Main Content

ANALÝZA: 10. kolo slovenskej Tipsport extraligy (5.10.)

nedeľa, 5. október 2014 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 10. kolo slovenskej Tipsport extraligy (5.10.)
ANALÝZA: 10. kolo slovenskej Tipsport extraligy (5.10.) | zdroj: © TASR

V nedeľu vstúpi naša najvyššia hokejová súťaž do svojej druhej šestiny. Tabuľka našej Tipsport extraligy je mimoriadne vyrovnaná. Ktoré tímy majú najväčšiu šancu na posun v tabuľke po nedeľňajších súbojoch? Čítajte naše preview pred desiatym kolom slovenskej extraligy.

HK Nitra – HK Poprad (17:00 hod)

Domáca Nitra sa po sérii troch prehier v rade pozviechala a dokázala zdolať nepríjemný Martin na jeho ľade 3:1, vďaka čomu si spravila plusové skóre a v tabuľke sa posunula o jednu priečku vpred na šieste miesto. Hráči Nitry ale ešte majú čo napravovať, úvodný mesiac v novej sezóne rozhodne nebol podľa predstáv „corgoňov“. Ich nedeľňajší súper príde pod Zobor spod Tatier. Popradčanom patrí po ľahkom piatkovom víťazstve na ľade Skalice 5:0 druhá priečka so ziskom 19 bodov a s určitosťou nepocestujú do Nitry v porazeneckej nálade. V Nitre na nás čaká jeden z najväčších šlágrov kola. Bodové rozostupy medzi klubmi sú v tabuľke minimálne a napriek tomu, že súboj šiesteho s druhým by mal byť skôr otázkou víťazstva hostí, stretnutie nemá favorita.

Eso Nitry: Už tradične bude podľa všetkého najväčším ťahúňom nitrianskeho celku najproduktívnejší hráč ligy Roman Tománek, ktorý má po deviatich odohraných zápasoch na svojom konte 15 kanadských bodov za 8 gólov a 7 asistencií.

Eso Popradu: Na ľade Skalice sa po bodovej odmlke o slovo prihlásil vychýrený kanonier Arne Kroták. Všetci pod Tatrami dúfajú, že to bol náznak toho, že sa dostáva do formy a opäť bude patriť medzi najjagavejšie hviezdy našej najvyššej hokejovej súťaže. Kvality na to rozhodne má. Po desiatich dueloch má na svojom konte tri góly a rovnaký počet asistencií.

HK 36 Hant Skalica – MsHK Žilina (17:00 hod)

V desiatom kole na seba narazia aj dva najhoršie celky slovenskej Tipsport extraligy. Hokejisti HK 36 Hant Skalica budú hostiť žilinských „vlkov“. Tým sa vôbec nedarí a v piatok natiahli svoju negatívnu sériu prehier na číslo osem. Najlepšie na tom nie je ani Skalica, ktorá preukázala zlepšenie víťazstvom v Nitre v pomere 2:1, no v piatok to bolo opäť v starých koľajách, Záhoráci pred očami svojich divákov nedokázali streliť ani jeden gól a prehrali s Popradom vysoko 0:5. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že obaja súperi sú najvážnejšími kandidátmi na baráž a preto bude deľba bodov vo vzájomných súbojoch veľmi dôležitá. Z hľadiska atraktivity to pre divákov nebude zaujímavý zápas, no pre oba kluby bude prakticky existenčným.

Eso Skalice: Ak sa chce Skalica zapojiť do bojov o miestenku v play-off, bude musieť jej ofenzíva zapnúť na vyššie obrátky. Už po úvodných deviatich kolách stráca na ôsme miesto štyri body a táto bodová strata sa postupne bude navyšovať. Oveľa viac sa očakáva od Reného Školiaka, ktorý zatiaľ nenapĺňa očakávania a v deviatich dueloch si na svoje konto pripísal len tri asistencie a odstrašujúcich desať mínusových bodov. Práve on by sa mohol proti slabšiemu súperovi prebudiť a potvrdiť svoje hráčske kvality.

Eso Žiliny: Žilina len nedávno zverejnila platy všetkých svojich hráčov a vysvitlo, že najlepšie plateným hráčom „vlkov“ je podľa očakávaní Jaroslav Kristek. Český krídelník však zatiaľ nad svojimi spoluhráčmi nijak výrazne nevyčnieva. V doterajšom priebehu sezóny strelil len jeden gól ku ktorému pridal dve prihrávky. Taktiež by sa mohol v súboji so súperom, ktorý sa trápi vyhecovať a naplniť tak očakávania vedenia klubu i žilinských fanúšikov.

