Main Content

Diego Costa – divoch s čuchom na góly

pondelok, 6. október 2014 11:37 | Autor: Jakub Vaverka

Diego Costa – divoch s čuchom na góly
Diego Costa – divoch s čuchom na góly | zdroj: © TASR

Už vo štvrtok čaká slovenskú futbalovú reprezentáciu najsledovanejší zápas za posledné roky. Zverenci Jána Kozáka nastúpia v kvalifikačnom zápase o ME 2016 v domácom prostredí proti Španielsku. Úradujúci majstri Európy prichádzajú na vypredaný žilinský štadión aj s viacerými hráčmi úzkej svetovej špičky. V mini- seriáli sme sa rozhodli predstaviť najväčšie hviezdy La Furia Roja.

Pred niekoľkými rokmi poznalo meno Diego Costa naozaj len torzo fanúšikov. Cesta útočníka, ktorý momentálne strieľa góly za londýnsku Chelsea, bola naozaj kostrbatá a chvíľami to nevyzeralo na to, že by rodák z brazílskeho mesta Lagarto mohol niekedy kopať v najpopulárnejšej ligovej súťaži sveta. Costa taktiež nevyzerá na 26 rokov (narodený v roku 1988), ale viacero ľudí mu tipovalo vyše tridsiatky.

Profesionálnu kariéru začal aktuálny španielsky reprezentant v roku 2006 v portugalskej Brage. Automaticky putoval na hosťovanie do menej známeho celku menom Penafiel, kde strávil celú sezónu a všimli si ho predstavitelia Atlética Madrid. Hráčom Los Colchoneros sa Costa stal v roku 2007. Trhová cena predstavovala 704 000 libier. Kto by si však bol myslel, že brazílsky mladík dostane šancu v prvom tíme Atleti, bol na omyle. Diego putoval na ďalšie hosťovanie, tentoraz do Galície, do Celty Vigo.

Prišla ďalšia sezóna, s ktorou prišlo ďalšie hosťovanie. Útočník so srdcom leva sezónu 2008/2009 strávil v podpriemernom Albacete, ale rovnako ako v Penafieli či Celte Vigo, bol mu dopriaty dostatočný čas na ihrisku, čo bolo pre mladého futbalistu veľmi dôležité.  V tom čase mal Costa iba 20 rokov. Rovnaký scenár pokračoval v ročníku 2009/2010, ktorý Diego strávil na hosťovaní v Reale Valladolid. Nasledujúce dva roky to Costa skúšal v prvom tíme Los Colchoneros, ale neúspešne. Preto prišlo posledné hosťovanie, v madridskom Rayo Vallecano. Po postupnom predaji útočníkov ako Fernando Torres, Sergio Aguero, Diego Forlán či Radamel Falcao prišiel rad na Diega Costu.

Futbalista, ktorý hrával do 16 rokov futbal iba na prašných ihriskách chudobných brazílskych štvrtí dostal konečne šancu, na ktorú tak dlho čakal. Neľahká mladosť preňho znamenala, že sa naučil hrať na hranici únosnosti a aj dnes môžeme vidieť, že si nenechá brnkať po nose. Po skvelom ročníku v prvom tíme ATM prišla ponuka z Chelsea a osobné volanie Josého Mourinha, ktoré sa nedalo odmietnuť. Prebiehajúca sezóna, v ktorej strelil za Chelsea v 7 zápasoch už 9 gólov, je jasným dôkazom, že Diega Costu čakajú skvelé roky, je platný na všetkých frontoch. Uvidíme, ako sa mu bude dariť pod Dubňom a či okrem jeho futbalového umu uvidíme aj kontroverzie, ktoré ho sprevádzajú.

Zaujímavé  štatistiky Diega Costu
43 gólov v 97 zápasoch za Atlético Madrid
10 gólov v 19 zápasoch počas hosťovania v Rayo Vallecano
9 gólov v doterajších 7 zápasoch za Chelsea
2 štarty za Brazíliu a 5 za Španielsko ale bez gólu