Main Content

Cesc Fabregas – nechcený syn s presnosťou chirurga

nedeľa, 5. október 2014 10:34 | Autor: Jakub Vaverka

Cesc Fabregas – nechcený syn s presnosťou chirurga
Cesc Fabregas – nechcený syn s presnosťou chirurga | zdroj: © TASR

Už vo štvrtok čaká slovenskú futbalovú reprezentáciu najsledovanejší zápas za posledné roky. Zverenci Jána Kozáka nastúpia v kvalifikačnom zápase o ME 2016 v domácom prostredí proti Španielsku. Úradujúci majstri Európy prichádzajú na vypredaný žilinský štadión aj s viacerými hráčmi úzkej svetovej špičky. V mini- seriáli sme sa rozhodli predstaviť najväčšie hviezdy La Furia Roja.

Bol to príbeh ako z rozprávky. Mladý Francesc  Fabregas, odchovanec Barcelony, sa v mladom veku rozhodol odísť do Londýna, kam ho zlákal skúsený Arsene Wenger. Francúzsky kouč Arsenalu mal vždy nos na talenty a tušil, že z Fabregasa môže byť veľký hráč. Katalánska budúcnosť mladého záložníka taktiež nevyzerala zle, ale Cescovi chýbala potrebná trpezlivosť, rozhodol sa pre britskú cestu.

Neurobil zle. V Arsenale sa cez rezervu prepracoval do prvého mužstva a časom sa zaradil nielen medzi najlepších futbalistov Gunners, ale medzi najlepších futbalistov v anglickej Premier League vôbec. Fabregas mal dôveru trénera, isté miesto v zostave, väčšinu kariéry pred sebou a k tomu priazeň náročných fanúšikov. Čo viac si priať? Jedna vec sa predsa našla – domov. Keď Cesc videl, ako sa jeho dávnym spolužiakom (Piquému, Messimu, Valdésovi,...) darí získavať trofeje s Barcou, začala vznikať idea o jeho návrate.

V roku 2011 sa tomu tak skutočne stalo. Stratený syn sa vrátil. Miláčik fanúšikov Arsenalu odišiel, aby sa stal legendou v tíme svojho srdca. Tu však rozprávka dostáva prvú trhlinu, doma nie je nikto prorokom. Či už to bol Pep Guardiola, nebohý Tito Vilanova alebo Gerardo Martino, ani jeden z týchto koučov nedokázal využiť Fabregasove prednosti naplno.

Cescovou nevýhodou bol aj fakt, že sa domov  vrátil po extra úspešnom období, keď bola Barcelona jasne najlepším klubom na svete a fanúšikovia boli prejedení úspechmi. Barca sa dostala do istého útlmu, #4 hrávalo chvíľu na hrote v útoku, miestami na kraji, občas pod hrotom. Nebolo to ideálne.

V lete 2014 prišiel veľký zvrat v príbehu rodáka z Arenysu de Mar. O služby Fabregasa sa zaujímali londýnske kluby Arsenal a Chelsea, pričom bolo jasné, ktorý celok je pre Cesca prvou voľbou. Arsene Wenger však o svojho ex- zverenca nemal záujem, získal ho preto José Mourinho. Portugalský kouč urobil majstrovský ťah (opäť).

Už prvé kolá prebiehajúceho ročníka ukázali, že nie Diego Costa, ale práve Cesc Fabregas môže byť pre The Blues kľúčom k titulu. Milimetrové prihrávky na góly alebo presné priame kopy, to sú len príklady množstva „Fabreho“ devíz. Svedčí o tom aj fakt, že ho fanúšikovi familiárne prekrstili na „Fabrepass“. V Žiline bude musieť byť Fabregas bránený skutočne detailne, pretože mu stačí niekoľko sekúnd a obrana našej reprezentácie môže byť veľmi jednoducho rozložená.