HC’05 Banská Bystrica – HKM Zvolen (v Brezne o 17:00 hod)

Hokejisti Banskej Bystrice naďalej musia čakať za dokončením svojho domovského stánku a svoj ďalší domáci zápas odohrajú opäť v Brezne, kde bude určite mimoriadne horúco. Diváci totiž uvidia súboj na ostrie noža v podobe derby so Zvolenčanmi. Prvé meranie síl týchto súperov sa skončilo neslávne, keď 87 sekúnd pred koncom duelu sa zápas za stavu 4:3 prerušil kvôli zlej viditeľnosti po tom, čo fanúšikovia „baranov“ zapálili v aréne pod Pustým hradom svetlice. Tento duel sa má dohrať 7. októbra na zvolenskom zimáku. Dva dni predtým ale odohrajú títo súperi celý duel v Brezne, kde budú bojovať nielen o tri body ale aj susedskú prestíž. V novej sezóne sa viac darí hokejistom Zvolena, ktorí majú na svojom konte 19 bodov a v tabuľke im patrí tretia priečka. Banskobystričania sú piati so ziskom 15 bodov, no na svojom konte majú o tri zápasy menej. Fanúšikovia kvalitného hokeja sa majú na čo tešiť, o to viac, že si zápas budú môcť pozrieť aj „nestranní“ na obrazovkách Dvojky, priamy prenos začína o 16:50.

Eso Banskej Bystrice: Banskobystričania sa budú spoliehať predovšetkým na svojho fínskeho brankára Miika Wiikmana, ktorý po svojom príchode na Slovensko predvádza veľmi solídne výkony a práve on môže byť stavebným kameňom nedeľňajšieho víťazstva svojho tímu.

Eso Zvolena: Zvolen sa môže popýšiť s 36 strelenými gólmi najlepšou ofenzívou v lige. Vodcovskou osobnosťou útočných radov je Michal Chovan, ktorý je s bilanciou 5+9 spoločne s Jaroslavom Markovičom druhým najproduktívnejším hráčom ligy. „Bryndziari“ sa na neho budú spoliehať aj v súboji s Banskou Bystricou. V prvom meraní síl s BB sa prezentoval bilanciou 1+1.

HC Košice – Dukla Trenčín (17:00 hod)

Veľmi zaujímavý duel sa odohrá v Košiciach, kde budú hráči domácich „oceliarov“ hostiť Duklu Trenčín. „Vojaci“ sa môžu popýšiť perfektnou šesťzápasovou sériou bez prehry, Košičania sú zasa lídrom tabuľky s 22 bodmi a trojbodovým náskokom. V nedeľu by to mal byť súboj obrán. Košičania majú so 14 inkasovanými gólmi najlepšiu obranu, hneď za nimi nasledujú Trenčania s 15 obdržanými gólmi. V ofenzíve sa viac darí Košičanom, ktorí kontá súperových brankárov zaťažili celkovo 27 gólmi, čo je o 5 viac ako ich nedeľňajší súper. Do Košíc zavíta veľmi kvalitný súper a Steel Arena by tak mohla byť veľmi slušne zaplnená.

Eso Košíc: V nedeľu to bude mikrosúboj medzi brankármi. Ktorý z nich bude úspešnejší? V posledných zápasoch Košíc dostáva viac priestoru Marcel Melicherčík a vzhľadom k jeho vynikajúcej forme by sa mal do brány postaviť aj v nedeľu.

Eso Trenčína: Na opačnej strane klziska bude oproti Melicherčíkovi resp. Hylákovi stáť Branislav Konrád, ktorý prežíva vskutku vydarenú sezónu a s 94,07% úspešnosťou zásahov mu v tejto štatistike patrí druhá priečka v súťaži za spomínaným Hylákom.

ŠHK 37 Piešťany – MHC Mountfield Martin (17:00 hod)

V Piešťanoch sa uskutoční zápas tabuľkových susedov, kde budú ôsme Piešťany hostiť siedmy Martin. Hráčom spod Turca po výbornom vstupe do novej sezóny akosi dochádza dych a v tabuľke sa po troch prehrách v rade prepadli na siedme miesto. Naďalej však patria medzi príjemné prekvapenie nového ročníka, keď dokázali byť vyrovnaným súperom prakticky akémukoľvek súperovi. To sa o Piešťanoch dlho hovoriť nemohlo, v posledných dueloch ale preukázali výrazné zlepšenie a ich fanúšikovia sa tak môžu tešiť na veľmi vyrovnaný súboj plný zaujímavých okamihov, ktorý môže dopadnúť akokoľvek. Všetci ale s určitosťou veria, že tri body ostanú doma.

Eso Piešťan: V súboji s ofenzívne ladeným Martinom bude veľmi dôležité ako sa bude dariť brankárovi Piešťan. Či už do brány nastúpiť Patrik Rybár alebo exMartinčan Martin Šúrek, bude veľmi dôležité, aby za svoj chrbát pustil čo najmenej gólov.

Eso Martina: Martinčania sa budú ako zvyčajne spoliehať na najúdernejšiu formáciu ligy, ktorej velí 14-bodový Jaroslav Markovič, ktorý je druhým najproduktívnejším mužom našej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Proti Piešťanom by sa mohol pokojne presadiť aj viackrát.

Náš tip

Desiate kolo je mimoriadne napínavé a všetky zápasy môžu skončiť prakticky akokoľvek. V našej tipovacej ligesme ale zostavili tiket pozostávajúci z dvoch jednotiek, dvoch remíz a jedného tipu na počet gólov. V zápase Nitry s Popradom odporúčame hrať kurzovú stávku 5,5+ (v zápase musí padnúť šesť a viac gólov), taktiež tipujeme domáce víťazstvá Košíc a Skalice. Zápasy bez favoritov Banská Bystrica – Zvolen a Piešťany – Martin sa podľa názoru našej redakcie skončia remízou.