Main Content

Andrés Iniesta – futbalový romantik

štvrtok, 9. október 2014 10:42 | Autor: Jakub Vaverka

Andrés Iniesta – futbalový romantik
Andrés Iniesta – futbalový romantik | zdroj: © TASR

Už dnes čaká slovenskú futbalovú reprezentáciu najsledovanejší zápas za posledné roky. Zverenci Jána Kozáka nastúpia v kvalifikačnom zápase o ME 2016 v domácom prostredí proti Španielsku. Úradujúci majstri Európy prichádzajú na vypredaný žilinský štadión aj s viacerými hráčmi úzkej svetovej špičky. V mini- seriáli sme sa rozhodli predstaviť najväčšie hviezdy La Furia Roja.

K Andrésovi Iniestovi sa viaže jedna milá príhoda. Rodák z Fuentealbilly, neďaleko Albacete, ešte ako dieťa sledoval zápas svojho obľúbeného klubu proti Barcelone. Albacete podľa predpokladov prehralo a malý Andrés vtedy znenávidel Barcu, z pre dieťa logických dôvodov. Keď o niekoľko rokov neskôr prišli predstavitelia katalánskeho giganta s ponukou do akadémie La Masie, rozhodovanie sa nerodilo ľahko. Iniesta však dal na rady príbuzných a išiel do Katalánska skúsiť šťastie.

Tento krok sa ukázal byť v jeho živote ako kľúčový. Od roku 1996 je Andrés Iniesta Luján súčasťou FC Barcelona a je tomu tak dodnes, celých osemnásť rokov. Andrés bol vždy nižší ako jeho spoluhráči a býval veľmi utiahnutý. Predovšetkým v úvode jeho pôsobenia v La Masii mu chýbal domov a neraz rozmýšľal, že sa vráti k rodine. Vydržal a v roku 2002 debutoval v prvom tíme Barcy.

S katalánskym mužstvom vyhral všetko. Či už domácu ligu, domáci pohár, superpoháre na španielskej, európskej a aj svetovej scéne, alebo Ligu majstrov. Bol súčasťou Guardiolovho Dream Teamu a radoval sa z triumfov so Španielskom na ME 2008, MS 2010 a ME 2012. Finále MS 2010 v Južnej Afrike proti Holandsku dokonca sám rozhodol gólom v predĺžení. Nikdy mu ani len nenapadlo, aby zmenil dres, i keď ponuky sa logicky objavovali.

Iniesta patrí medzi skutočných futbalových romantikov. Nájdete iba málo futbalistov, ktorí sú ako on, podľa niektorých odborníkov je dokonca najlepším hráčom na svete. Pravdou je, že oddeliť Andrésa od lopty je skutočne obrovský problém, jeho technika nemá ďaleko od dokonalosti. Iniesta taktiež nefilmuje, nie je zákerný a ani jeho súkromný život sa nepreberá na stránkach bulvárnych časopisov.

Osobne som veľmi zvedavý, ako si dnes poradia naši reprezentanti s Iniestom. Pri zápasoch španielskej ligy alebo aj Ligy majstrov môžeme vidieť, že hviezdy európskeho rangu s ním majú taktiež obrovské problémy a málokto ho zastaví. Nikto však nie je nezastaviteľný a útlemu chlapíkovi s dobráckym výzorom vzhľadom na jeho fyzické parametre nevonia hra do tela. Práve osobná a vytrvalá obrana by mohla na španielskeho a katalánskeho reprezentanta fungovať.