Main Content

Gerard Piqué – skala v rytme waka waka

streda, 8. október 2014 11:38 | Autor: Jakub Vaverka

Gerard Piqué – skala v rytme waka waka
Gerard Piqué – skala v rytme waka waka | zdroj: © TASR

Už vo štvrtok čaká slovenskú futbalovú reprezentáciu najsledovanejší zápas za posledné roky. Zverenci Jána Kozáka nastúpia v kvalifikačnom zápase o ME 2016 v domácom prostredí proti Španielsku. Úradujúci majstri Európy prichádzajú na vypredaný žilinský štadión aj s viacerými hráčmi úzkej svetovej špičky. V mini- seriáli sme sa rozhodli predstaviť najväčšie hviezdy La Furia Roja.

Gerard Piqué bol predurčený byť hráčom prvého tímu FC Barcelona už od narodenia. Syn riaditeľky a právnika, bol totiž vnukom v tom čase viceprezidenta Blaugranas a tak Gerard hneď po svojom narodení dostal členstvo v FCB, ktoré mu vybavil práve starý otec. Odmalička mal Piqué k Barce osobitý vzťah a stal sa členom slávnej La Masie. Prešiel postupne všetkými vekovými kategóriami a v roku 2004, v čase konania majstrovstiev Európy v Grécku, sa stal jej absolventom. Do prvého tímu sa však neprebojoval a začal rozmýšľať nad ďalšími možnosťami.

Keď prišlo volanie Manchestru United od legendárneho Sira Alexa Fergusona, španielsky mladík neodolal. Začala sa zrejme najťažšia kapitola v Piquého kariére. Odlúčený od rodiny, s neznalosťou cudzieho jazyka a nezvyknutý na tvrdú ostrovnú hru. Vyhliadky na úspech tohto stopéra teda neboli práve najoptimistickejšie. V strede obrany Červených Diablov vtedy navyše kraľovalo duo Ferdinand - Vidič a Piqué dostával šance len zriedka. Dovedna Gerard vydržal v divadle snov štyri roky, počas ktorých jednu sezónu strávil v španielskom Reale Zaragoza, ale s MU napríklad vyhral Ligu majstrov v roku 2008.

Keď sa naskytla možnosť vrátiť sa do rodnej Barcelony, pre Piquého to bolo ako vykúpenie. Katalánci Diablom vyplatili päť miliónov eur a anglický príbeh skončil. Na Camp Nou ešte stále mladého obrancu usmerňoval skúsený kapitán Carles Puyol, ktorý ho nemal problém v kabíne či na ihrisku otvorene skritizovať. Mladíkovi to však prospievalo. Postupne títo dvaja vytvorili nepriepustnú obrannú líniu a s Barcelonou sa radovali okrem iného z víťazstiev v prestížnej Lige majstrov v rokoch 2009 a 2011.

Ako plynul čas, z Piquého sa postupne stala aj osobnosť v reprezentácii. Barcelonský odchovanec sa hrdí titulom z MS 2010 v Južnej Afrike a z ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine. V klubovom drese medzičasom skončil Carles Puyol a najskúsenejším hráčom sa stal práve jeho niekdajší mladý kolega. Aktuálna pozícia GP v prvom tíme FCB nie je najjednoduchšia, prišiel nový kouč Luis Enrique a ten uznáva rotáciu v defenzíve. Piqué sa tak pravidelne strieda s Bartrom, Mascheranom, Mathieum a Vermaelenom. Tak či onak, Gerard Piqué je stále jedným z najlepších stopérov na svete a slovenským útočníkom situáciu na ihrisku rozhodne nebude zľahčovať.