízou, keďže sa v ňom stretnú najlepšie tímy extraligy, ktoré nedovolia, aby im súper odskočil na rozdiel viacerých gólov. Banská Bystrica a Poprad by mali bez väčších problémov potvrdiť rolu favoritov a v súboji Piešťan s Trenčínom by sa mali podľa našej mienky radovať hostia, keďže kvalita kádra je na ich strane a opierať sa budú taktiež o vynikajúce výsledky z predchádzajúcich zápasov.